Кемал Киличдароглу: Опозицията избира "турския Ганди" за съперник на Ердоган на изборите

Кемал Киличдароглу: Опозицията избира "турския Ганди" за съперник на Ердоган на изборите

Опозиционните партии в Турция се обединиха, за да изберат точния кандидат, който да се изправи срещу президента Реджеп Тайип Ердоган на предстоящите избори през май месец. 

 

Кемал Киличдароглу оглавява основната светска опозиционна партия, лявоцентристката Републиканска народна партия (РНП).

 

Социологическите проучвания сочат за доста напрегната надпревара в страната, силно поляризирана след две десетилетия авторитарно управление на Ердоган. Заради икономическата криза и грешките, допуснати по време на земетресението в Турция миналия месец, могат да направят Ердоган по-уязвим, отколкото в предишните избори.

 

Огромна тълпа от поддръжници аплодира г-н Киличдароглу, бивш държавен служител, при избирането му от опозиционен алианс от шест партии. Известен като “Ганди Кемал” или “турският Ганди”, заради приликите си с индийския лидер за граждански права Махатма Ганди, предлага на народа коренно различна визия на държавата във всички аспекти. Въпреки това някои от съюзниците на г-н Киличдароглу се опасяват, че той няма популярност. "Нашата маса е масата на мира", каза той, цитиран от агенция Ройтерс. "Нашата единствена цел е да изведем страната до дни на просперитет, мир и радост". Обещавайки на своите поддръжници, че ще управлява Турция чрез консенсус и консултации, турският Ганди споделя също и че ще върне страната към парламентарна система. 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 22 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Групировката Хамас плени над 100 души, жертвите растат

Групировката Хамас плени над 100 души, жертвите растат

Свят