Вдъхновяващата история на Прометей - героят Титан

Вдъхновяващата история на Прометей - героят Титан

Вдъхновяващата история на Прометей - героят Титан

Какви последици носи разкриването на светлината в тъмнината?

 

  1. Кой се явява победител в битката между Олимпийските богове и Титаните?

  2. Защо Прометей решава да открадне огъня за хората?

  3. Какво наказание получава Титанът за стореното?

  4. Каква е тайната, която Прометей знае за Зевс?

  5. Кой герой го освобождава?

  6. Коя е Пандора?

  7. Защо Зевс изпраща проливен дъжд на хората?

 

 

Битката между Олимпийските богове и Титаните

 

Започнала 10-годишна война между Олимпийските богове и Титаните, като основната причина било желанието за надмощие. Този, който предизвикал враждата, е Зевс, понеже пожелал да вземе властта от баща си Кронос. Така начело на Олимпийците бил Зевс, а на страната на Титаните - Прометей. 

 

 

Прометей, който бил изключително мъдър и разумен, давал различни съвети, за да могат да победят в сражението, но никой не пожелал да го послуша, затова против волята си застанал на страната на Зевс. В своето решение успял да убеди и брат си Епиметей. Така Олимпийците победили, като заключили Титаните в Тартар, като там попаднали брата и бащата на Прометей - Япет и Менетий.

 

В знак на благодарност за това, че Прометей и Епиметей решили да минат на страната на Зевс, той им дал възможност да създадат всички живи твари. Така братята създали зверовете и други животни, а след време Прометей оформил човешкото същество от кал, като се опитал да го направи по подобие на боговете, но Зевс заповядал хората да останат смъртни.

 

 

Отношението на Зевс към хората 

 

Зевс започнал да се отнася безмилостно към хората, смятайки ги за свои подчинени. Направил така, че те да живеят долу в низините и да изпълняват всички негови разпоредби. Прометей страдал, като видял, че човеците нямат никакви умения, затова решил да им помогне, като планувал да открадне свещения огън от планината Олимп.

 

 

Прометей дава огъня на хората

 

Така и станало. Прометей изкачил върха на планината Олимп и влезнал тайно в работилницата на Хефест, където се пазел свещения огън. Пренесъл го в сухо стъбло копър и го дал на хората.

 

От този момент нататък животът им се променил из основи. С получаването на огъня те се научили да се грижат един за друг чрез храна и топлина. Освен това Прометей им показал и други важни умения: как да се лекуват, как да разпознават знаците на природата и други.

 

 

Наказанието

 

Зевс наблюдавал случващото и започнал силно да се гневи, защото неговата цел изобщо не била хората да имат знания, а да бъдат негови подчинени, които лесно да манипулира. Ето защо намислил наказание за Прометей, който трябвало да си получи заслуженото. Приковал го с тежки вериги за една скала и изпращал всяка вечер орел, който да кълве черния му дроб, като на следващия ден раните зараствали до момента, в който отново орелът се появи. Мъките за Титана били страшни, но имал много важно умение - да предсказва бъдещето. Той единствен знаел важна тайна за Гръмовержеца, като след поредната нощ, изпълнена с много болка, му казал:

 

Мъчи ме, колкото искаш, гърмовержецо Зевс, но ще дойде ден, когато ще се изпълни проклятието на баща ти Кронос! Никой от боговете не знае как може да се отклони от тебе злата орис. Само аз знам това! Безсилен си ти пред неизбежната съдба.

 

 

Предсказанието на Зевс

 

Минали векове и всички признали, че цялата власт е в ръцете на Зевс, а Гръмовержецът забравил за предишния си гняв към хората, но бил любопитен каква ли ще бъде съдбата, която го очаква. 

 

Междувременно в близост до скалата, на която бил прикован Прометей, се появил Херкулес, на когото му дожаляло, като видял обезобразения вид на Титана. Обещал му, че ще го освободи, но при условие, че разкрие тайната, която знае за Зевс. Прометей рекъл:

 

Нека Зевс не встъпва в брак с морската богиня Тетида, защото прпрокуващите мойри са предрекли, че който и да е мъжът й, от него ще роди син, който ще е по-могъщ от баща си. Нека боговете дадат Тетида за жена на героя Пелей и техният син ще бъде най-големият измежду смъртните герои на Гърция.

 

След тези думи Херкулес грабнал своя боздуган и разбил тежките окови. Така Прометей бил освободен.

 

 

Пандора

 

Минало време и постепенно хората все повече придобили нови умения. Това накарало Зевс отново да се замисли и от страх, че някой може да реши да вземе властта му, замислил план, като този път решил да насочи вниманието си към брата на Прометей - Епиметей.

 

Създал красива жена от влажна глина, вдъхнал й душа и я надарил с всички прелести и богатства. Дал й името Пандора. След това събрал всички нещастия, злини и болести и ги затворил в една кутия, като й забранил да я отваря. 

 

Изпратил красивата жена при Епимей като дар, а той тъй като бил доста наивен и глуповат, го приел с радост. Прометей го предупреждавал многократно да не взима нищо от Зевс, защото винаги замисля нещо лошо, но брат му така и не го послушал. Епиметей поел Пандора в обятията си, а тя от любопитство решила да отвори кутията. Така се разпръснали всички злини, а на дъното на кутията останала само Надеждата. Този момент се свързва с появата на човешките нещастия, за които обаче винаги ще има надежда, която да следва човека. 

 

 

Всемирният потоп 

 

Зевс така и не се примирил, и решил, че трябва да избие всички смъртни, като изпрати проливен дъжд. И тъй като Прометей умеел да предвижда събитията, успял да предупреди сина си Девкалион. Той от своя страна се заел с построяването на голям сандък, в който да влезне заедно със семейството си. 

 

Потопът продължил 10 дни, а след като спрял, Девкалион и Пира излезнали, огледали се и започнали да хвърлят камъни. Неочаквано камъните се превърнали в хора, като първият получил името Елин. Този момент се свързва с появата на нова цивилизация - древните елини. 

 

 

Оценка за постъпката на Прометей

 

Прометей несъмнено е герой, показал смелост и човеколюбие, като рискувал всичко в името на благото на човечеството. Това, което дал на света, е много, защото отворил очите на хората, които до този момент не знаели нищо нито за себе си, нито за това, което ги заобикаляло. 

 

Има обаче и друго становище, което трябва да се има предвид. Все пак монетата има две страни, както е и в случая. Прометей направил наистина много, но дали пък това не е и лоша услуга спрямо човеците, които получили всичко наготово, без да се потрудят сами да достигнат до истината? И дали Зевс е толкова безсърдечен, или виждаме у него и нотка на справедливост? Нека помислим…

 

 

Василена Петкова

учител по български език и литература

СУ “Св. Паисий Хилендарски” - гр. Пловдив 





Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 112 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Всичко най-важно за стихотворението “Художник” от Веселин Ханчев

Всичко най-важно за стихотворението “Художник” от Веселин Ханчев

Изкуство
Рейчъл Зоуи (Rachel Zoe)

Рейчъл Зоуи (Rachel Zoe)

Лица
Кои са Финалистите в Игри на Волята?

Кои са Финалистите в Игри на Волята?

България