Фил Найт (Phil Knight)

Фил Найт (Phil Knight)

Фил Найт (Phil Knight), основател на Nike, е пример за вдъхновяваща история, когато мечтата се сбъдва в реалност и носи не само милиони, но и слава завинаги. Компанията е оценена на 8,2 млрд. долара. 

Този решителен човек е пожертвал много, за да превърне своята голяма идея в световноизвестен продукт. И ако днес хиляди спортни икони и милиарди обикновени хора ползват продукти с бранда Nike, то най-голямата звезда остава Фил Найт.

 

Раждането на една мечта 

Фил Найт е роден на 28 февруари 1938 г. в Портланд, Орегон, САЩ. Докато учи в университета в Орегон, той е и състезател на средни разстояния. Тичайки, Найт стига до идеята, че едни по-добри като качество маратонки биха му помогнали да се справя по-добре.  Основата е положена  - един млад човек вече е решил да помогне на спортистите по това време. Бил Бауърман е треньор на  клуб по лека атлетика, към който Найт се присъединява, след като се записва в университета през 1957 г. Найт получава от него много ценни съвети относно конструкцията на маратонки, които перфектно да отговарят на нуждите на един лекоатлет. 

 

Счетоводство и богинята на победата Нике 

Фил Найт, ако не  е следвал своята голяма мечта, то би бил един обикновен счетоводител. След като завършва Орегон и се записва в Stanford Graduate School of Business, той решава да внася висококачествени, удобни маратонки от Япония, за да ги продава в Америка. Идеята е почти безумна поради влошените отношения на САЩ с Япония след Втората световна война. По време на пътуване до Страната на изгряващото слънце той открива спортните обувки с марката Tiger и подписва договор за разпространението им в САЩ. Когато Найт получава първите си мостри, той изпраща два чифта на бившия си треньор, за да получи мнението му. Бауърман става партньор на Найт, така те създават Blue Ribbon Sports през 1964 г. Въпреки високия статут, който има в наши дни, брандът, известен  като Nike, започва доста скромно. 

 

Възходът на една империя 

Първоначално двамата ентусиасти продават по-леките си и по-удобни обувки лично на лекоатлетически състезания в цялата страна. Самият Найт  е бил продавач на спортни обувки от багажника на колата си. Найт и Бауърман на по-късен  етап ребрандират своя продукт в Nike. Той носи името на гръцката богиня на победата. Логото swoosh на Nike, едно от най-запомнящите се и скъпи лога в света, е изработено през 1971 г за 35 долара от студентката по графичен дизайн Каролин Дейвидсън. Тя по-късно получава обаче от Найт добри пари за своето лого. 

 

Маркетингови трикове 

Двойката съмишленици разширява компанията си, измисляйки креативни идеи за продажба на своите продукти. Оранжевата кутия на Nike, в която слагат своите спортни обувки, до днес си остава класически пример за стратегически маркетингов трик.

Един от ранните маркетингови успехи на Найт включва и обявяването, че "четирима от седемте най-добри финиширали" в олимпийския маратон през 1972 г. са носили маратонки Nike, въпреки че финиширалите на 1-во, 2-ро и 3-то място са били с Adidas.

 

Кариера, семейство и трагедия

Въпреки че Найт постига ранен успех с Blue Ribbon Sports, той работи като счетоводител. Дори става професор по счетоводство в Портландския държавен университет, където за първи път среща бъдещата си съпруга Пенелопе или накратко Пени Паркс.

Двамата сключват брак през септември 1968 г. и  имат две деца. Синът му загива трагично през 2004 г. при инцидент с гмуркане и Найт изключително тежко преживява загубата му. Матю е бил само на 34 години. Основателят на Nike получава хиляди писма и имейли, изразяващи съболезнования.

 

Ерата на Джордан 

В началото на 80-те години на миналия век компанията на Найт е в безизходица. Тя бележи загуби  през 1984 г. Баскетболната звезда Майкъл Джордан, който тогава е бил само млад баскетболист от Северна Каролин, обаче влиза в играта. Червените му кецове връщат компанията на върха.

Тогава на пазара властват Adidas и Converse. Но серията кецове Air Jordans надминава очакванията на Фил Найт и компанията му печели  126 милиона долара само през първата година. Nike пуска после цяла серия продукти Air.

Чифт, носен от самия Джордан, е продаден за рекордните 1,47 милиона долара през 2021 г., доказвайки, че магията Nike съществува.

 

Реклама и мода 

Нетното състояние на Найт е в милиарди и компанията му лесно е един от най-влиятелните брандове в света. Той е един от най-важните личности за всички времена в света на леката атлетика и това е още по-забележително постижение, като се вземе предвид, че Найт никога не е бил професионален спортист. Той ползва като рекламни лица ТОП спортисти в света. Нека да споменем имена като: Тайгър Уудс, Фернандо Торес, Кристиано Роналдо, Григор Димитров, Леброн Джеймс и др. Списъкът е доста дълъг, ако трябва да включим и холивудски кино икони…

Основателят на компанията успява да направи перфектния брак между мода и функционалност. Въпреки че са толкова обичани заради дизайна си, спортните обувки Nike са с акцент да функционират на най-високо ниво за спортисти. 

 

Успехи и в киното

В допълнение към кариерата си в спортната индустрия, Найт открива нова втора страст в Холивуд. Той става собственик на анимационна компания Laika Entertainment. След като прави първоначална инвестиция в компанията, тогава известна като Will Vinton Studios, Найт я закупува. Той я преименува на Laika през 2003 г. Кръщава я на кучето със същото име, изпратено от Съветския съюз в космоса през 1957 г. Студиото е специализирано в късометражни филми, музикални видеоклипове и пълнометражни филми, използващи стоп-моушън анимация. Синът му става главен изпълнителен директор и президент на филмовата компания, създала хитови филми като Coraline, ParaNorman, The Boxtrolls и Kubo and the Two Strings. 

 

Мемоари и филантропия 

Фил Найт се оттегля от борда на директорите на Nike през 2016 г. След пенсионирането си той е най-големият акционер в Nike и създава Swoosh, дружество с ограничена отговорност. То има свой собствен борд на директорите с пет гласа. 

Nike продължава да бъде лидер в света на модата и атлетиката днес. През 2016 г. Найт издава мемоарната си книга Shoe Dog, на български е преведена като „Изкуството на победата“, в която разказва увлекателно за личния си живот и как основава Nike. Shoe Dog влиза в списъка на бестселърите на New York Times.

В същото време Фил Найт остава и известен със своите филантропски усилия, дарявайки милиарди долари на различни институции. 

Източници:

Найт, Ф.,  Изкуството на победата, Изд. „Локус Пъблишънг“, 2016

Honorary Degree Recipient 2018-19 - Philip H. Knight, University of Oregon, https://president.uoregon.edu/honorary-degrees/philip-h-knight

Krentzman,  J., The Force Behind the Nike Empire, Stanford Magazin, 01.-02.1997, https://stanfordmag.org/contents/the-force-behind-the-nike-empire

Willigan, G., High-Performance Marketing: An Interview with Nike’s Phil Knight, Harvard Business Review Home, 07.-08.1992, https://hbr.org/1992/07/high-performance-marketing-an-interview-with-nikes-phil-knight

 

Автор: Мирослава Петърчева




Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 277 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

8 април е Международен ден на ромите

8 април е Международен ден на ромите

България
Прогнози за външни инвестиции след въвеждане на Еврото

Прогнози за външни инвестиции след въвеждане на Еврото

Инвестиции