Андрю Хуберман (Andrew Huberman)

Андрю Хуберман (Andrew Huberman)

Андрю Хуберман: Мъжът зад Проучванията

Роден през 1975 година и израснал в Калифорния, Андрю Хуберман (Andrew Huberman) е един от най-известните учени на века. През 1998 година той получава своя бакалавър от Университета в Калифорния, Санта Барбара, а през 2004 защитава докторантурата си по невронаука от Университета в Калифорния, Дейвис.

Днес е прочут със своя подкаст, The Hubermann Lab, който има над три милиона слушатели само в YouTube, както и с научната дейност, която провежда в Станфордския Университет като учен и преподавател. 

 

 

Открития: Силата на Мозъка

 

Андрю е многостранна личност с широк спектър от научни интереси. Проучванията му за пластичността на мозъка, визуалното възприятие, сексуалността, както и за връзката между здравето, стареенето и стреса са най-често срещаните теми в неговите книги и научни доклади. 

 

Според него, човешкият мозък е пластичен, тоест той претърпява промяна всеки път, когато нашите атмосфера и обкръжение се променят. Това е както хубаво, така и лошо. Хуберман твърди, че, ако съзнателно се поставяме в позитивни ситуации и фокусираме вниманието си към красиви, приятни гледки, то нашият мозък развива нови неврони и невронни връзки, които допринасят за нашето щастие и успех. Но, в случай, че се обграждаме с негативизъм и болка, нашият мозък губи своята пластичност и променя възприятията ни към света към тъжни, изплашени и негативни. 

 

Благодарение на Андрю Хуберман и неговата дейност, научната общност разполага с доста повече информация за Алцхаймера и начините за неговата превенция. Както Хуберман показва, най-ефективният начин да намалим шанса от Алцхаймер е чрез намаляването на стреса, доброто хранене, редовните аеробни упражнения, както и вдигането на тежести. Интересно, а?

 

Публична Дейност

 

Пред последните пет години Андрю често гостува в различни предавания и подкасти, където споделя своите знания за здравето и пълноценния живот.

 

Прeз 2021 година той гостува на Джо Роган, една от най-известните личности в онлайн пространството, където разкрива дали витамините и хранителните добавки действително ни правят по-здрави. 

 

През 2022 година участва в подкаста на известния Канадски психолог Джордан Питърсън, където разкрива директната връзка между стреса и тестостерона, личностното развитие и здравето на нашия мозък.

 

През годините, Андрю печели множество награди в областта на науката, включително престижни почести за невронаука от Фондацията McKnight и от Обществото за Невронаука в САЩ.

 

За повече информация за Андрю и неговите разкрития, можете да видите неговия сайт и неговия подкаст тук.

 

Автор: Мая Стоилова

 

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 911 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Мария Габриел разкрива стратегически приоритети

Мария Габриел разкрива стратегически приоритети

Политика
Стачка започва на летищата в Германия

Стачка започва на летищата в Германия

Репортажи
Румен Радев

Румен Радев

Лица