ДЖЕНГА: Игра с лесни и ясни правила за подреждане на дървени блокчета

ДЖЕНГА: Игра с лесни и ясни правила за подреждане на дървени блокчета

Дженга е класическа игра с дървени блокчета, която ни въвлича в света на стратегията и фината моторика. Създадена през 1970 г. от Лесли Скот, тази игра не само предоставя забавление, но и развива уменията ни. Тя е съоснователка на Oxford Games Ltd. и създава Дженга на базата на игра, измислена в семейството ѝ в началото на 1970 година, за която се ползвали детски дървени блокчета, закупени от дъскорезница в Такоради, Гана. 



Каква е история на Дженга?

 

Скот създава Дженга, вдъхновена от африканска игра, където децата използват дървени блокчета, за да създадат структури. Така се ражда идеята за играта, която се превръща в световен хит.



Как се играе Дженга?

 

Играта се състои от 54 дървени блокчета с форма на паралелепипед,които се  подреждат в структура с три блока на ред. Играчите вземат по един блок на всеки ход и го слагат на върха на дървената кула. Целта на играта Дженга е да не съборите кулата. С всяко поставяне на елемент отгоре играта се усложнява. Изисква се стратегия и умение да подреждаш елементите, които да стоят без да паднат, но и едновременно с това да затрудниш следващите играчи като преместваш центъра на тежестта. Играта продължава докато кулата се разклати и падне. 




Фина Моторика и Дженга

 

Дженга е отлична за развитие на фина моторика - умението да контролираме малки къси движения на ръцете и пръстите. Пространственото мислене и усещанията за подреденост. Ваденето на блокчета и подреждането им в горната част изисква прецизност и деликатност, което подобрява координацията и контрола над ръцете.

 

Играта води до развиване на физическите и умствените умения, изисквайки от играчите сръчност, добра координация между очите и ръцете, прецизност и способности за изграждане на стратегия. В играта няма елемент на случайност или хазарт.



Подпомага Способности за Решаване на Проблеми

 

Играта Дженга също насърчава креативното мислене и способността за решаване на проблеми. Играчите трябва да предвидят възможните последици на всяко движение и да развиват стратегия, за да опазят структурата.



Интересни факти за Дженга:

 

  • Има две версии за произхода на името Дженга 

 

Версия 1: Дженга е наименована по думата "куче" на суахили, което е език, говорен в Източна Африка.

 

Думата "Дженга" произлиза от кисуахили, език, който се говори предимно в Източна Африка. Нейното значение в този език е "куче". Интересно е, че създателката на играта, Лесли Скот, е чула тази дума по време на посещението си в Африка и го е асоциирала с играта с блокчета, която тя създава по-късно. Така "Дженга" става дума-символ за игра известна в световен мащаб.

 

Версия 2: Наименованието на играта произлиза от езика суахили, jenga, което означава „строя, построявам“.




  • В света съществуват турнири по Дженга, където играчи състезават за титлата "Майстор на Дженга".

 

  • През 2007 година е създадено и приложение Jenga World Tour, което може да се играе и в електронен вариант.

 

  • Най-големият турнир по подреждане на Дженга са присъствали 1316 участника през 2017 година.





Кое е най-приятното нещо в играта Дженга?

 

Когато играете усещате аромата на дървото - материалът, от който са направени кубчетата, особено ако са от иглолистна дървесина. 



Дженга не само предлага забавление, но и развива уменията ни за стратегическо мислене, фина моторика и решаване на проблеми. Със своята простичка същност и ясни правила,тази игра продължава да радва малки и големи и събира семейно или по приятелски хора по целия свят.





 

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 57 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени