Бивш служител на Tesla разкрива бъгове за безопасността

Бивш служител на Tesla разкрива бъгове за безопасността

Спорове и Тревоги: Бивш служител на Tesla разкрива опасения за безопасността на технологията за самоуправление

 

Бивш служител на Tesla разкрива опасения за безопасността на технологията за самоуправление

 

Бившият служител на Tesla, Лукаш Крупски, предупреди, че технологията, задвижваща самоуправляващите се автомобили на компанията, може да не е достатъчно безопасна за използване по обществени пътища. Той сподели своите опасения пред BBC и разкри детайли за софтуерните проблеми, които според него засягат безопасността на автопилота на Tesla.

 

Оплаквания и игнорирани опасения

 

Крупски изнесе данни, включително оплаквания на клиенти, пред германския вестник Handelsblatt, където разкри, че опитите му да подчертае опасенията си вътрешно са били игнорирани от компанията. Според него както хардуерът, така и софтуерът не са готови за безопасната експлоатация на пътищата.

 

Илон Мъск защитава технологията

 

В отговор, главният изпълнителен директор на Tesla, Илон Мъск, защити технологията за самостоятелно управление, твърдейки, че Tesla разполага с най-добрия изкуствен интелект в реалния свят. Това предизвика нови дебати относно безопасността и ефективността на автопилота на компанията.

 

Спорове и разследвания

 

Компанията се изправя пред разследване от страна на Министерството на правосъдието на САЩ, свързано с функциите за асистирано шофиране. Органът за защита на данните в Холандия разглежда нарушението на данните след предоставянето на вътрешни данни от Крупски. Спорът подчертава необходимостта от законодателна рамка за самоуправляващите се автомобили.

 

Загрижеността за изкуствения интелект

 

В интервюто си, Крупски изрази загрижеността си за използването на изкуствения интелект в автомобилите, подчертавайки, че хардуерът и софтуерът не са готови. Този спор може да повлияе не само на Tesla, но и на целия сектор на автономните превозни средства.

 

Реакции и бъдещи перспективи

 

Специалисти и ученици, като доцент Джак Стилгоу, изразиха загриженост относно твърденията на Крупски и поставиха под въпрос безопасността на технологията за самоуправление. Правителството на Обединеното кралство обяви планове за законопроект, целящ установяването на правна рамка за самоуправляващите се автомобили.

 

Награда за Разкриване на Информация

 

Лукаш Крупски беше награден с Blueprint for Free Speech Whistleblowing Prize за своите действия и решение да сподели информация за проблемите с безопасността на технологията на Tesla. Този случай може да подпомогне разработването на по-строги стандарти и контрол в индустрията на автономните превозни средства.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 14 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

ДЖЕНГА: Игра с лесни и ясни правила за подреждане на дървени блокчета

ДЖЕНГА: Игра с лесни и ясни правила за подреждане на дървени блокчета

Репортажи
8 април е Международен ден на ромите

8 април е Международен ден на ромите

България