Кога се празнува Благовещение през 2024 година?

Кога се празнува Благовещение през 2024 година?

Благовещение 2024

Каква е историята на светицата Дева Мария

 

  1. Коя е Дева Мария?

  2. Кои са нейните родители?

  3. Защо се посвещава на Бог?

  4. Коя е “благата вест”, която получава?

  5. Кога празнуваме Благовещение?

  6. Какви са традициите по време на празника?

  7. Кои икони я изобразяват?

  8. Кой празнува имен ден на Благовещение? 

 

 

Семейно начало

 

Някога в далечна Палестина, град Назарет живеели Йосиф и Анна - праведни и много верни на Бог хора. Те следвали неговия път, изпълнявали всичките му разпоредби и всеки ден изпращали молитви и благодарности. Двамата давали любов един на друг, но били много нещастни, защото вече били на преклонна възраст, но нямали деца. Въпреки тежката им участ те не спирали да вярват в Божието чудо, като един ден Анна, докато била в градинката и гледала птичките, с горчивина и насълзени очи казала на Бог:

 

  • Боже, ти си дарил тези птичета с рожби, а мен праведната си ме лишил.

 

Тогава Бог отвърнал:

 

  • Ти ще заченеш и рожбата, която ще родиш, ще бъде избрана от Бог да стане майка на Исус Христос.

 

Тези думи не били напълно разбрани от Анна, но радост изпълнила душата й, след което дала обещание, че в знак на благодарност ще посвети рожбата си на Господ.

 

 

Раждането на Дева Мария

 

Така на следващата година се родила Дева Мария или Богородица (името значи избрана от Бог). Събитието се превърнало в голям християнски празник, който почитаме на 8 септември  - Рождество Богородично (Малка Богородица).

 

 

Въвеждането на Дева Мария в храма

 

Както Бог изпълнил молбата на Анна, така и тя спазила обещанието си, като посветила детето си на него. Когато Мария била на 3 годинки, била въведена в храма в Йерусалим, за да следва Божиите повели. Тя сама успяла да изкачи всичките стълбички до горе, което  ясно показало готовността да следва този път. Въведена е от Бог на едно специално място, наречено “Светая Светих”- най-свещеното и уединено място в храма. Този момент също се превърнал в голям празник за християните - “Въведение Богородично”, което отбелязваме на 21 ноември.

 

 

През годините, прекарани в храма, девойката била възпитавана на послушание и смирение, като се подготвяла за най-святото, което предстои - да бъде майка на Исус Христос.

 

 

Обещанието

 

Девойката пораснала и се превърнала в жена. Тя дала дума пред Бог, че ще запази своята девственост и така след време се появил скромният дърводелец Йосиф. Той се сгодил за нея, като трябва да се изясни, че годежът имал различно схващане от това в сегашните времена. Те не са имали интимни отношения, а Йосиф се явявал като пазител и неин покровител. Така заживели заедното в честност пред Бога. 

 

 

Благовещение

 

Един ден, докато Мария се занимавала с ръкоделие, внезапно пред нея в цялата си прелест се явил ангел Гавраил, чиято мисия била да съобщи новината за девственото раждане на Исус Христос:

 

Твоят Син ще изпълни Давидовия завет. Той ще бъде велик и ще бъде наречен “Син на Всевишния”.

 

Предал също, че тя ще зачене благодарение на Светия Дух (част от Светата Троица) и от тук идва и т. нар “непорочно зачатие”.

 

След като чула тези думи, Мария цялата се изпълнила с радост, защото разбрала, че дългоочакваният момент е настъпил и отвърнала:

 

Ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти”.

 

Това е моментът на Благовещението - благата вест за предстоящото раждане на Син Божий. Събитието се чества от църквата на 25 март. 

 

Благовещение е голям християнски празник, който се свързва със събуждането на природата. Празникът е наречен в някои краища още и Боговец, а също и Кукувден заради схващането, че тогава ще се чуе песента на кукувицата - предвестник на пролетта. 

 

 

 

Традиции, свързани с празника:

 

 

  • Трапезата

Празникът Благовещение е по време на Великия пост, но въпреки това се разрешава на трапезата да присъства риба, като най-често ястието, което се приготвя, е рибник (риба с ориз). Приготвя се и содена питка, а в средата на масата се слага и купичка с мед, за да бъде животът сладък. Питката може да се раздава на близки и съседи. 

 

 

  • Облекло

Смята се, че в деня на празника всеки трябва да облече нови дрехи, за да го спохожда късмета през цялата година.

 

  • Суеверия и ритуали

В различните краища на България се спазват разнообразни суеверия и ритуали, като всеки човек има право да вярва в това, в което пожелае и което му идва присърце. Част от тях са:

 

  1. Трябва да излизаме навън сити и с желязна паричка в джоба.

  2. Не извършваме никакъв вид работа.

  3. Внимаваме какви думи изричаме. Смята се, че благата дума може да лекува.

  4. На този ден, ако някой е болен, да му се берат билки. Раните му ще зараснат бързо. 

  5. Против уроки или “лоши очи” се прави възел на забрадка и се разплита чак на следващата година.

  6. Младите невести пазят клонче, върху което е кацнала кукувица, за да се задомят скоро.

 

На Благовещение имен ден празнуват Благовест, Благовеста, Блага, Благо, Благой, Евангелина, Ева и др.

 

 

Най-популярните изображения на Света Богородица

 

Навсякъде в иконите Света Богородица е изобразявана със своята рожба Исус Христос, за да засвидетелства на християните безграничната връзка и любов между майка и син:

 

  1. Богородица Пътеводителка -  Смята се, че това е първата икона, в която светицата е седнала в тържествена поза. Посочва своето дете с дясната си ръка, за да покаже Пътя и истината на християните.

  2. Играеща Богородица (“Смееща се”) - Изображение, показващо игра и закачка между майка и син.

  3. Богородица Млекопитателница - Един от съкровените моменти - кърменето на дете.

  4. Оранта - В това изображение и Младенеца, и Света Богородица благославят.

  5. Богородица Умиление - Сред най-почитаната от християните икона. Показва миг на съчувствие и състрадание.

  6. Богородица — неувяхващ цвят - И двамата са изобразени тържествено, а Света Богородица държи роза.

  7. Пресвета Богородица "Седмострелна" ("Смекчаване на злите сърца") - Икона, която припомня, че лошите чувства трябва да потискат, защото лошото у човека “я пронизва” в сърцето.

 

Дева Мария е сред най-важните персонажи от Библията. Тя е модел на подражание за християните, като учи на смирение, милосърдие и търпимост. Светицата показва, че лошите емоции ще покварят нашите души, затова ни посочва правилния Път - този към Бог, в който любовта ще ни запази чисти и неопетнени.

 

 

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 123 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още: