Започват разговорите за съставяне на кабинет

Започват разговорите за съставяне на кабинет

В Народното събрание започват разговорите за излъчване на експертно правителство

 

Днес в Народното събрание започват важни разговори за излъчване на експертно правителство, водени от преговорния екип на победителите от предсрочните парламентарни избори - ГЕРБ-СДС. Въпреки първоначалните заявки на партията, че преговорите ще започнат утре, те бяха насрочени още за днес след като президентът обяви, че свиква 50-ото Народно събрание в сряда. В резултат, днес и утре са планирани срещи с политическите сили в новия парламент.

 

ГЕРБ-СДС изпрати покани за разговори, като първата среща ще се състои в 13:00 ч. с ДПС, която е втората политическа сила в парламента. Следват разговори с ПП-ДБ и с "Възраждане" – съответно в 15:00 ч. и 17:00 ч. След всяка среща са предвидени кратки изявления. За утре са изпратени покани на БСП, "Има такъв народ" и новата формация "Величие".

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да участва в първоначалните разговори за съставяне на правителство, като за целта е излъчил преговорен екип в състав: Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. В своето изявление Борисов подчерта:

 

"Да се направи експертен кабинет, той трябва да е доминиран от ГЕРБ по важните министерства – особено премиер, външен министър, отбрана, и ако може с отговорните политици да влезнем в диалог и да се намерят най-добри експерти, да се състави правителство."

 

 

Сложни политически преговори

 

Под въпрос остава кои партии, освен ДПС, ще седнат на една маса с ГЕРБ-СДС и ще обсъдят опциите за съставяне на бъдещ кабинет с първия мандат. Най-вероятно от ПП-ДБ ще откажат срещата след като лидерът на "Да, България" Христо Иванов подаде оставка, Атанас Атанасов поиска вот на доверие от членовете на ДСБ, а съпредседателите на "Продължаваме промяната" категорично заявиха, че независимо какво ще предложат от ГЕРБ-СДС, в новия парламент ще бъдат опозиция.

Пленумът на БСП реши социалистите да не подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ и ДПС, но ръководството ще реши дали все пак да отидат на разговорите и да заявят намеренията си пред преговорния екип. Под въпрос остават "Има такъв народ", които вече цяла седмица пазят мълчание. Новата формация "Величие" също не е изяснила позицията си, но най-вероятно ще се отзове на поканата за срещата, за да чуе какво предлагат от ГЕРБ.

От "Възраждане" са категорични, че няма да участват в разговори и няма да дадат подкрепата си за правителство. 

 

 

Предупреждението на Борисов

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди:

"Всички колеги трябва да знаят, че диалогът, компромисите, експертите са първия мандат. Другият изход е септември на избори."

В следващите дни ще стане ясно дали усилията на ГЕРБ-СДС ще доведат до излъчване на експертно правителство или страната ще се изправи пред нови предсрочни избори.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 5 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени