Никола Цолов: Как талантът няма спирачки

Никола Цолов: Как талантът няма спирачки

 

След като на 25.05.2024 г. на пистата в Монако Никола Цолов стана първият българин спечелил спринт във Formula 3, няма как да не насочим вниманието ви към този обещаващ млад състезател, който дава твърда заявка да изстреля българската слава по скоростните писти на Formula 1.

 

 

Откриването на таланта: Първи стъпки в картинга

 

Едва на 9 годишна възраст Никола Цолов грабва вниманието на своя съименник Никола Върбицалиев (бивш състезател от Formula BMW, Germany) със своя талант при случайната им среща на закрита картинг писта. Г-н Върбицалиев не може да позволи този талант да бъде пропуснат и го насочва към Картинг академията за млади пилоти в гр. Кюстендил, където Никола Цолов преминава засилено обучение и от там стартира скоростната надпревара по пистата на УСПЕХА, като две поредни години е шампион на Клас „Мини“, завива за няколко победи в Гърция и Румъния и през 2019 г. целенасочено се устремява към Световната WSK Open Cup в Клас „Мини“ е Италия.

 

Хъсът и енергията на младия Стрелец (роден на 21.12.2006 г., гр. София) са толкова силни, че година след година той бележи нови и нови върхове в своя път по скоростната писта.

 

 

Първи успехи и международни състезания

 

През 2020 г. дебютира в “OK Junior” и бележи 7-мо място в световната класация. Талантът на Никола Цолов печели вниманието на мнозина и през 2021 г. бива забелязан и от световно известният испански състезател от Formula 1 - Фернандо Алонсо, който отправя покана към него да карат заедно в надпреварата за издръжливост „24 in Dubai”, където се качват на почетната стълбица, класирани на 3-то място.

 

 

Признание от Фернандо Алонсо и дебют във Formula 4

 

През 2022 г. става първият пилот присъединил се към основаната от Фернандо Алонсо – „A14 Management” и получава място в испанския шампионат на Formula 4, където от 21 старта бележи 13 победи и записва в актива си 15 полпозишъна, както и 17 най-бързи обиколки и със своите 400 точки поставя рекорд за най-много спечелени точки в рамките на един сезон.

 

Още същата година участва в следсезонните тестове на FIA Formula 3, като представител на отбора ART Grand Prix. Със своята трета победа във Formula 3 на пистата Хунгароринг в Унгария, Никола Цолов достига до 8-мо място в генералното класиране и актив от 75 точки.

 

След всички тези победи Никола Цолов стига до финалната права, като става част от “Alpine F1 Racing Team” и академията на отбора за млади таланти подготвяни за Formula 1.

 

В цялата надпревара освен на подкрепата на своето семейство, Никола Цолов има и сигурен емоционален поддръжник в лицето на своя професионален ментор Милена Хаджииванова (клиничен и организационен психолог, бизнес консултант, коуч и ментор), която на доброволни начала се грижи за това хъсът му да е винаги в подкрепа на неговия талант.

 

 

Никола Цолов печели сърцата на много българи и е надежда за българско участие във Formula 1, което е и нашето пожелание към него.

 

Автор:

Гергана Николова

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 25 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Радев на посещение в Азебейджан

Радев на посещение в Азебейджан

Свят
Балканско семейно реалити с елементи на драма и реклама

Балканско семейно реалити с елементи на драма и реклама

Шоубизнес
Как да напиша добра автобиография (CV) - полезни практически съвети и ресурси

Как да напиша добра автобиография (CV) - полезни практически съвети и ресурси

Мнение