Извънредно заседание на Народното събрание

Извънредно заседание на Народното събрание

Народното събрание се събира извънредно, за да приеме промени, позволяващи назначаването на служебни премиери

 

Народното събрание на Република България ще проведе извънредно заседание с цел окончателното приемане на изменения в три важни закона, които ще улеснят процедурата за назначаване на служебни министър-председатели. Това ще позволи на управителите на Българската народна банка, омбудсманът, председателят на Сметната палата и техните заместници да бъдат назначени за служебни премиери.

 

Промените в законодателството са необходими, за да се спази процедурата по избор на служебен министър-председател, както е предвидено в новите изменения на Конституцията. Предложените промени в закона за Българската народна банка, както и в законите за Омбудсмана и за Сметната палата, бяха внесени в петък от ГЕРБ-СДС и ДПС в спешен порядък и бяха гласувани на първо четене в пленарната зала от евроатлантическото мнозинство - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

 

Промените, които предстои да бъдат приети, включват отстраняването на забраната управителят или подуправителите на Българската народна банка, омбудсманът или заместникът му, председателят на Сметната палата или неговите заместници да поемат други постове, освен тези, предвидени в закона. Според предложените изменения, в случай че някой от тях бъде назначен за служебен премиер, той ще има възможност да ползва неплатен отпуск за периода, в който изпълнява новите си функции.

 

В мотивите за предложените промени е отбелязано, че следва ръководителите на Централната банка да могат да извършват и други дейности, освен преподавателска, или да членуват в дружества, в които БНБ има участие, само когато са назначени за служебен министър-председател. След като напуснат тези постове, те ще могат да продължат мандата си, за който са били избрани.

 

Днес се очаква измененията да бъдат окончателно приети, за да се изпълни процедурата от държавния глава, който посочи за служебен премиер председателя на Сметната палата Димитър Главчев. Той вече получи от президента папката с мандат за съставяне на служебно правителство. Крайният срок за връщане на изпълнен мандат със състав на служебен кабинет е събота, 6 април.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 6 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени