Кантарджиев прогнозира висок пик на грип - Поваля ни за 2 часа

Кантарджиев прогнозира висок пик на грип - Поваля ни за 2 часа

В предаването "Преди всички" по БНР, проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, предостави прогнози относно пика на грипа за този сезон. Според него, високият пик на грипа се очаква към края на януари или началото на февруари.

 

Професорът посочи, че през първата седмица на януари броят на случаите на грип е 119 на 10 000 население, като подчерта, че когато сме близо до пика, този брой ще се увеличи до 10-12 случая на 100 души. Грипът тип А е доминиращ този сезон, но проф. Кантарджиев успокои, че този вид грип се лекува по-лесно с доказани антивирусни лекарства.

 

Характеристиките на грипа този сезон включват бързо настъпващи симптоми - от пълно здраве до невъзможност за изправяне за два часа. Симптомите включват повишена температура, болки в гърлото, суха, болезнена кашлица, както и болки в мускулите и ставите.

 

Проф. Кантарджиев предупреди за краткия инкубационен период на грипа и посочи различни видове вируси като аденовирусите и риновирусите, които също причиняват дихателни проблеми.

 

 

Относно COVID-19, специалистът коментира, че в момента рядко протича тежко, но очаква постепенното му намаляване през следващите месеци, с повторно увеличение на случаите през март-април.

 

Професорът подчерта важността на филтъра на входа в детските градини, като посочи, че в момента най-много боледуват децата до 4-годишна възраст. Той препоръча ваксиниране на децата и отбеляза спад в случаите на варицела през последния месец.

 

В заключение, проф. Тодор Кантарджиев предупреждава за необходимостта от внимание и предпазливост по отношение на грипа и другите респираторни инфекции, призовавайки за ваксиниране и подчертавайки важността на правилното лечение в педиатрията.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 12 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Трагичната смърт на Матю Пери: Разкрития след аутопсията

Трагичната смърт на Матю Пери: Разкрития след аутопсията

Репортажи
Делото срещу близнаците Динкови започва

Делото срещу близнаците Динкови започва

Репортажи