Дигитален детокс: Как да се откъснем от технологиите

Дигитален детокс: Как да се откъснем от технологиите

Днес технологиите играят централна роля в ежедневието ни до степен на зависимост. Смартфоните, компютрите и интернетът ни предоставят безброй възможности и удобства, но също така ни натоварват психически и емоционално. 

 

Дигиталният детокс е процес, при който съзнателно се отделяме от технологиите за определен период от време с цел да подобрим психическото си здраве и да възстановим баланса в живота си.

 

 

Защо ни е необходим дигитален детокс?

 

  • Претоварване с информация

 Една от основните причини за дигитален детокс е претоварването с информация. Постоянният поток от новини, съобщения и социални мрежи може да доведе до усещане за тревожност и стрес. Нотификациите, които ни “преследват” на всички наши устройства. Изследвания показват, че хората, които прекарват повече време в социалните мрежи са по-склонни да изпитват негативни емоции и депресия.

 

 

  • Загуба на връзка с реалния свят

 Прекомерното използване на технологиите може да ни отдалечи от реалния свят, от хората около нас, както и от самите нас, защото нямаме време да станем сами с мислите си, а само поемаме неспиращия поток от инофмрация. Липсата на личен контакт и прекалено много време, прекарано онлайн могат да повлияят негативно на взаимоотношенията ни и да създадат усещане за изолация. Тук е възможно да се развие и неправилна самооценка, която също е способ да ни навреди в едно общуване в реална среда.

 

 

  • Нарушаване на съня

 Синята светлина, излъчвана от екраните на електронните устройства, може да наруши качеството на съня ни. Води до затруднения при заспиване и недостатъчен сън, което се отразява негативно на нашето психическо и физическо здраве. За това специалистите препоръчват да не държите никакви устройства като телевизори, компютри или телефони в спалното си помещение, особено, ако искате да имате пълноценен сън. 

 




Любопитни факти

 


 

Страхът да не проспунем

Тук основна роля за развитието на нашата дигитална зависимост играе т. нар. FOMA (Fear Of Missing Out). Страхът от това да не пропуснем нещо е толкова голям, че забравяме да живеем.

 


 

Номофобия 

Номофобията е ирационален страх от липса на мобилен телефон. Терминът е наложен през 2009 г. в Обединеното кралство и идва от английското "nomophobia" ("фобия и без мобилен телефон").

 


 

 

Как да се откъснем от технологиите?

 

Определете ясни граници

 

За да започнете дигиталния детокс е важно да определите ясни граници за използването на устройства. Например можете да си поставите цел да не използвате смартфона си преди закуска или след вечеря. Това ще ви помогне да създадете здравословни навици и да намалите времето прекарано онлайн.

 

Изключете уведомленията

 

Уведомленията с вибрация и звук от социалните мрежи, мейли и други приложения могат да бъдат постоянен източник на разсейване. Изключването им ще ви помогне да се фокусирате по-добре върху задачите си и да намалите нивата на стреса.



 


 

Любопитен факт:
Напоследък все повече се говори за ADHD (Attention-deficit/hyperactivity disorder). Според изследванията на Синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност той се появява в следствие на генетични причини, но бива подсилван от заобикалящата ни среда. 

 


 

 

Практикувайте медитация

 

Медитацията е отличен начин да се справите с негативните ефекти на технологиите. Практикуването на медитация може да ви помогне да се успокоите, да подобрите концентрацията си и да намалите тревожността. Както и да ви помогне да се свържете със собствения си аз и да започнете да слушате тялото си. Така ще разберете от какво точно има нужда. 

 

 

Планирайте време за офлайн активности

 

Планирайте време за дейности, които не включват технологии. Например, можете да: 

  • четете хартиена/аналогова книга

  • да се разходите в природата

  • да спортувате

  • да се си намерите подходящо хоби

 

Така ще се откъснете от дигиталния свят и ще можете да се фокусирате върху себе си и своето благополучие.

 

 

Създайте дигитален детокс план

 

Създаването на план за дигитален детокс може да ви помогне да останете мотивирани и организирани. Определете конкретни цели и периоди, през които ще се откъснете от технологиите. Можете също така да включите приятели и семейство в този процес, за да получите подкрепа и да споделите опита си.



 


 

Тук е мястото да кажем, че има разлика между план и стратегия. Докато стратегията е цялостната цел и идея за постигане, то планът са конкретните с стъпки за действие, които са разписани по дни и часове. Те са вашите действия за достигане на крайната цел. 

 


 




Как ни влияят различните видове дисплеи?




Тук ще разгледаме основните видове дисплеи на устройства и тяхното влияние върху човека.

 

LCD (Liquid Crystal Display)

LCD дисплеите използват течни кристали и подсветка за създаване на изображения.

 

LCD дисплеите излъчват значително количество синя светлина, което може да наруши съня и да причини напрежение в очите. Продължителната употреба може да доведе до дигитална умора на очите, известна също като компютърен синдром на очите. .

 

LED (Light Emitting Diode)

LED дисплеите са вид LCD дисплеи, които използват светодиоди като подсветка.

Високата яркост и контраст на LED дисплеите могат да причинят напрежение на очите и главоболие при продължителна употреба. Подобно на стандартните LCD дисплеи, LED дисплеите също излъчват синя светлина.

 

 

 

OLED (Organic Light Emitting Diode)

OLED дисплеите използват органични съединения, които излъчват светлина при подаване на електрически ток.

 

OLED дисплеите излъчват по-малко синя светлина в сравнение с LCD и LED дисплеите, което може да намали риска от нарушение на съня и напрежение в очите. 



E-ink (Electronic Ink)

E-ink дисплеите използват електрофоретична технология за създаване на изображения, която имитира външния вид на мастило на хартия.

 

E-ink дисплеите не излъчват светлина и следователно не причиняват напрежение в очите или проблеми със съня. Те са идеални за четене на продължителни периоди. Липсата на синя светлина ги прави много по-добри за очите, особено за четене преди лягане. 

 

Retina дисплеи

Retina дисплеите са маркетингов термин на Apple за високоплътни LCD или OLED дисплеи, които имат толкова висока резолюция, че отделните пиксели не могат да бъдат забелязани с невъоръжено око на нормално разстояние на гледане.

 

Високата резолюция осигурява изключително ясни и детайлни изображения, които могат да намалят напрежението в очите при гледане на текст и изображения.

 

Въпреки високата резолюция, тези дисплеи все още излъчват синя светлина и могат да причинят напрежение в очите и проблеми със съня. 

 

Как дисплеите ни влияят?

 

Съществува цялостна визуална умора и дискомфорт, които могат да причинят симптоми като замъглено виждане, сухи очи, главоболие и дори болки в шията.

Причините могат да бъдат продължително гледане на екрани, недостатъчно мигане, неправилна осветеност на работното място.

 

Нарушения на съня, заради синята светлина на екраните, потиска производството на мелатонин, хормон, който регулира съня. Решението е намаляване на времето пред екрана през деня по възможности и особено стриктно да се избягва преди лягане, използване на филтри за синя светлина.

 

Постоянната връзка с цифровите устройства и социалните мрежи може да увеличи нивата на стрес и тревожност. 

 

 


 

Решението е да носите очила, пригодени за компютър, които са със защитен филтър и са съобразени с особеностите на вашите очи като диоптър, астигматизъм. Те ще бъдат вашия щит за добър тонус. 

 


 

 

Каквото и да кажем за Дигиталния детокс е важен за поддържане на психическото и емоционалното ни здраве в съвременния човек, живеещ е хипер технологичния свят. Чрез съзнателно отделяне от технологиите за определени периоди от време и фокусиране върху реалните взаимоотношения и активности, можем да възстановим баланса в живота си и да намалим стреса и тревожността. Следвайки тези съвети, можете да започнете своя собствен дигитален детокс и да се наслаждавате на по-спокоен и здравословен начин на живот.

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 15 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени