Гросмайсторът Пъдевски починал тази нощ

Гросмайсторът Пъдевски починал тази нощ

Напусна ни една истинска легенда на българския шахмат. На 29 май 1933 г. в Пловдив се ражда Никола Пъдевски, чието име става синоним на изключителен шахматист и личност в света на фигурните игри.

 

Пъдевски започва своята шахматна обиколка през 1949 г., когато на 16 години невероятно побеждава големите съветски майстори Паул Керес и Игор Бондаревски. Този момент маркира началото на една блестяща кариера, която продължи през годините.

 

През 1954 и 1955 г., като студент, Пъдевски се качва на върха на републиканското първенство, а през 1956 г. прави дебюта си на Олимпиадата, където се изправя срещу световния шампион Михаил Ботвиник и завършва наравно с него.

 

Никола Пъдевски участва в невероятните 11 последователни Олимпиади, играейки общо 162 партии и постигайки впечатляващ резултат от 95 1/2 точки. Сред неговите постижения са и ремитата срещу Боби Фишер и победата над Анатолий Карпов.

 

През 1959 г. ФИДЕ го удостоява с титлата "Международен гросмайстор", а след пет години, през 1964 г., Пъдевски става третият български гросмайстор. Неговият шахматен талант не познава граници и се проявява не само в състезателните залитания, но и в литературното творчество.

 

Никола Пъдевски шахматист България

 

Пъдевски е автор на няколко дебютни монографии и дълги години сътрудничи със списание "Шахматна мисъл". През 1991 г. той стъпва в ролята на издател и започва да издава първото частно списание за шахмат в България - "Шахматни новини". Въпреки че списанието прекъсва своето съществуване след две години поради икономически причини, то оставя трайно въздействие в областта на шахмата в страната.

 

Никола Пъдевски ни напуска, но наследството му в света на българския и световен шахмат остава неизгладимо. Той е вечен шахматен гений, чийто принос към играта и културата остава жив в сърцата на всички почитатели на фигурните игри.

 

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 44 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Златното Сечение в Изкуството и Дизайна: Основни принципи и Приложения

Златното Сечение в Изкуството и Дизайна: Основни принципи и Приложения

Технологии
Израел елиминира терористична клетка

Израел елиминира терористична клетка

Коментари
Отказът на Габриел за кабинет ще се гласува във вторник

Отказът на Габриел за кабинет ще се гласува във вторник

Политика