Арест на сръбско-хърватската граница заради радиоактивен материал

Арест на сръбско-хърватската граница заради радиоактивен материал

Трима хърватски граждани са арестувани на границата на Сърбия, след като в превозното им средство е открит радиоактивен материал, съобщават местните медии. 

 

В съботния ден по план те трябвало да влезнат в Хърватия, но скенерите на границата открили сериозно количество радиация. След цялостното претърсване на автомобила им са намерени в резервната гума главата на радиоактивен гръмоотвод. 

 

Заподозрените са все още задържани за разпити при сръбските власти. 

 

Инцидентът е станал на пункта на границата Бездан край Сомбор тази събота в 20:30 часа. Няма пълна информация за количеството на радиоактивния материал или за потенциалното му въздействие върху хората. На граничните служители е било наредено да изхвърлят дрехите си и да преминат през медицински прегледи като предпазна мярка за здравето им.

 

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) споделя, че през последните няколко десетилетия по света са били монтирани почти милион радиоактивни мълниеприемници. Смята се, че те увеличават вероятността мълниите да попаднат в тях при определени условия, а не в близките обекти. В един доклад на МААЕ дава информация за ненамерени научни доказателства, които да доказват ефективността им. Производството на радиоактивните мълниеприемници било спряно преди доста време. 

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 26 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Протест във Франция. Блокаж на доставките на гориво

Протест във Франция. Блокаж на доставките на гориво

Политика