Световният капацитет на въглищната енергия нарасна с 2% през 2023 г.

Световният капацитет на въглищната енергия нарасна с 2% през 2023 г.

Световният капацитет на въглищната енергия нарасна с 2% през 2023 г.

 

През изминалата година световният капацитет за електроенергия, добивана от въглища, се увеличи с 2%, което представлява най-силното годишно увеличение от 2016 г. насам. Това стана възможно поради новото строителство на въглищни централи в Китай и забавянето на извеждането им от експлоатация на други места, показва проучване на базираната в САЩ мозъчна тръст Global Energy Monitor (GEM), цитирано от Ройтерс.

 

Въпреки увеличението на производството от възобновяеми източници на енергия, беше отбелязано внушително въвеждане на нови въглищни мощности, достигайки 70 гигавата (GW) по целия свят през 2023 г., от които 47,4 GW в Китай. Извън Китай енергийният капацитет от въглища също се увеличи за първи път от 2019 г., докато в световен мащаб бяха затворени мощности само за 21,1 GW, посочва се в проучването.

 

 

След подписването на Парижкото споразумение за климата през 2015 г., 25 държави успяха да намалят енергийните си въглищни мощности, но други 35 нарастват, посочва Флора Шампеноа, водещ автор на доклада на GEM.

 

"Светът се движи в правилната посока по отношение на намаляване на ролята на въглищата в енергийния сектор, но не достатъчно бързо и с някои рисковани отклонения по пътя", казва Шампеноа.

 

Според прогнозите на Международната агенция по енергетика (МАЕ), за да се поддържа покачването на средната глобална температура в рамките на ключовия праг от 1,5 градуса по Целзий, глобалният капацитет на въглищната енергия трябва да бъде премахнат до 2040 г. Поетапното спиране би изисквало затваряне на въглищни мощности средно за 126 GW всяка година, което е еквивалент на затварянето на две въглищни централи на седмица, дори без добавяне на нов капацитет, изчислява GEM.

 

 

В настоящия момент обаче се разработват още 578 GW въглищни мощности, включително 408 GW само в Китай, което е достатъчно, за да захранва цяла Индия. Подобно изграждане би предизвикало сериозни последици, особено когато алтернативни решения за постигане на целите и справяне с енергийната сигурност са налице, отбелязва се в доклада на GEM.

 

Последните одобрения за въглищни проекти в Китай се осъществяват с девиза "първо изградете и по-късно модифицирайте", което подчертава опасенията за енергийната сигурност на страната. Този подход може да доведе до сериозни финансови загуби и блокирани активи за Китай, като същевременно се излага на риск постигането на дългосрочните цели за намаляване на въглищната енергия и борба с изменението на климата.

 

"Прекомерното изграждане на въглищни централи 'за всеки случай' и с подхода 'ще се справим с това по-късно' е скъп и рискован хазарт, особено когато са налице алтернативни решения за постигане на целите и справяне с енергийната сигурност", заключва Шампеноа.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 7 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Мръсен въздух в България: Увеличение над нормата

Мръсен въздух в България: Увеличение над нормата

София
Хусите: Пленените българи са добре и се третират като гости

Хусите: Пленените българи са добре и се третират като гости

Свят
Меле на пътя между Пазарджик и Пловдив

Меле на пътя между Пазарджик и Пловдив

България