Франция пуска банкнота от 0 Евро

Франция пуска банкнота от 0 Евро

Нулевата евро банкнота: Колекционерска сувенирна стойност с историческо значение пуска Франция през Февруари 2024 

 

През февруари тази година във Франция ще се появи евро банкнота с номинал "нула". На пръв поглед това може да изглежда като странна и необичайна инициатива, но зад нея стои интересна история. Тази специална банкнота, издадена от компанията Euro Banknote Memory, няма да бъде използвана за плащане поради очевидни причини, но вместо това тя представлява възпоменателен сувенир с колекционерска стойност.

 

Идеята за "нулевата" банкнота в евро възниква с цел отбелязване на 80-годишнината от десанта в Нормандия - събитие, което играе ключова роля във Втората световна война. Издателят на банкнотата получава специално разрешение от Европейската централна банка, като тиражът ще бъде ограничен до 3000 броя, които ще се предлагат на цена от 3 евро.

 

Това не е първият път за издаване на сувенирни евро банкноти. Идеята е на Ришар Фойл рекламен специалист, който предвижда, че банкноти с изображения на френски забележителности ще привлекат вниманието на туристите. През 2015 г. се появяват първите сувенирни "евро", които успешно започват да бъдат разпространявани.

 

 

Експериментът не само че не се проваля, но и вдъхновява нови емисии в различни страни. През 2017 г. се появяват "нулеви банкноти" и в Португалия и Испания, последвани от Италия, Белгия и други. Най-продаваните банкноти са тези, посветени на забележителности като Музея на миниатюрите в Германия, Бранденбургската врата, Парижките катакомби, Айфеловата кула, Колизеума в Рим и други.

 

Специализираната компания Oberthur Fiduciaire, която е издател на тези сувенирни банкноти, създава продукт, който въпреки липсата си на стойност за плащане, запазва всички характеристики на истински банкноти - уникален номер и серия, воден знак, холограма, защитна ивица, микротекст и елементи, видими само под ултравиолетова светлина.

 

 

Нулевите евро банкноти станаха особено популярни в Германия, където туристите проявяват голям интерес към този вид сувенири. Ришар Фойл обяснява успешността в интервю за онлайн платформата Numіѕmас Nеwѕ, като посочва интереса на местните туристически браншове и склонността на германците към колекциониране на банкноти.

 

Ако сте колекционер или просто ценител на историята и красотата на европейските забележителности, може да закупите банкнота от 0 € онлайн, например чрез платформата BanknoteWorld. Така си осигурявате една уникална историческа памет, която не само ще бъде интересен предмет тема на разговори, но и ценна добавка към колекцията ви.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 47 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Съвети за стартиращи инвеститори

Съвети за стартиращи инвеститори

Инвестиции
Как да поставяме и постигаме цели: Съвети за ефективно планиране и мотивация

Как да поставяме и постигаме цели: Съвети за ефективно планиране и мотивация

Технологии
Взрив в завода за целулоза "Свилоза" край Свищов

Взрив в завода за целулоза "Свилоза" край Свищов

България