Черният мост в Калояново се руши. Кметът заплашва с гражданско неподчинение

Черният мост в Калояново се руши. Кметът заплашва с гражданско неподчинение

Младен Кичев заплаши с масово недоволство и дори блокада на пътища, защото най-използваният мост се руши. Държавата обещала, но не дава пари за ремонт.

Ще бъде ли блокиран трафикът на пътя за Старосел и Хисаря?

 

Кой е Черният мост в Калояново?

 

Черният” мост, както го наричат всички се намира на главния път Пловдив – Хисаря и е  поставен още от времето на Втората световна война. В момента съоръжението вече е амортизирано и опасно. Движението по него е изключително интензивно. А през почивните дни трафикът е двойно по-голям заради туристите, които отиват към Хисаря и Старосел.

 

В навечерието на великденските празници кметът на община Калояново заплаши заедно с жителите на близките села да блокират движението по моста, докато държавата спешно не го ремонтира.

 

Стоян Луков е един от многото преминаващи шофьори. Признава, че с риск за живота си се движи по бетонното съоръжение. “Абсолютно невъзможно е да се разминат два автомобила. Тъй като съоръжението може би по габарит няма как да ги побере практически. Това означава, че единият трябва да е винаги спрял. Но често хората не спазват указателните табели, които оказват предимството и се получават доста напечени ситуации, спорове за предимство и инциденти.”

 

 

Инцидентите на моста в Калояново

 

Черната статистика на този мост се допълва често в криминалните хроники, а самият мост е осеян с некролози.   

 

Един от случаите е кола, която катастрофира и газовата уредба се възпламенява и трима човека губят живота си.

 

 

Какво казва администрацията на Община Калояново? 

 

Павел Павлов: “На хората определено им писна, защото това нещо, което се случва ежедневно. Граничи с геноцид спрямо живеещите на територията на две общини - всички населени места на община Хисар плюс няколко населени места от община Калояново, всеки божи ден преминават по няколко пъти. Хората пътуват постоянно, треперейки за живота си.", споделя Секретарят на Община Калояново.

 

 

Автомобилна писта Драгон

 

На автомобилната писта се провеждат редица състезания. А особено, когато имаме големи мероприятия, свързани с национални шампионати и се посещават от хора от цяла България. Става страхотна тапа. Задръстванията стигат чак до началото на Пловдив.

 

 

Техническо състояние на моста

 

По думите на Главният Инженер на Община Калояново Рангел Златански: “Това е път от републиканската пътна мрежа. Конструкцията е на 80 години. Мостовото съоръжение е опасно. Не е ремонтиран никога досега. Този мост и стеснението на самото съоръжение е много опасно. Греди се обрушени, арматурата си вижда има оголени устои."

 

 

Какво е мнението на Младен Кичев - кмет на Община Калояново?

 

Кметът на Община Калояново Младен Кичев: "Опасно е на моста! Няма пешеходна зона и учениците, които пътуват с влак до Пловдив и Карлово Минават по него пеша с риск за живота си. Нашата ЖП гара се намира точно след моста в ляво и децата, които трябва да се прибират минават по този мост, за да стигнат до Калояново."

 

 

От колко време няма отговор от държавната структира на АПИ?

 

От 7 години се води кореспонденция във връзка с опасния мост, но сегашната управа желае да вземат истински мерки и да намери решение за съоръжението преди да са станали тежки инциденти и кметът на община Калояново Младен Кичев няма намерение да мълчи повече.

 

Първоначално кметът се е зарадвал, когато на 2 февруари видял, че АПИ официално обявява процедурата за реконструкцията на съоръжението на стойност над 1 400 000 лв. Само 20 дни по-късно процедурата е прекратена.

 

Оказва се, че според нов регламент АПИ София трябва да я възложи ремонта, но 20 дни след това е свалят процедурата и повече не обявяват. И положението остава без решение, движение или развитие. “Не знам какво става. Няколко пъти се опитах да свържа в София с АПИ, нито получих отговор, нито казаха какво случва. Ходих и на лична среща в София. Говорих със заместник-директора, който каза: “Ще видим, ще проверим и ще ви кажа кога ще се случи. Всеки път, когато звънна никой не ми вдига. А аз няма да оставя нещата така."

 

Според официалният отговор на Агенция АПИ не се ангажира със срок и конкретно решение, а дава срок до края на годината, когато ще вземе решение да обяви обществена поръчка.

 

 

Кметът призовава към гражданско неподчинение, блокада и протест

 

Кметът на Община Калояново Младен Кичев заяви, че търпението на хората се е изчерпало и повече отсрочка няма да има. Ще затворим пътя за петък, събота и неделя  в най-натоварения трафик за поне 4 часа с жива блокада. За да могат да разберат всички хора, че няма как в 21 век да живеем в това положение.

 

Кметът се надява след репортажа на Нова ТВ да дадеоще повече гласност на проблема и от отговорните служби да поемат конкретен ангажимент за разрешаване на този дългосрочен проблем. 

 

Дали ще има реално развитие по случая ще следим за вас.  

#mladenkichev #kaloianovo #kaloyanovo #младенкичев #кмет #калояново #мост

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 30 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още: