Гросмайсторът Пъдевски починал тази нощ

Гросмайсторът Пъдевски починал тази нощ

Напусна ни една истинска легенда на българския шахмат. На 29 май 1933 г. в Пловдив се ражда Никола Пъдевски, чието име става синоним на изключителен шахматист и личност в света на фигурните игри.

 

Пъдевски започва своята шахматна обиколка през 1949 г., когато на 16 години невероятно побеждава големите съветски майстори Паул Керес и Игор Бондаревски. Този момент маркира началото на една блестяща кариера, която продължи през годините.

 

През 1954 и 1955 г., като студент, Пъдевски се качва на върха на републиканското първенство, а през 1956 г. прави дебюта си на Олимпиадата, където се изправя срещу световния шампион Михаил Ботвиник и завършва наравно с него.

 

Никола Пъдевски участва в невероятните 11 последователни Олимпиади, играейки общо 162 партии и постигайки впечатляващ резултат от 95 1/2 точки. Сред неговите постижения са и ремитата срещу Боби Фишер и победата над Анатолий Карпов.

 

През 1959 г. ФИДЕ го удостоява с титлата "Международен гросмайстор", а след пет години, през 1964 г., Пъдевски става третият български гросмайстор. Неговият шахматен талант не познава граници и се проявява не само в състезателните залитания, но и в литературното творчество.

 

Никола Пъдевски шахматист България

 

Пъдевски е автор на няколко дебютни монографии и дълги години сътрудничи със списание "Шахматна мисъл". През 1991 г. той стъпва в ролята на издател и започва да издава първото частно списание за шахмат в България - "Шахматни новини". Въпреки че списанието прекъсва своето съществуване след две години поради икономически причини, то оставя трайно въздействие в областта на шахмата в страната.

 

Никола Пъдевски ни напуска, но наследството му в света на българския и световен шахмат остава неизгладимо. Той е вечен шахматен гений, чийто принос към играта и културата остава жив в сърцата на всички почитатели на фигурните игри.

 

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 45 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Откриха топлата вода: Google ще ни води туристи

Откриха топлата вода: Google ще ни води туристи

Репортажи
В плачевно състояние е къщата на Евлоги и Христо Георгиеви

В плачевно състояние е къщата на Евлоги и Христо Георгиеви

България