Грипната епидемия е най-близо в Пловдив и Пазарджик

Грипната епидемия е най-близо в Пловдив и Пазарджик

Епидемична обстановка: Пловдив и Пазарджик са най-близки до ситуацията в Смолян

 

В интервю пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев изрази загрижеността си от развиващата се епидемична обстановка в Смолян и посочи, че ситуацията с грипа и коронавируса се влошава и в Пловдив и Пазарджик. Той разкри, че има подобни тенденции и в Габрово.

 

Кунчев направи прогноза, която подчерта възможното обявяване на грипна епидемия в следващата седмица. Той подчерта, че динамиката на заболяваемостта се променя бързо, като нивата се издигат и спадат със завидна скорост.

 

Необичайното е, че епидемичната ситуация се започва от Смолян, където въздухът е чист, и няма голямо съсредоточение на населението. За сравнение, Габрово е известно като град, обявяващ епидемии от няколко години.

 

Главният здравен инспектор изрази съмнение, че грипната епидемия може да бъде обявена на национално ниво, тъй като това изисква обявяването й в 2/3 от областите в страната.

 

Кунчев напомни за важността на носенето на маски и заяви, че в болниците това трябва да е задължително. Той предупреди, че симптомите на грипа включват отпадналост, болки в мускулите и ставите, температура, и ако няма подобрение след 4-5 дни, се препоръчва специалистичен преглед.

 

В контекста на коронавируса, Кунчев подчерта, че всякодневно се регистрират между 100 и 150 нови случая. Въпреки това, той прогнозира, че в следващите 2-3 седмици COVID-19 ще отстъпи пред грипа като водещо заболяване.

 

Здравният инспектор призова хората в рискови групи и със заболявания да се ваксинират, отбелязвайки, че малък брой хора се ваксинират с адаптирани ваксини. Той подчерта важността на имунизацията за опазване на общественото здраве.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 10 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени