Фреди Меркюри (Freddie Mercury) талант и екстравагантност

Фреди Меркюри (Freddie Mercury) талант и екстравагантност

Фреди Меркюри (Freddie Mercury) е легендарен музикант, певец и композитор, най-известен като водещият вокалист на британската рок група Queen. Роден е на 5-ти септември 1946 г. в Занзибар (днешна Танзания) като Фарук Булсара. Семейството му има персийски (зороастрийски) произход.

 

Училище по дизайн

 

През 1964 г., Фреди и семейството му се преместват във Великобритания, където той започва да учи в лондонското училище за изкуства и дизайн. Там среща бъдещите членове на Queen - Брайън Мей и Роджър Тейлър.

 

Негово дело е запазеният знак на групата Куин под формата на герб. Той е бил страстен привърженик на монархията.

 

Бандата Куин

 

През 1970 г., заедно с Брайън Мей, Роджър Тейлър и Джон Дикънсън, Фреди създава рок групата Queen. Групата бързо постига успех и става една от най-популярните и влиятелни банди в историята на рока със своето специфично звучене като музика и невероятният глас на Фреди Меркюри, покриващ 4 октави. 

 

Широкоспектърен феноменален глас

 

Фреди Меркюри се отличава със своя уникален глас, театрален стил на изпълнение и каризматична сценично присъствие. Той остава в историята не само фронтмен на Queen, но и автор на много от техните най-големи хитове, включително "Bohemian Rhapsody", "Somebody to Love", "Don't Stop Me Now", "We Are the Champions" и много други.

 

Група австрийски, шведски и чешки учени установява, че освен височината на гласа му, той се отличава и с широтата си. Изследването е правено след смъртта на Фреди въз основа на записи от интервюта и студийни записи на песните ми. В пълното изследване може да се прочетат още подробности, но заключението е ясно от самото начало: “Фреди Меркюри имаше глас, различен от всеки друг рок-вокалист, което го прави един от най-уникалните певци и сценични изпълнители на всички времена.”

 

Виртуозни и емоционални изпълнения на живо

 

През 1980-те години, Queen и Фреди Меркюри постигат огромен успех и популярност. Той беше известен със своите изключителни изпълнения на живо по концерти и телевизионни участия и с емоционалната си връзка с публиката. Беше способен да бъде едно цяло с публиката и да създаде връзка. 

 

 

Фреди и болестта СПИН

 

За съжаление, през 1991 г., Фреди Меркюри загубва битката след заразяване от СПИН и по-късно умира от пневмония, с която организма му не успява да се пребори заради имунното заболяване. Умира на 24-ти ноември 1991 г. в Лондон, на 45-годишна възраст.

 

Фреди Меркюри остави неугасващо влияние в музикалния свят и се смята за един от най-великите и въздействащи изпълнители в историята на рока. Неговата музика и личност продължават да вдъхновяват и впечатляват множество хора и след смъртта му.

 

Истинското име на Фреди 

 

Фреди Меркюри, роден като Фарук Булсара на 5 септември 1946 г. в Занзибар (днес Танзания), беше една от най-иконичните личности в световната музикална индустрия. Той е най-известен като водещият вокалист на групата Queen, но и соло изпълнител със силна и успешна кариера.

 

Родно място

 

Фреди преминава част от детството си в Занзибар, но след политически турбулентности в региона семейството му се премества в Лондон, Великобритания през 1964 г. Там той учи дизайн, но скоро се запознава с Брайън Мей и Роджър Тейлър, с които създава групата Queen през 1970 г. Към този период се присъединява и басистът Джон Дикънсън.

 

 

Въпреки голямата популярност и успешните албуми, Queen среща трудности през някои моменти.

 

Трудности с мениджмънт и договори: 

През началото на кариерата си, групата се бори с проблеми в управлението и несправедливи договори с издателите. Това ги лишава от заслужените им приходи и контрол над творчеството.

 

Възприемане на новите стилове: 

През 1980-те години, когато музикалните тенденции започват да се променят, Queen се сблъсква с критики и натиск относно изменението на техния звук и стил. Казват, че по това време започват да звучат повече диско, отколкото рок. Въпреки това, групата остава верна на себе си и създава някои от най-големите си хитове през този период.

 

Комплексността на записване на "Bohemian Rhapsody":
Емблематичната песен "Bohemian Rhapsody" (издадена през 1975 г.) беше предизвикателство за записване и продуциране. Първоначално продуцентът не желае да слага тази песен в албума и дори отказва съдействие. Причината - Песента съчетава различни стилове и елементи, което налага множество слоеве и уникални подходи към записването й.

 

Лични конфликти: 

Както всяка група, Queen е изправена пред лични и творчески конфликти между членовете си. Това е нормално във всяка съвместна творческа дейност и може да създаде напрежение в дългосрочен период. За определен период групата се разпада и Фреди, заедно със своя мениджър Пол Прентър предпочита да заложи на солова кариера. Докато не идва момента, в който не осъзнава колко важна е всяка част от групата и приближеният му мениджър го лъже и не му влияе добре. Тъй като през този период Фреди е известен с разточителните си денонощни шумни партита в къщата си в Кенсингтън. 

 

 

След раздялата на Меркюри с Пол Прентър, мениджърът дава интервю с пикантни и неприятни подробности за разгулният живот на певеца. 

 

Въпреки всички тези предизвикателства, Queen и Фреди Меркюри продължават да създават музика и да представят незабравими концерти, които им донасят глобален успех. Групата продължава да бъде обичана от феновете си и след смъртта на Фреди през 1991 г. Queen продължава да съществува с нов водещ вокалист, Адам Ламбърт, и продължава да гостува на сцената с незабравими изпълнения.

 

В последната си година Фреди, знаейки за болестта си е искал да създават възможно най-много музика, която да остане след него. 

 

Последният клип, записан от групата Куин е записан през 1991 година е These Are the Days of Our Lives. 



Фреди Меркюри, лидерът на легендарната британска рок група Queen, е известен със своята музикална гениалност, своят ексцентричен стил и вълнуващ живот. 

 

Интересни факти от живота му

 

Истинско име и произход: Роден като Фарук Булсара на 5-ти септември 1946 г. в Занзибар (днес част от Танзания), Фреди Меркюри потърсва по-добър живот и се премества със семейството си във Великобритания през 1964 г.

 

Музикално образование: Фреди Меркюри има музикално образование и свири на пиано още от детството си. Той също така е виртуозен вокалист с широк диапазон и изразителен стил.

 

Създаването на Queen: Първоначлано през 1970 г., Фреди среща Брайън Мей и Роджър Тейлър, с които създават групата Куин (Queen). По-късно към тях се присъединява и Джон Дийкън - бас китара.

 

Визуален стил: Фреди Меркюри става известен със своя екстравагантен и олицетворяващ необичайност стил стигащ до неподозирани граници, както на обличане, така и на артистично изпълнение на сцената. Той е първият изпълнител, който нарича концертите си "шоу".

 

Бохемска рапсодия (Bohemian Rhapsody): Една от най-иконичните песни на Queen и Фреди, "Bohemian Rhapsody", е изключително сложна вариация по стилове. Това е първият поп-рок сингъл, който е продължителен над 6 минути и става хит. Дължината на песента е по-голяма от стандартните изпълнения, които се пускат по радиото. 

 

Солова кариера: Фреди Меркюри издава и няколко успешни солови албума, включително "Mr. Bad Guy" през 1985 г.

 

Здравословни проблеми: През 1987 г., Фреди Меркюри научава, че страда от СПИН и през следващата година публично обявява заболяването си. Той умира на 24-ти ноември 1991 г. от пневмония. 

 

Котките: Фреди е бил обсебен от своите котки и ги е третирал като човешки същества. Дори е обичал да разговаря с тях, за да се разтоварва. 

 

Благотворителност: През 1992 г., оцелелите членове на Queen организират благотворителен концерт "Freddie Mercury Tribute Concert", за да съберат средства за борба със СПИН и в чест на Фреди Меркюри.

 

Личен живот: Въпреки обществения си статус, Фреди Меркюри често запазва личния си живот извън обсега на медиите. Той много години живее със своя дългогодишен партньор Джим Хътън. В началото на кариерата си среща своята любима Мери Остин (Mary Austin), с която остава много близък дори и след като живее с Джим. На Мери той оставя след смъртта си имението в Кенсингтън.

 

 

Партньорът на Фреди - Джим Хътън (Jim Hutton)

 

 

Имал е два допълнителни зъба: Имал е специфична захапка, от която много се е срамувал в детството и юношеските си години, но е смятал, че заради тази си особеност има такъв голям диапазон на гласа си. Въпреки провокациите на хората, които са го питали кога ще оправи захапката си, той е смятал, че така ще навреди на пеенето си.

 

 

 

Последната песен, която е записал се казва These Are the Days of Our Lives.

 

 

В документален филм на BBC Лондон се казва, че в песента се забелязва от много наблюдатели, че гласът му е станал доста тънък и висок, което е доказателство, че болестта му е в напреднала фаза.

 

Това са само някои от многото интересни аспекти от живота на Фреди Меркюри - един от най-великите музикални таланти в историята на рока.

 

Емблематични ще станат песните му, а една от колаборациите с Монсерат Кабайе ще остане като бисер, който изразява висотите на гласа му. 

 

 

3 Любопитни факта за Фреди Меркюри

  • Притежвал е 8 персийски котки 
    Има статуя на Женевското езеро 
    Не е обичал да дава интервюта 

 

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 421 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени