САЩ пред фалит

САЩ пред фалит

Сделка, позволяваща на САЩ да заемат повече пари, се доближава до това да стане закон, дни преди най-голямата икономика в света да започне да просрочва задълженията си.

 


Мярката лесно премина през Камарата на представителите с 314-117 гласа, въпреки дезертьорството и на двете страни.

 

Сега Сенатът заседава преди гласуването, на което законопроектът трябва да бъде приет, преди да може да бъде подписан от президента Джо Байдън. Прогнозите са, че правителството ще достигне лимита си за заеми в понеделник, 5 юни.


Това остави малко място за грешки, тъй като законодателите се надпреварват да избегнат плащането на дълга на САЩ от $31,4 трилиона (£25 трилиона), който е в основата на глобалната финансова система.

 

Неизпълнение на задълженията би означавало, че правителството не може да заеме повече пари или да плати всичките си сметки. Това също би заплашило да предизвика хаос в световната икономика, засягайки цените и лихвите по ипотечните кредити в други страни.
В сряда вечерта 165 демократи се присъединиха към 149 републиканци в одобряването на законопроекта от 99 страници за повишаване на тавана на дълга, позволявайки му да премине през Камарата с необходимото обикновено мнозинство.

 

Тъй като републиканците контролираха долната камара на Конгреса, а демократите държаха власт в горната камара и Белия дом, сделката се оказа неуловима в продължение на седмици, докато г-н Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти не подписаха двупартиен компромис през уикенда.

 

В изявление г-н Байдън благодари на оратора, като каза, че е преговарял добросъвестно.
„Нито една от страните не получи всичко, което искаше“, каза президентът. "Това е отговорността на управлението."



Кевин Маккарти успя да накара Джо Байдън и неохотните демократи да седнат на масата за преговори, като прокара законопроект, който повишава лимита на дълга, но включва списък с консервативни приоритети. Тогава той успя да задържи партията си заедно, като сключи по-малко амбициозна сделка с президента, която скромно намали растежа на федералните разходи и добави някои нови условия за помощ за американците с ниски доходи.

 

Това не беше достатъчно за група твърдолинейни консерватори, някои от които намекнаха, че ще свалят г-н Маккарти и ще предизвикат нови избори за председател. Но до сряда дори най-разпалените поддръжници се отдръпнаха. И когато дойде време за гласуване, мнозинството от републиканците одобриха сделката на г-н Маккарти. Въпреки че хардлайнерите може да мърморят, ясно е, че те нямат и близо до нивото на подкрепа, от което биха имали нужда, за да заменят г-н Маккарти - или дори идея с кого да го заменят.


Споразумението суспендира тавана на дълга, лимита на разходите, определен от Конгреса, който определя колко пари правителството може да вземе назаем, до 1 януари 2025 г. Законодателството ще доведе до икономии от 1,5 трилиона долара за десетилетие, заяви безпартийната бюджетна служба на Конгреса във вторник.

Но приемането на законопроекта беше застрашено, след като депутати от двете партии изразиха опозиция.

Ултраконсервативните републиканци се оплакаха, че са осигурили твърде малко отстъпки в замяна на повишаване на лимита на дълга.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 18 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още: