Българско Средновековие: Кратка характеристика на епохата

Българско Средновековие: Кратка характеристика на епохата

Българско Средновековие

Кратка характеристика на епохата 

 

  • С какво свързваме епохата на Средновековието?

  • Кои са основните периоди?

  • Какво представлява Черната смърт?

  • Как изглежда Средновековният човек?

  • Какво представлява християнството?

  • Как се развиват културата, литературата и образованието през Средновековието?

  • Кои са най-важните моменти за Средновековна България?

  • Каква след оставя Средновековието?

 

 

Какво представлява Средновековието

 

Средновековието е епоха, която обхваща периода 5-15 век. Наречена е с наименованието “Тъмните векове” поради вижданията на хората от Ренесанса, които я свързват с упадък, сравнявайки я с величието на някогашната Римска империя. Епохата се възприема за мрачна и заради множеството епидемии (чумата), гладът, липсата на централна власт и ограничен достъп до знания. Въпреки това през вековете на Средновековието се наблюдават и успехи, свързани с културни, научни и социални постижения, които ще разгледаме по-късно.

 

Друга отличителна черта е и зараждането на християнството (най-напред в Палестина). 

 

 

Периоди в Средновековието

 

Средновековието се дели на три периода:

 

  • Ранно Средновековие - упадък на Римската империя - период на много варварски нашествия (V - XI век)

 

  • Зряло Средновековие - налице са първите Кръстоносни походи, имащи за цел да освободят земите от мюсюлманско господство. Започва нарастването на градовете и появата на културни средища (училища и университети).

 

  • Късно Средновековие - свързва се най-вече с Чумната епидемия (Черната смърт), която се оказва най-коварната на всички времена. 

 

 

Чумата: Черната смърт

 

Чумата се заражда в Западна Европа във вид на бактерия, която върлува при гризачите. Това е най-тежката болест, която неслучайно се нарича и “бързият влак на смъртта”. Поради липсата на достатъчно медикаменти около 93 % от случаите завършват с фатален край. 

 

Тъй като хората от Средновековието били изключително вярващи, смятали, че това е Божие наказание заради греховете им, затова и смирено очаквали смъртта си. 

 

Заразяването става по три основни пътя - дихателен, хранителен и пряк, а лечението се осъществява с антибиотици. 

 

 

Възприятията на човека от Средновековието

 

Хората от Средновековието са силно религиозни, като вярват в съществуването на един Бог в лицето на Исус Христос (монотеизъм). Той е най-важният образ, с когото изграждат силна връзка, а стремежът към покаяние доказва желанието душите им да бъдат пречистени и спасени. 

 

Средновековният човек отрича и презира всичко материално, а качествата, с които се отличава, са: скромност, смиреност, доброта и покаяние. 

 

Християнството

Християнството първоначално е под формата юдаизъм - религия, която изповядват евреите, но на по-късен етап се превръща в официална и универсална. Тя представлява разказ, който разглежда сътворяването на света и свършва с момента на Деня на страшния съд. Нейната история е вписана в най-важната книга на християните - Библията. 

 

Литература

Литературата като вид изкуство е изцяло в религиозна форма. Създават се жития, богословски съчинения, псалтири и псалми. Те имат за цел да разпространят християнското учение, като вдъхват сигурност, упование и надежда.

 

Култура

Културните постижение се свързват най-вече с появата на готически катедрали, чиято красота е символ на религиозната вяра, инженерно умение и художествена креативност на епохата. Отличителна черта са витражите, които разказва библейските истории чрез изтънчени изображения. Ето и някои от най-величествените катедрали в света:

 

  • Катедрала „Свети Стефан”, Виена

  • Катедралата в Бургос, Испания

  • Реймска катедрала, Франция

  • Миланска катедрала, Италия

  • Севилска катедрала, Испания

  • Катедралата в Йорк, Великобритания

  • Катедрала „Света Богородица”, Париж

 

 

Наука и образование

 

Църквата играе значителна роля в образованието през Средновековието, като много често тя се превръща и в център за обучение и предаване на знания. Освен латинският език и литургията (които са абсолютно задължителни) се изучават и граматика, реторика, математика, физика и астрономия и други. 

 

На по-късен етап се появяват и първите университети - Болонският университет Университетът в Париж и Оксфордският университет, които се превръщат във важни образователни центрове. 

 

 

Средновековна България

 

Средновековието е сред най-благоприятните периоди за България. Свързва се с разцвет на страната и с развитието в много сфери, като българските царе и князе изиграват значителна роля за нейното могъщество. Ето и списък за най-значимите:

 

  • Хан Аспарух - основател на Първата българска държава през 681 г.

 

  • Хан Крум - създателят на първите писани закони

 

  • Хан Омуртаг - този, при когото строителството е в абсолютен подем

 

  • Хан Тервел - първият владетел, който води България към пълна независимост

 

  • Цар Симеон I Велики - владетелят, при когото България граничи с три морета, разцвет на българската книжнина и култура

 

  • Цар Иван Асен II - основателят на Втора българска държава, известен с дипломация и преговори, благодарение на които се оказва победител срещу латини и византийци

 

Тези царе представляват само малка част от богатата история на българските владетели през Средновековието, които оставят траен отпечатък в историята и културата на страната.

 

Какво оставя Средновековието

От всичко казано до тук следва да заключим, че Средновековието оставя своя отпечатък в много аспекти на историята, културата и обществото на човечеството. Въпреки “тъмните векове”, епохата несъмнено поставя основа за формирането на съвременния свят. 

 

 

Василена Петкова

учител по български език и литература

СУ “Св. Паисий Хилендарски” - гр. Пловдив

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 44 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още: