Отказът на Габриел за кабинет ще се гласува във вторник

Отказът на Габриел за кабинет ще се гласува във вторник

Народното събрание ще проведе извънредно заседание за гласуване на оттеглената кандидатура за министър-председател на Мария Габриел

 

Утре от 10 часа Народното събрание ще бъде домакин на извънредно заседание, научи Стартюз. На това заседание ще бъде разгледано и гласувано заявлението на Мария Габриел, с което тя оттегля своята кандидатура за министър-председател. В това заявление тя ясно заявява, че няма да предложи състав и структура на Министерския съвет.

 

Малко след 9 часа днес Мария Габриел подаде заявление в парламента, с което официално отказва своята кандидатура за премиер и ГЕРБ да състави кабинет. Очаква се изявление от ПП-ДБ днес, но все още не е ясно кога то ще бъде направено.

 

Снощи, премиерът в оставка Николай Денков призова ГЕРБ-СДС да изпълни уговорката отпреди 9 месеца за ротация в кабинета и да продължи управлението за още 9 месеца без промени в кабинета, с премиер Мария Габриел до влизането в Шенгенското пространство и еврозоната. Въпреки този призив, изглежда, че той е останал нечут.

 

Ако във вторник Народното събрание се произнесе, президентът Румен Радев може да продължи конституционната процедура чрез връчване на втория мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент.

 

Втората папка с проучвателен мандат се връчва на предложен за министър-председател от втората по големина парламентарна група - тази на коалицията ПП-ДБ. Ситуацията в парламента е напрегната, а очакванията за решение на този въпрос са големи. Ще следим развитието на събитията и ще информираме за всяко ново развитие в случая.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 6 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още: