Протест във Франция. Блокаж на доставките на гориво

Протест във Франция. Блокаж на доставките на гориво

Според профсъюза, доставките на гориво от всички френски рафинерии са блокирани, заради протестиращите, спиращи движението във Франция. 

"Стачката започна навсякъде заради плановете за увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години.", заяви Ерик Селини от профсъюза CGT. 

Във вторник се отбелязва шестият ден на стачки и протести от средата на януари, като профсъюзите твърдят, че той ще бъде най-големият досега. По-голямата част от училищата са затворени и повечето курсове на влакове и метро са отменени. Очакват се около 300 демонстрации в цяла Франция, като по оценка на полицията ще участват над 1 милион души. 

Правителството не показва признаци на отстъпление от пенсионния си план. Един от лидерите на синдикала - Еманюел Лепин, заяви миналата седмица, че целта на блокирането на доставките на гориво е да се “постави френската икономика на колене”.

През следващите дни се очакват призиви стачките да обхванат и производството на електроенергия. До момента, въпреки целия шум и нарушения, кампанията не е нанесла големи щети на френската икономика и законопроектът се разглежда в парламента. Профсъюзите са наясно, че времето до осъществяването на реформата изтича и това дава причина на натиска да бъде по-голям.

Освен че пенсионната възраст ще бъде увеличена с две години, според правителството работниците ще трябва да правят вноски в продължение на 43 години в общия пенсионен фонд на Франция, преди да получат пълна пенсия. Много малко френски работници имат лични пенсии, свързани с капиталови инвестиции.

Съседните европейски икономики вече повишиха пенсионната възраст през последните години, за да могат да отразят по-голяма продължителност на живота. Държавите Италия, Германия и Испания всячески се стремят да увеличат официалната пенсионна възраст на 67 години, а в Обединеното кралство тя е 66 години.

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 32 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Селена Гомез - От Дисни звезда до първата жена с над 4 милиона последователи в Инстаграм

Селена Гомез - От Дисни звезда до първата жена с над 4 милиона последователи в Инстаграм

Лица
Спадът на пазарите: Доларът се учвеличава, доходността на облигациите се повишава

Спадът на пазарите: Доларът се учвеличава, доходността на облигациите се повишава

Инвестиции