Борба с комарите: Най-добрите растения за вашата градина

Борба с комарите: Най-добрите растения за вашата градина

Засейте тези растения против комари и се наслаждавайте на летните вечери



Комарите са едни от най-досадните насекоми, които не само нарушават спокойствието, освен това са преносители на различни болести. В България има няколко вида комари, които са често срещани, и затова е важно да знаем как да се предпазим от тях.

 

Видове комари в България

 

  1. Culex pipiens: Един от най-разпространените видове комари в България. Те са активни през нощта и често се срещат около стоящи водоеми.



 

  1. Aedes albopictus (Тигров комар): Относително нов вид за България, но вече добре установен. Те са активни през деня и са известни с агресивното си ухапване.



 

  1. Anopheles maculipennis: Този вид е известен като преносител на малария, въпреки че заболяването е рядко в България. Те предпочитат чисти водоеми за размножаване.

 

 

 

Списък с растения, които отблъскват комари



В борбата с тази напаст от насекоми наречени комари търсим всякакви метод за борба с тях. Много от хората не обичат химичните начини и различните пестициди, които вредят на животните и хората. За щастие има растения, които естествено отблъскват тези неприятни насекоми. Засаждането на тези растения в градината или около дома може да помогне за създаването на по-приятна и безопасна среда. Положителната страна е, че не само не използвате химия, а и се обграждате с билки или растения, които имат приятен за човека аромат. Доста по-естетическо е да имате тераса или градина с красив ароматни растения и билки, отколкото висяща полепнала с комари и мухи лента. 

 

Лавандула (Lavandula)

 

Лавандулата е използвана от древни цивилизации като египтяните, римляните и гърците. Египтяните я използвали в мумификацията и за парфюмиране, докато римляните я използвали за ароматизиране на бани, пране и лечение на рани.

 

Съществуват около 47 различни вида лавандула, които варират по аромат, цвят и размер. Етеричното масло от лавандула е едно от най-използваните етерични масла в ароматерапията. То е известно със своите успокояващи и релаксиращи свойства, като помага срещу стрес, безсъние и тревожност.

 

 

Лавандулата има антисептични и противовъзпалителни лечебни свойства, което я прави полезна за лечение на малки рани, ухапвания от насекоми и изгаряния. Лавандулата се използва и в кулинарията, особено във френската кухня. Тя добавя уникален аромат на сладкиши, мед, различни чайове и дори се слага като съставка в някои солени ястия.

 

Лавандулата е ефективен естествен репелент срещу комари, молци и други насекоми. Както знаем от нашите баби и майки поставянето на сушени снопове лавандула в гардероба може да помогне за предпазване на дрехите от молци. Лавандулата се използва широко в козметичната индустрия за производство на сапуни, лосиони, шампоани и парфюми, благодарение на своя приятен аромат и полезни свойства за кожата.

 

Каква е Символиката на лавандулата? Лавандулата често се свързва с чистота, спокойствие и тишина. В много култури тя символизира любов и преданост. Изследвания показват, че ароматът на лавандула може да има положителен ефект върху нервната система, като намалява нивата на кортизол и подобрява настроението.

 

Лавандулата е много устойчива на суша и предпочита добре дренирана почва и много слънце. Това я прави идеална за отглеждане в сухи и горещи климатични условия. В традиционната народна медицина лавандулата се използва за лечение на главоболие, депресия и различни кожни проблеми.

 

Сушените цветове на лавандулата често се използват за направата на ароматни сашета, които се поставят в шкафове, чекмеджета и дори под възглавницата за спокоен сън. Понякога е и ароматна съставка на висококачествените възглавници и матраци на някои известни марки. Има приложение и в пчеларството, защото лавандулата е любима на пчелите, а медът от лавандула е високо ценен заради своя уникален аромат и вкус.

 

Лавандулата е изключително универсално растение с множество приложения и ползи. Нейният красив външен вид с нежен лилав цвят, приятен аромат и лечебни свойства я правят една от най-ценените билки в света.




Лимонена трева (Cymbopogon citratus)



Лимонената трева (Cymbopogon citratus) е растение с множество ползи и интересни характеристики. Лимонената трева е родом от тропическа Азия и Африка, но се отглежда и използва по цял свят заради своите ароматни и лечебни свойства.

 

Лимонената трева има силен лимонов аромат и вкус, поради което често се използва като подправка в кулинарията, особено наложена е в азиатската кухня. Тя е основна съставка в много тайландски, виетнамски, индонезийски и малайзийски ястия. Използва се в супи, къри, маринати и чай.

 

Маслото от лимонена трева се извлича чрез парна дестилация и е известно със своите антибактериални, антисептични и противовъзпалителни свойства. Често се използва в ароматерапията заради успокояващия си ефект. Лимонената трева е известна със своите здравословни свойства, като подпомага храносмилането, намалява възпаленията и облекчава болки в мускулите и ставите. Има също така антиоксидантни и антимикробни свойства.

 

 

Чаят от лимонена трева е популярен заради своите успокояващи свойства и способността си да подпомага храносмилането. Той може да помогне за намаляване на стреса и безпокойството. Използва се като репелент против насекоми: Лимонената трева съдържа цитронела, която е ефективен естествен репелент против комари и други насекоми. Често се използва в производството на свещи, спрейове и кремове против комари.

 

Използва се все по-често и в козметиката заради своите почистващи и тонизиращи свойства. Тя е съставка в много сапуни, лосиони, шампоани и дезодоранти. Лимонената трева е също така декоративно растение, което може да добави екзотичен вид на градината. Тя расте на гъсти, високи туфи, които могат да достигнат до 1,5 метра височина.

 

Предпочита топъл и слънчев климат, но може да се отглежда и в саксии на закрито в по-хладни климатични условия. Тя обича добре дренирана почва и редовно поливане. Консумацията на лимонена трева може да подпомогне имунната система благодарение на съдържанието си на витамини и минерали като витамин C, калий и магнезий.

 

Някои изследователи твърдят, че лимонената трева може да има потенциал в борбата с раковите клетки, въпреки че са необходими повече научни изследвания в тази област. Ароматът на лимонената трева има успокояващ ефект върху нервната система и може да помогне при депресия и стрес. Ставка на естествен антидепресант.



Босилек (Ocimum basilicum)



Босилекът (Ocimum basilicum от латински) произхожда от тропическите райони на Азия, включително Индия и Иран. Днес той се отглежда по цял свят.

 

Съществуват над 60 различни вида босилек, включително сладък босилек, тайландски босилек, лимонов босилек и свещен босилек (тулси). Всеки вид има уникален вкус и аромат. Босилекът е основна съставка в много кухни, особено в италианската, тайландската и виетнамската. Най-известният му принос е в приготвянето на песто – класически италиански сос от босилек, зехтин, чесън, кедрови ядки и пармезан.

 

 

Лечебните свойства на босилека са антибактериални, противовъзпалителни и антиоксидантни. Той се използва за облекчаване на стомашни разстройства, намаляване на стреса и подобряване на имунната система. В босилека се съдържат етерични масла като евгенол, които имат мощни антибактериални свойства и могат да помогнат в борбата с инфекциите.

 

В Индия свещеният босилек, известен като тулси, се почита като свещено растение. Тулси е известен със своите лечебни свойства и често се използва в аюрведическата медицина. В много култури босилекът има религиозно и символично значение. В Италия той символизира любов и защита, а в Индия е свързан с духовна чистота.

 

Босилекът е естествен репелент срещу насекоми. Засаждането на босилек в градината или на прозореца може да помогне за отблъскването на комари и други вредители. Босилекът е лесен за отглеждане както в градината, така и в саксия на закрито. Той предпочита топли условия и редовно поливане, но не обича прекомерна влага.

 

Листата на босилек се използват в различни напитки, включително коктейли и освежаващи летни напитки с алкохол или безалкохолна лимонада. Босилекът е богат на витамини A, K и C, както и на минерали като калций, желязо и магнезий. Той е нискокалоричен и богат на антиоксиданти.

 

Свежите листа на босилека са много деликатни и се развалят бързо. За да се запазят по-дълго, те могат да се съхраняват в хладилник, увити във влажна кърпа, или да се замразят след бланширане.

 

Според древните гърци босилекът може да бъде събиран само след проклятие. В римската култура той е символизирал любов и преданост, а в египетската – защита и пречистване.



Мента (Mentha)

 

Ментата е едно от най-широко използваните и разпознаваеми растения в света. С нейните свежи аромати и многобройни ползи тя е предпочитана както в кулинарията, така и в медицината и козметиката.

 

Съществуват над 25 различни вида мента, включително най-популярните - ментата (Mentha spicata) и лютивата мента (Mentha × piperita). Всеки вид има уникален аромат и вкус. Ментата е използвана още от времената на древните египтяни, гърци и римляни заради своите лечебни свойства и освежаващ аромат. Египтяните я използвали в медицината дори и за балсамиране.

 

 

 

Маслото от мента е богато на ментол, който е активната съставка, придаваща характерния охлаждащ ефект. Той се използва в много продукти като пасти за зъби, дъвки, ментови бонбони и лекарства.

 

Ментата е популярна съставка в много кухни по света. Използва се в салати, десерти, сосове, напитки и дори в основни ястия. Ментовият чай е освежаваща и успокояваща напитка, особено популярна в Близкия изток и Северна Африка.

 

Здравословни ползи и лечебни свойства са подпомага храносмилането, облекчава стомашни болки и гадене, освежава дъха и помага при настинки и кашлица. Растението има силни антибактериални и антивирусни свойства, което я прави ефективна при борбата с инфекции и настинки. Мирисът на мента отблъсква комари, мравки и други насекоми. Използва се в много натурални репеленти.

 

Ароматът на мента има успокояващ и ободряващ ефект върху нервната система. Той може да помогне за намаляване на стреса, облекчаване на главоболие и повишаване на концентрацията. Ментата е многогодишно растение, което расте бързо и лесно. Тя обича влажна почва и частична сянка. Поради своята агресивна природа, може да се разпространява бързо и да задушава други растения.

 

Полезна е за храносмилането. Ментата стимулира производството на жлъчка и помага за разграждането на мазнините. Тя е полезна при синдром на раздразненото черво (СРЧ) и други храносмилателни проблеми. Ментата е естествен освежител за въздух. Поставянето на свежи или сушени листа от мента в дома може да помогне за премахване на неприятни миризми.

 

Латинското наименование Mentha, произлиза от гръцката митология. Според легендата, нимфата Минта е била превърната в ароматното растение от ревнивата съпруга на Хадес, Персефона.

 

Ментовият чай е освежаваща напитка с успокояващ ефект върху храносмилателната система. Той помага при стомашни разстройства и газове.




Розмарин (Rosmarinus officinalis)



Розмаринът (Rosmarinus officinalis) е ароматна билка, която е родом от Средиземноморието, но както и споменатите до сега в статията днес се отглежда по целия свят. Той е вечнозелен храст, който може да достигне височина от 1,5 метра.

 

Латинското наименование на розмарина, *Rosmarinus officinalis*, означава "морска роса". Това име произлиза от факта, че растението често расте близо до морето.

 

 

Розмаринът има дълбоко културно значение в различни цивилизации. В древна Гърция и Рим той е символизирал паметта и се използвал по време на погребения и сватби. В Средновековието е бил смятан за средство за прогонване на зли духове.

 

Розмаринът е основна подправка в средиземноморската кухня. Използва се за овкусяване на месо, особено агнешко, пилешко и свинско, както и в супи, сосове и печива. Розмаринът има редица здравословни ползи. Известен със своите антиоксидантни, противовъзпалителни и антисептични свойства. Често се използва за подобряване на храносмилането, облекчаване на главоболие и стимулиране на имунната система.

 

Ароматът на розмарин се свързва с подобряване на паметта и концентрацията. Древните гърци са носели венци от розмарин по време на изпити, вярвайки, че той стимулира мозъчната дейност. Маслото от розмарин в ароматерапията помага за облекчаване на стреса, стимулиране на кръвообращението и подобряване на дишането.

 

Розмаринът е естествен репелент срещу комари и други насекоми. Засаждането на розмарин в градината или около дома може да помогне за отблъскването на вредителите. Розмаринът съдържа съединения като розмаринова киселина и карнозол, които имат силни антибактериални и противогъбични свойства.

 

В народната медицина розмаринът се използва за лечение на различни заболявания, включително респираторни проблеми, ревматизъм и стомашни разстройства. Растението розмарин е устойчиво и лесно за отглеждане, предпочита добре дренирана почва и много слънце. Може да се отглежда както на открито, така и в саксии на закрито.

 

Чаят от розмарин е известен със своите ободряващи и успокояващи свойства. Той може да помогне за подобряване на храносмилането и облекчаване на стреса.

 

Розмаринът е богат на антиоксиданти, които помагат за защитата на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Изследвания показват, че ароматът на розмарин може да има положителен ефект върху настроението, като намалява стреса и тревожността.



Невен (Tagetes)

 

Невенът произхожда от Средиземноморието. Той е едногодишно растение, което се отличава със своите ярко оранжеви и жълти цветове.

 

Етимологията на името му идва от латинското наименование *Calendula* произлиза от латинската дума "calendae", която означава "първият ден от месеца". Това е свързано с дългия период на цъфтеж на растението, който започва през пролетта и продължава до късна есен. В страните с латински езици се нарича Marigold. 

 

 

Древните египтяни вярвали, че невенът притежава подмладяващи свойства. В древна Гърция и Рим той се използвал за лечение на различни заболявания и като декорация по време на фестивали и празници.

 

Листата и цветните венчелистчета на невена са годни за консумация и се използват като добавка към салати, супи и други ястия. Те придават леко пикантен вкус и ярък цвят. Невенът е известен със своите противовъзпалителни, антисептични и заздравяващи свойства. Използва се в кремове, мехлеми и тинктури за лечение на рани, изгаряния и кожни раздразнения.

 

Невенът е популярна съставка в козметичните продукти заради своите хидратиращи и подмладяващи свойства. Често се използва в кремове, лосиони и шампоани за подобряване на състоянието на кожата и косата.

 

Чаят от невен е традиционно средство за облекчаване на стомашни разстройства, включително гастрит и язви. Той има успокояващо действие върху храносмилателната система. Цветовете на невена се използват като натурално багрило за храни и текстил. Те придават златисто-жълт цвят.

 

Невенът е известен със своите репелентни свойства и често се засажда в градини за отблъскване на насекоми, като листни въшки и комари. Невенът е богат на антиоксиданти, които помагат за защитата на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Това го прави полезен за поддържане на здравето на кожата и предотвратяване на преждевременното стареене.

 

Според някои европейски легенди, невенът може да предсказва времето. Ако цветовете му останат затворени след 7 часа сутринта, това означава, че ще вали дъжд.

 

В различни култури невенът символизира различни неща. В Индия той е свързан с божественото и често се използва в религиозни церемонии. В християнството невенът е символ на Дева Мария и често се нарича "Мариянско злато".

 

Невенът е изключително лесен за отглеждане и бързо расте. Той може да се засажда директно в почвата или в саксии и изисква минимални грижи. Невенът е отличен източник на нектар и прашец за пчелите, което го прави ценно растение за поддържане на здравето на пчелните колонии.

 

Невенът е едно от растенията, които са били успешно отглеждани в космическата станция на НАСА като част от изследванията за възможността за отглеждане на растения в космоса.



Как да ги засеем?



Лавандула

 

Засаждане: Засейте семена на лавандула в добре дренирана почва на слънчево място. Семената могат да покълнат след 2-3 седмици.

Пресаждане: Когато растенията достигнат височина около 5-10 см, пресадете ги на постоянното им място на разстояние около 30 см едно от друго.

 

 

Лимонена трева

 

Засаждане: Засадете резници или разделени корени в добре дренирана почва на слънчево място. Поливайте редовно.

Пресаждане: Ако отглеждате лимонена трева в саксия, пресаждайте я всяка година, за да осигурите достатъчно място за корените.

 

 

Босилек

 

Засаждане: Засявайте семена на босилек в богата на хумус почва и на слънчево място. Семената покълват след около 1 седмица.

Пресаждане: Когато растенията достигнат височина от 5-7 см, пресадете ги на разстояние от 25-30 см едно от друго.

 

 

Мента

 

Засаждане: Ментата се размножава най-добре чрез резници или разделяне на коренището. Засадете резниците в влажна, добре дренирана почва.

Пресаждане: Ментата се разраства бързо, затова е добре да я пресаждате всяка година или две, за да контролирате растежа.

 

 

Розмарин

 

Засаждане: Засадете резници или млади растения в добре дренирана почва на слънчево място.

Пресаждане: Пресаждайте розмарина през пролетта, когато започва активният растеж.

 

 

Невен

 

Засаждане: Засявайте семена на невен директно в градината през пролетта. Семената покълват след около 1-2 седмици.

Пресаждане: Невенът не изисква често пресаждане, но можете да разреждате растенията, ако са твърде гъсто засадени.




Бонус съвети за отглеждане

 

  1. Групиране: Засадете тези растения в групи около зоните, където прекарвате най-много време, като например близо до външни маси, барбекюта, детски площадки или около басейни.

  2. Контейнери и саксии: Много от тези растения, като мента и лимонена трева, могат да бъдат засадени в контейнери или саксии, което ги прави лесни за преместване при нужда.

  3. Околните пътеки и алеи: Засадете растенията покрай пътеки и алеи, така че при преминаване техният аромат да се разпространява и да отблъсква комарите.

  4. Прозорци и врати: Поставете саксии с тези растения на прозоречните первази и около вратите, за да предотвратите навлизането на комари в дома си.




Какво да правим при ухапване от комар?

 

  1. Измиване на ухапаното място: Измийте ухапаното място със сапун и вода, за да предотвратите инфекция.

  2. Охлаждане: Поставете студен компрес или лед върху ухапаното място, за да намалите подуването и сърбежа.

  3. Антихистаминови кремове: Нанасянето на антихистаминов крем може да помогне за намаляване на сърбежа и възпалението.

  4. Избягване на чесане: Чесането на ухапаното място може да доведе до инфекция и по-продължително възстановяване.






Засаждането на растения, които отблъскват комари, е естествен и екологичен начин за справяне с тези досадни насекоми. С малко грижа и внимание можете да създадете красива и функционална градина, която ще ви помогне да се наслаждавате на летните вечери без комари.

 

Съвременните течения за минимално количество отпадъци, изкуствена храна и здравословен начин на живот ни връщат към знанията на нашите деди и древни култури, които успешно са използвали естествени методи за справяне с комарите. 

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 51 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Огромна елха падна върху Коледен базар - Има жертви

Огромна елха падна върху Коледен базар - Има жертви

Репортажи
Григор Димитров завърши в Индиън Уелс

Григор Димитров завърши в Индиън Уелс

Тенис