8 април е Международен ден на ромите

8 април е Международен ден на ромите

8 април - Международен ден на ромите: Почит към жертвите и признание за културното наследство

 

 

На 8 април всеки година светът отдава почит на ромите и техните жертви по време на Втората световна война. Този ден е обявен за Международен ден на ромите през 1992 година от Организацията на обединените нации и Европейския съюз, съгласно предложение на Международната организация "Романо юнион". Той е посветен на първата значима международна среща на представители на ромския етнос - Първият Ромски конгрес, проведен на 8 април 1971 година в Лондон.

 

Специални събития се провеждат в целия свят, за да се почете паметта на ромските жертви на холокоста и да се признае техните страдания. В този ден се отдава специално внимание на историята, културата и приноса на ромската общност към световното наследство.

 

Думата Роми започва да се използва като коректна през последните години. Първоначално се наричат Цигани. Като думата не е обидна, но не е препоръчително да бъде използвана. Етимологията на думата Циганин идва от гръцки език: αθίγγανοι, атингани – „недосегаеми“. Представляват събирателно наименование за различни етнически групи, които са разпръснати неравномерно по света, особено в Европа, но и в други региони като Средна Европа и на Пиренейския полуостров. Традиционно смятани за номади, те се уседнали в по-голямата си част в съвременния период.

 

Произходът на циганите се свързва с териториите на съвременна Индия, където се смята, че те са произлезли. Въпреки че съществуват различни хипотези относно миграционните им пътища и историческия контекст на тяхната емиграция, едно е ясно - техният път на разпространение се простира по различни континенти.

 

Според последните преброявания в България има  325 343 (според преброяване през 2011 годиина); 313 000 (от 1992 година). А независими източници посочват бройки между 700 000 – 800 000.

 

Въпреки че днес голяма част от циганските общности са уседнали, традициите и културното наследство на този етнос продължават да бъдат значими и запазени. Техните традиции в музика, танци, ръкоделие и други аспекти на културния живот имат важно значение както за самите цигани, така и за по-голямата общност, в която живеят.



През 1990 година по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация "Романо юнион" е обявен 8 април за ден на ромите. Тази дата е избрана в памет на Първият Ромски конгрес, който се състоя през 1971 година в Лондон и означава началото на международното признание на ромската идентичност и борбата за права.

 

През този ден се награждават и специалисти, които работят с ромската общност, в признание на техния принос към подобряването на положението на ромите в различните области като образование, здравеопазване, социално включване и културно наследство.

 

Важна част от ромската идентичност са и символите, които ги представляват. Ромският химн е песента "Джелем, джелем", която е популярна не само сред ромите, но и сред множество други общности. 

 

Знамето на Международната организация "Романо юнион" е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Тези цветове и символи символизират небето и тревата, както и дългия път, който ромите са извървели от древна Индия до Европа. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало "чакра" и присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и за техния дълъг път на миграция и културно обогатяване.

 

Международният ден на ромите е повод за споменаване на техните традиции, култура и принос към световната история. Той е напомняне за важността на признание на правата и същността на ромската общност във всички аспекти на живота.

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 11 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Тото с изявление за епизода с Тити Папазов

Тото с изявление за епизода с Тити Папазов

България
Най-важното за поемата “На прощаване в 1868” от Христо Ботев

Най-важното за поемата “На прощаване в 1868” от Христо Ботев

Образование