Такса смет в Бургас се вдигна с 30% отгоре

Такса смет в Бургас се вдигна с 30% отгоре

Повишение на таксата за битови отпадъци в Община Бургас с 30%

 

Общинските съветници на Бургас решиха на днешното заседание да увеличат таксата за битови отпадъци за жилищни имоти със значителните 30%. Решението е в резултат на по-високите разходи за услуги по организирано поддържане на чистотата в общината. Така, след близо 14 години, таксата "Битови отпадъци" претърпява драстично увеличение, като новите цени ще влезат в сила от 1-ви януари 2024 г.

 

Повишението на таксата идва след дълъг период на стабилност в този сектор и ще засегне домакинствата в общината. Причината за увеличението е обоснована с повишените разходи за поддържане на чистотата в града, като общинските власти изразиха необходимостта от допълнителни средства за осигуряване на качествени услуги.

 

В момента, събираемостта на таксата за битови отпадъци в Община Бургас е 80%, а с новите промени тази цифра се очаква да нарасне. По план-сметка за 2024 година са предвидени близо 34 млн. лв., които да бъдат събрани чрез тази такса.

 

Въпреки че увеличението на таксата може да предизвика недоволство сред гражданите, общинските власти се надяват, че новите средства ще допринесат за подобряване на услугите за управление на отпадъците и поддържане на чистотата в общината. Призовават се гражданите да бъдат разбиращи и съпричастни към необходимостта от финансиране на инфраструктурни проекти, свързани с управление на отпадъците и опазване на околната среда.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 5 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Започват разговорите за съставяне на кабинет

Започват разговорите за съставяне на кабинет

Политика
Лазар Радков от "Капачки за бъдеще"

Лазар Радков от "Капачки за бъдеще"

Лица