Великден - обичаи и традиции

Великден - обичаи и традиции

Великден - обичаи и традиции

Кратка история за живота и наследството на Исус Христос

 

  • Кога празнуваме Великден?

  • Защо евреите очакват с нетърпение своя Спасител?

  • Защо Исус прогонва търговците в храма в Йерусалим?

  • Какво разбира Христос по време на Тайната вечеря?

  • Какво представлява Светото Причастие?

  • Кой предава Исус Христос?

  • Каква е присъдата му?

  • Защо пред гроба на Христос е поставен стража?

  • Кога възкръсва Исус?

  • Кои са традициите и обичаите на Великден?

 

Великден е най-светлият християнски празник - предвестник на пролетта и новото начало. Всяка година той се отбелязва на различна дата, като през 2024 г. е на 5.05. С него се свързват редица обичаи и традиции в чест на най-ключовата фигура в Библията - човеколюбецът Исус Христос. За да разберем повече, е нужно първо да обърнем поглед към миналото. Така ще научим защо Великден се е превърнал в толкова значим и широко отбелязван празник.

 

 

 

Влизането на Исус в Йерусалим

 

Както може би си спомняте, в Стария завет вярващите очакваха своя Месия (Спасител), за когото беше предсказано от различни пророци, че ще се появи и ще избави човечеството от греховете, на които се подава. Този дългоочакван момент дошъл няколко дни преди еврейския празник Пасха. Мълвата за пристигането на Исус се разнесла бързо, а всички били много въодушевени и го очаквали нетърпеливо. Всички се стичали към Йерусалим, защото разбрали за възкресението на Лазар, което се смятало за истинско чудо. 

 

Така Христос се появил в цялата си прелест - жените се радвали, а децата чупили палмови вейки и пеели: 

 

Благословен е този, който иде в името Господне!

 

 

Исус в храма

 

След като бил тържествено посрещнат, Исус се отправил към Божието светилище - храма. Там обаче той се натъкнал на грозно средище - видял търговци, които разменяли и продавали различни вещи и предмети. Виждайки това, той се възмутил, обърнал масата и казал: 

 

Домът на Отца ми е дом за молитва, а вие сте го направили разбойническо свърталище!

 

След тези думи Христос напуснал храма и излязъл навън. Дочул как хората говорят помежду си, че Месията се е появил и е дошъл тук, за да се провъзгласи за Цар. Това не му харесало, защото разбрал, че иудеите имат съвсем различна представа за него, тъй като той не е Цар земен, а Цар небесен. Оттеглил се във Витания, където пренощувал. 

 

 

Тайната вечеря 

 

Оставали няколко дни до Пасха, но Христос знаел, че това ще бъде последната му вечеря, тъй като освен различни способности, той можел да предсказва и бъдещето. Преди време бил предсказал, че ще бъде предаден, а също и собственото си разпятие.

 

По време на вечерята се събрали всички - Исус със своите ученици (Апостоли), когато изведнъж Христос рекъл: 

 

Истина ви казвам. Един от вас ще ме предаде.” 

 

Всички се спогледали и Иуда гузно отвърнал: 

 

Да не съм аз, Учителю?”.

 

След този отговор Апостолите били изумени, а Исус помолил да върши по-бързо това, което е намислил.

 

 

 

Предателството

 

Този план всъщност бил измислен преди това. Иуда се срещнал с първосвещениците и им казал, че измежду тях има един, който богохулства, представяйки се за Бог, като обещал, че ще каже кой е срещу 30 сребърника. Те се съгласили, уговорили се и така Иуда набедил несправедливо своя учител, тъй като той наистина е Бог, но първосвещениците не повярвали само защото имали различни представи за него и неговата мисия. 

 

 

Светото Причастие

 

По време на вечерята Исус взел хляб и го разчупил. След това взел чаша вино и казал: 

 

Яжте, това е моето тяло. Пийте, това е моята кръв.

 

Така Христос установил Светото причастие - великото тайнство, в което вярващите да усетят страданията на своя Спасител, когато хлябът се превръща в Божието тяло, а виното - в неговата кръв, за да може християните да се чувстват по близки до Исус и неговите жертви. 

 

 

Исус в Гетсиманската градина

 

След вечерята Исус се оттеглил в Гетсиманската градина, за да отправи горещи молитви към Бог, но не за да спаси себе си, а за да помоли да бъде простено на хората. 

 

И тъй като знаел, че неговият смъртен час наближавал, Христос помолил своите Апостоли да останат будни тази нощ с него за последно, но те легнали да спят. Разочарован, Исус им рекъл: 

 

Спете и почивайте. Ето, наближи часът, в който Син Човечески се предава в ръце на човеци грешници.

 

Докато Исус говорел, в далечината пристигнал Иуда заедно с първосвещениците, на които посочил своя учител. Така първосвещениците отвели Исус да бъде съден. 

 

 

 

Съденето на Исус

 

За да бъде наложено наказание, Исус най-напред трябвало да мине пред първосвещеника Анна. Там той разказал за себе си и своето учение. Първосвещеникът не намерил нищо нередно в неговите дела, затова го изпратил при Каиафа. 

 

Освен Исус там се явили и двама лъжесвидетели, които го обвинявали, като твърдели, че иска да разруши Божия храм. Тъй като Каиафа нямал право да издава смъртни присъди, накарал първосвещениците да го заведат при Пилат Понтийски.

 

Пилат накарал Исус да разкаже повече за себе си. В разговора Понтийски не намерил нищо нередно, та дори и рекъл, че не намира никаква вина у този човек, затова и искал да го освободи, като подканил евреите: 

 

У вас има обичай да ви се пуска за празника един затворник. Желаете ли да ви пусна Исус, Царя иудейски?”.

 

В този момент всички скочили срещу римския управител и започнали да крещят как Христос е измамник, бунтувал народа и се мислел за цар. Тогава Пилат направил втори опит да го спаси, като накарал разни слуги да го бичуват публично, за да предизвика съжаление у евреите. В този момент те още повече се разпалили, като всички заедно крещели: “Разпни го! Разпни го!”.

 

Управителят се уплашил да не би да бъде наклеветен пред императора от народа, затова взел вода, измил ръцете си и казал:

 

Невинен съм за кръвта на този Праведник.” 

 

Исус бил осъден на смърт.

 

 

Разпятие

 

Върху раменете на Исус сложили тежък кръст, който сам да занесе до връх Голгота. Там войниците започнали да се гаврят с него - налагали го с камшици, удряли го и поставили дъска на главата му с подигравателен надпис “Царят на юдеите”. Пробили ръцете и нозете му, за да го разпънат.

 

Исус се молил на своя Отец да прости греховете на хората, които не знаят какво правят, а в този момент от двете му страни били наказани още двама грешници. 

 

Единият започнал да се подиграва на Христос, като му казвал, че ако наистина е Бог, може да слезе от кръста и да се спаси, а другият отвърнал, че трябва да внимава какво говори пред Господ. След тези думи въпреки лошите деяния Исус решил единият разбойник да вземе със себе си в Рая, което за пореден път доказва, че покаянието може да опрости греховете и на най-големия грешник.

 

Минали часове, а Исус изпитвал неистови болки. Дошъл сетният час, в който предал на Бог духа си. 

 

 

 

Погребение

 

Поглебали Исус в една пещера. Тялото му било помазано с различни масла, след което запечатали гроба. Направили така, защото си спомнили, че приживе Исус разказвал как три дни след смъртта си ще възкръсне и за да не дойдат неговите ученици да вземат тялото и да говорят как той възкръснал, сложили отпред стража. 

 

Възкресение

 

Минали три дни от разпятието на Христос. През нощта един ангел слезнал от небето и с целия си блясък съборил на земята стражата и войниците, като ги заслепил. 

 

На сутринта дошли благочестиви жени, които да помажат тялото на Исус, но ангелът казал: 

 

Няма го тука. Възкръсна. Идете сега и кажете на Апостолите за това.

 

Жените радостно тръгнали и съобщили новината. Хората се убедили, че това наистина е Бог и най-накрая повярвали в него. Всички започнали горчиво да съжаляват и да се обвиняват, а Иуда от мъка сложил край на живота си, като се обесил на маслиново дърво. 

 

 

 

 

Възнесение

 

Така в продължение на 40 дни Исус се явявал на своите ученици, за да им разказва за царството небесно и за да им дава различни житейски уроци.

 

Великденски пости

Великият пост се свърза с молитва и покаяние, който трае седем седмици. Забранена е консумацията на млечни продукти, яйца и месо.

 

Страстната седмица

Последната седмица на Великия пост се нарича Страстната седмица, по време на която всички вярващи си спомнят за Христовите мъки.

 

 

Боядисване на яйца

Боядисването на яйца става в четвъртък или в събота. Тези дни са с особено значение за християните, защото в четвъртък Исус за последно вечеря със своите Апостоли, а в събота е неговото разпятие.

 

Първото яйце се боядисва в червено, защото символизира кръвта на Христос. С него се прави кръстен знак на челата на децата, след което се поставя пред икона в къщата до следващата година. 

 

 

 

Великденска полунощ

В полунощ звънят камбаните и всички известяват за Христовото възкресение. Вярващите ходят на църква, взимат си свещи и ги носят в дома си.

 

Великденско хоро 

В някои краища на България веднага след посещението в църквата се извива дълго хоро пред Божия храм.

 

Великденска трапеза

Отново в различните райони можем да попаднем на различни варианти за Великденска трапеза. Едно е сигурно - присъствието на яйца и козунак.

 

 

Ето и още идеи:  

  • зелена салата - маруля, репички, краставичка и зелен лук

  • супа - спанак, лапад, коприва, киселец и други

  • яйчена салата с майонеза

  • дроб сърма или печено агнешко

 

 

 

Екипът на Startnews пожелава светло посрещане на празника. Нека празничните дни бъдат изпълнени с радост, уют и топлина, а духът на Великден да внесе надежда и във всички нас.

Христос Воскресе!

 

 

Василена Петкова

учител по български език и литература

СУ “Св. Паисий Хилендарски” - гр. Пловдив

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 39 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още: