Забраната за създаване на нови болници е още в сила

Забраната за създаване на нови болници е още в сила

Краят на забраната за нови болници в България се очертава до края на май

 

Националната здравна карта на България ще претърпи актуализация до края на месец май, което ще сложи край на забраната за разкриване на нови болници в страната. Това е срокът, по който правителството трябва да одобри актуализирания план, съгласно законопроект, внесен в Народното събрание.

 

Според действащия Закон за лечебните заведения новите болници и онкологични центрове се създават след одобрение от Министерския съвет, като се изисква комплексна оценка, включваща и потребностите на населението от медицинска помощ.

 

За разкриване на нови дейности в съществуващи лечебни заведения, се изисква заповед на здравния министър, отново след комплексна оценка.

 

Предложената забрана няма да важи за започнали и недовършени до влизането в сила на промените процедури по разкриване на болнични заведения.

 

Тази забрана ще бъде премахната с одобряването на промени в Националната здравна карта, която не е била актуализирана от 2018 година. През този период населението на страната е намаляло с над 600 хиляди души, според мотивите на законопроекта. Част от него регулира и отделянето на Агенция по трансплантация, която ще стане самостоятелна структура от 1 юли.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 11 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени