Последно прощаване с патриарх Неофит: България в траур

Последно прощаване с патриарх Неофит: България в траур

Последно прощаване с патриарх Неофит: България се сбогува със своя духовен водач

 

Скръб и почит бяха изразени днес в София, като огромна опашка от вярващи се образува пред храм-паметника "Свети Александър Невски". Причината за това събиране бе отчаяната загуба на Патриарх Неофит, който напусна този свят в сряда, на 78-годишна възраст. Неговата кончина обяви двудневен национален траур, като цяла България се присъедини към този израз на скръб и възхищение към ушедшия духовен лидер.

 

Тъжна новина от последните часове: Почина Патриарх Неофит

 

В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където бяха положени тленните останки на Патриарх Неофит, пристигнаха множество високопоставени държавници, сред които президентът Румен Радев, премиерът и вицепремиерът в оставка Николай Денков и Мария Габриел, както и председателят на Народното събрание Росен Желязков. След тържествената церемония на починалия патриарх, ковчегът с неговите тленни останки бе поставен в центъра на катедралата, обкръжен от бели цветя, символ на чистота и вечен живот.

 

Присъствали са и митрополити от Светия синод, които заедно с множеството вярващи, събрани както пред храма, така и вътре в него, изразяваха своята покорност и почит пред паметта на ушедшия патриарх.

 

Светият синод взе решение тленните останки на Патриарх Неофит да бъдат изложени за поклонение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Утре на 16 март събота от 9:30 часа ще бъде отслужена заупокойна света литургия и опело в същата катедрала.

 

След литийното шествие тленните останки на патриарха ще бъдат пренесени от патриаршеската катедрала до митрополитската катедрала "Св. Неделя", където ще бъдат положени за вечни времена.

 

Поклонението пред патриарха Неофит не е просто прощание с един духовен лидер. То е израз на благоговение и признателност към неговото служение и принос за православието и духовния живот на българския народ. Този момент е момент на обединение на молитва и сближаване на хората в скръб и вяра, в името на общите ценности и духовност.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 7 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Новак Джокович - "Златното момче" на Сърбия

Новак Джокович - "Златното момче" на Сърбия

Лица
Министър Шалапатова: Първите месеци и бъдещите предизвикателства

Министър Шалапатова: Първите месеци и бъдещите предизвикателства

Репортажи