Анализ върху трагедията “Хамлет” от Уилям Шекспир

Анализ върху трагедията “Хамлет” от Уилям Шекспир

Носи ли отмъщението справедливост?

Поглед върху трагедията “Хамлет” от Уилям Шекспир 

 

  • Какво представлява отмъщението?

  • Кой е Уилям Шекспир?

  • Какво е съдържанието на трагедията “Хамлет”?

  • По какъв начин отмъщението задвижва колелото?

  • Как личността може да бъде разрушена?

  • Ще се върне ли някога справедливостта, след като сме отмъстили?

 

 

Отмъщението

 

Отмъщението е действие, предизвикано от чувство на гняв и жажда за мъст. То се свързва с желанието на човек да сътвори някакъв ред с идеята “всеки да си получи заслуженото”, но това често води до негативни последици както за отмъщаващия, така и за обекта на отмъщението. Въпреки че може да изглежда като средство за възстановяване на справедливостта, отмъщението обикновено задълбочава конфликтите и води до нови несправедливости.

 

 

Кой е Шекспир? Кратки биографични данни

 

Шекспир е роден през 1564 г в Стратфорд в семейството на Джон Шекспир и Мери Ардън. Интересен факт е, че има трима братя и четири сестри, като три от сестрите му умират много малки вероятно от чума, а най-малкият му брат работи като актьор.

 

Образованието му не е от най-високите равнища за онова време - не знае нито гръцки, нито латински език, което води до подигравки и присмех. 

 

След време се запознава с дама, която е 8 години по-голяма от него (Ан Хатауей), влюбва се в нея и впоследствие се женят, като им се раждат три деца.

 

Уилям Шекспир има три основни периода в своя творчески път:

 

  • Първи период - създава 20 пиеси от всички жанрове (“Ромео и Жулиета”, “Много шум за нищо”, “Сън в лятна нощ” и др.)

 

  • Втори период - написва някои от най-значимите си трагедии (“Хамлет”, “Крал Лир”, “Макбет”)

 

  • Трети период - създава сонети 

 

Умира на 23 април 1616 г (на една и съща дата, когато и Мигел де Сервантес).

 

 

“Хамлет” врезюме

 

Трагедията “Хамлет” се състои от общо 5 действия, като основно са представени 3 сюжетни линии - на Хамлет, Фортинбрас и Лаерт. Общото между тримата е стремежът за мъст заради своя баща, тъй като според тях така ще има справедливост.

 

Хамлет потъва в разочарование, след като собствената му майка го предава, като се омъжва за чичо му Клавдий. Предусеща, че има нещо странно около покойния му баща, затова предприема план, правейки се на луд и така впоследствие разбира, че убиецът е именно Клавдий. От тук насетне следват неговите размисли и план за отмъщение. 

 

Лаерт иска да отмъсти на Хамлет за смъртта на баща си Полоний, а Фортинбрас търси мъст за убития си баща от крал Хамлет (бащата на Хамлет).

 

Кулминацията е в края на творбата, когато в дуел между Хамлет и Лаерт, кралица Гертруда случайно пие отрова и умира. Хамлет и Лаерт се раняват смъртоносно, но преди да умре Хамлет, убива Клавдий. Накрая Фортинбрас пристига и наследява трона на Дания.

 

Трагедията разкрива съдбата на героите, които губят живота си заради желанието за мъст: Офелия, Полоний, Гертруда, крал Хамлет, Хамлет, Лаерт, Розенкаранц и Гилденстерн и Клавдий. Живи остават само Хорацио и Фортинбрас. 

 

 

Колелото на отмъщението

 

И тримата герои (Хамлет, Лаерт и Фортинбрас) чувстват като свой дълг това да отмъстят за своя баща, защото смятат, че така всеки ще получи заслуженото, а справедливостта ще настъпи. Оказва се обаче, че веднъж като е задвижено колелото на отмъщението, няма връщане назад. Ситуацията се изостря все повече и се заплитат още непредвидени ситуации, които завършват с фатален край. Доказателство за това е че Хамлет не е имал намерение да убие нито Полоний, нито своите приятели от детство (Розенкран и Гилденстерн), но в своя стремеж за справедливост предизвиква неволно тяхната смърт. Така Хамлет се оказва отговорен за своите абсурдни и непредвидени действия. 

 

 

Отмъщението като причина за разрухата на личността

 

Желанието за мъст променя изцяло Хамлет. Той се превръща в човек, който е обзет от непрекъсната вътрешна борба и съмнение, което постепенно разрушава личността му. Всичко това води до непрестанна колебливост, недоверие и самоизолация. Героят до такава степен е разочарован от случващото се, че вече не е в състояние дори да види красотата на природата, която го изпълва само с мрачни мисли:

 

Дания е затвор, и то образцов!”.

 

 

Носи ли отмъщението справедливост

 

Отмъщението не носи справедливост, въпреки че Клавдий намира смъртта си - главната цел на Хамлет. То води до разруха и хаос, а последиците са пагубни.

 

Заради отмъщението героят губи напълно своя морал и принципи, започва да манипулира и да се държи нечестно с жената, която истински го обича - Офелия. Това се превръща в една безразсъдна игра, заради която девойката губи живота си. 

 

Освен с Офелия, Хамлет изпраща на сигурна смърт и своите приятели, като това действие показва колко далеч е готов да стигне в своята жаждата си за отмъщение. Хамлет вече е човек, за когото няма угризения на съвестта нито капка състрадание към тези, които някога са били близо до него.

 

След всичко написано до тук ще заключим: 

Отмъщението не носи справедливост, а поглъща напълно човека, като бавно и постепенно разяжда неговата душа. 

 

 

 

Василена Петкова

учител по български език и литература

СУ “Св. Паисий Хилендарски” - гр. Пловдив









Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 110 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Москов критикува здравната система

Москов критикува здравната система

Мнение
Рълев си разказа всичко пред Мон Дьо

Рълев си разказа всичко пред Мон Дьо

Репортажи