Елин-Пелиновата повест “Гераците”: Най-важното за произведението, събрано на едно място

Елин-Пелиновата повест “Гераците”: Най-важното за произведението, събрано на едно място

Елин-Пелиновата повест “Гераците”- най-важното за произведението, събрано на едно място

Сюжет, жанр и особености на творбата

 

  1. Коя е творческата история на произведението Гераците на Елин Пелин?

  2. Какъв е жанрът на повеста Гераците?

  3. За какво разказва повестта?

  4. Кои са героите в повестта Гераците?

  5. Какви са композиционните особености на повестта Гераците?

  6. Кои теми присъстват в творбата?

  7. Каква е символиката в повестта на Елин Пелин?

  8. Какво желае да ни кажа авторът (Елин Пелин)?

 

 

Повод за написване на Гераците

 

Историята за написването е един интересен момент за Елин Пелин, в който една вечер се събудил с много силни болки в зъба. Станал, излезнал от дома си и тръгнал вечерта за София, минавайки през едно поле. По пътя случайно видял мъж с дете, облечено в изпокъсани дрехи. Заговорили се и станало ясно, че детето е останало сираче, а въпросният мъж му търсел работа в София. Продължили да говорят, като непознатият разказал различни истории за семейства, които се разпаднали било то заради алчност, егоизъм, пиянство и други.

Произведението се пише в продължение на 8 години - от 1903 г. до 1911 г. 

 

 

 

Жанр и жанрови особености 

 

Творбата е повест - средно по обем произведение, което има разгърнато сюжетно действие. В “Гераците” е използван фолклорният мотив за тримата братя, но в обърнат вариант и също така има характер на притча (кратък разказ с поуки).

 

 

Резюме

 

Тук ще направим резюме на творбата и анализ. “Гераците” разказва историята на едно голямо сплотено и задружно семейство, в което цари хармония и уют. То е представено като типичен белег на патриархалното, в което всички са възпитани на морал и семейни порядки, като възрастните са тези, които ги предават на младите. В този случай това са Йордан Герака и неговата съпруга баба Марга.

 

След смъртта на баба Марга обаче настъпва пълен обрат в отношенията - героите влизат непрекъснато в остри конфликти и постепенно загърбват своите морални принципи. Тримата братя - Павел, Петър и Божан започват да следват свои лични интереси, а старият Герак така и не успява да овладее ситуацията. 

 

Непрекъснати кавги има и между трите съпруги на братята - Елка, Божаница и Петровица. Всичко това води до пълното скъсване в семейните отношения, в резултат на което Йордан е ограбен от собствените си деца, а Елка умира. 

 

Петър отсича свещения бор, което окончателно поставя край на съществуването на фамилията Гераците. Той отвежда малкия Захаринчо в София, за да му търси работа.

 

Повестта ясно онагледява действителността, в която по-важни се оказват материалните облаги и личните интереси дори с цената на човешкия живот.  

 

 

Герои в Гераците

 

  • дядо Йордан Герака – главата на семейството, строг и справедлив. След като умира съпругата му, в дома настава напрежение, което не може да потуши. Умира, разочарован от постъпката на синовете си. 

  • баба Марга – съпруга на Йордан Герака. Внася хармония и ред в семейството, но след смъртта й няма и помен от моралните принципи, на които е учила децата си.

  • Божан – най-големият брат. Обхванат от алчност и жажда за пари. 

  • Божаница – съпруга на Божан. Често е обхваната от яд и раздразнение.

  • Петър – средният брат. Той е емоционален и добронамерен, но след като Йордан Герака поделя нивите помежду им, става апатичен и от мъка започва често да пие. 

  • Петровица – жена на Петър.

  • Павел – най-малкият син. След като се връща от военна служба, идва да моли баща си за пари, като го лъже, че ще си отвори дюкян, а всъщност са му нужни, за да поддържа новия си живот на бохем. Има любовница, а съпругата си заразява с венерическа болест.

  • Елка – съпруга на Павел, скромна и тиха. Понася много обиди от Божаница и Петровица, породени от завист и злоба. Умира от мъка по съпруга си, който я разочарова.

  • Захаринчо – син на Павел и Елка. Петър го води в София, за да му търси работа.

  • дядо Матей Маргалака – старец без дом и семейство, добронамерен и мил. Приет от Йордан Герака като част от семейството, в което се демонстрира уважение и обич към него. 

 

 

Композиция на Гераците

Повестта се разделя на 11 глави:

 

  • експозиция - Представя идилията в семейството на Гераците (първите три глави)

  • завръзка - Завръщането на Павел

  • кулминация - Кражбата на парите

  • развръзка - Смъртта на Елка

  • епилог - Смъртта на Йордан Герака и отвеждането на Захаринчо

 

Нека да припомним кои са особеностите на композиционните елементи и как можем да ги разпознаем в дадена творба:

 

  • експозиция - Въвежда читателя в творбата, като го запознава накратко с героите и обстановката

  • завръзка - Появата на конфликт, който предстои да бъде решен

  • кулминация - Най-емоционалният момент (връх в творбата)

  • развръзка - Разрешаването на конфликта

  • епилог - Последната част, в която се уточняват съдбите на героите

 

 

Теми и проблеми в повестта Гераците

 

В основата на повестта Гераците е преследването на личните цели и егоизмът, които водят до гибел и разпад в семейството. Това е състояние, които поразява човека, превръщайки го в безскрупулно и деградирало същество. Други проблем, разгледан в произведението, е взаимоотношенията между стари и млади - връзка, в която стават напълно ясно какви са разликите във възгледите, вижданията и целите между двете поколения.

 

 

Символи в Гераците и техните значения

 

  • Гераците - свързва се с хищническата сила

  • Имената Петър и Павел - сред учениците на Исус Христос (в случай според постъпките им не приличат на Божии последователи)

  • Йордан - името се свързва с река Йордания (реката, в която е кръстен Исус Христос)

  • Божан - Божий човек (няма нищо божествено в неговото поведение)

  • Домът на Гераците - свързва се с място на уют и хармония. Тя се издига нависоко, за да покаже авторитета, който е успял да изгради Йордан Герака:

 

 “... голяма и бяла къща, в която живееше многолюдното му семейство, беше на лично място сред селото, виждаше се отдалече и отдалече личеше, че е чорбаджийска”.

 

  • борът - символ на здравината и дълголетието, “семейното знаме” на Гераците

  • земята (нивите) - свързва се с труда, но и служи за връзка между поколенията

 

 

Двата най-ключови цитата в повестта Гераците

 

  • Любовта бяга от човешките сърца, хората не са вече братя.

  • Всякой него си гледа, а за другите не иска и да знае. Всеки зинал като ламя и прибира, мъкни, крие, като че ще векува на земята. (…)

 

Само два цитата, но говорят толкова много… Хора, загубили човешкото и такива, които живеят само и единствено за себе си.

 

 

Препратка към съвременната действителност

 

Елин Пелин си поставя ясната цел да разобличи човешките пороци, за да покаже на нас, съвременниците, че злобата, алчността и апатията водят до разруха във всеки смисъл на думата. Това са емоции, които ни убиват и духовно, и емоционално. 

 

Авторът отправя своето послание, като ни кара да осъзнаем, че семейството е най-важно, защото то ни дава много и ни учи на най-ценните уроци. Парите и трупането на богатства са преходни и временни, но семейството ще ни обича истински и безрезервно. Ценете това, което имате, защото нашето съществуване няма да бъде вечно! 





Василена Петкова

учител по български език и литература

СУ “Св. Паисий Хилендарски” Пловдив

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 656 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени