Спадът на пазарите: Доларът се учвеличава, доходността на облигациите се повишава

Спадът на пазарите: Доларът се учвеличава, доходността на облигациите се повишава

Спадът на пазарите: Доларът укрепва, доходността на облигациите се повишава

 

САЩ се сблъскаха с неочаквано висока инфлация за март, което доведе до рязко увеличаване на щатския долар и повишаване на доходността на американските облигации. Фючърсите на Уолстрийт показаха солиден спад, като инвеститорите се опасяват, че Федералният резерв може да отложи първото понижение на лихвите.

 

Индексът на потребителските цени (CPI) на САЩ за март се увеличи с 3,5%, надвишавайки прогнозите от 3,4%, като растежът беше отразен и върху доходността на американските държавни облигации. Доходността на 10-годишните облигации скочи над 4,5%, достигайки нива, невиждани от половин година.

 

Този неочакван ръст води до преразглеждане на очакванията за лихвените ставки от Федералния резерв. Пазарните очаквания за първото понижение в юни спаднаха рязко до едва 25%, като вече се очаква такова действие евентуално през септември.

 

В резултат на това доларът се укрепи спрямо другите валути, американският индекс се повиши с 0,7% до 104,83 пункта, като достигна нива от 152,48 йени за пръв път от 1990 година. Този сценарий може да подкрепи очакванията за интервенция от страна на Япония валутния пазар.

 

Същевременно еврото и паундът изпитват спад съответно с 0,8% и 0,7% спрямо долара, докато швейцарският франк се понижава с 0,8%. Тази волатилност валутния пазар отразява тревогите на инвеститорите относно бъдещото движение на лихвите.

 

Със спада на фючърсите на Уолстрийт преди началото на търговията, инвеститорите се подготвят за труден ден на пазара. Фючърсите на DJIA се понижават с 470 пункта (1,21%), S&P500 - с 1,46%, а Nasda100 - с 1,59%. Тези данни предизвикват загриженост в инвестиционното общество, като отразяват нестабилността на финансовите пазари в реакция на неочакваните данни за инфлацията.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 4 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Защо Мария Габриел си тръгна от ОССЕ

Защо Мария Габриел си тръгна от ОССЕ

България
Руският замък на границата на Кент и Съсекс

Руският замък на границата на Кент и Съсекс

Разследване
Ан Хатауей и Адам Шулман си направиха еднакви татус

Ан Хатауей и Адам Шулман си направиха еднакви татус

Шоубизнес