Напрежение сред земеделците

Напрежение сред земеделците

Страсти в земеделието: Българската аграрна камара иска среща с премиера

 

Неделите преди края на годината не винаги са време за празнично настроение, особено когато страстите в земеделието се възпалят отново. Българската аграрна камара заяви своето недоволство и поиска среща с премиера след написването на спешно писмо до председателя на парламентарната земеделска комисия.

 

Основният повод за възмущението на земеделците е свързан с украинската помощ, за която липсват пари в бюджета за следващата година. Става въпрос за сумата от 426 млн. лв., които не могат да бъдат осигурени. Председателят на Българската аграрна камара, Костадин Костадинов, потвърди недоволството и заяви, че не може да стоят безучастно пред несправедливостта спрямо българските земеделски производители.

 

Костадин Костадинов, Председател на Българската аграрна камара

 

Министърът на земеделието, Кирил Вътев, в публично писмо отговори на претенциите, заявявайки, че през 2023 г. бюджетът за земеделието ще достигне почти 3 млрд. лв. Въпреки това, недоволството на земеделците не спада, тъй като украинската помощ е в сърцевината на проблема.

 

Председателят на Съюза на говедовъдите в България, Димитър Зоров, добави своето мнение, казвайки, че хората не трябва да забравят историята. Той напомни за предишни протести, когато исканията на земеделците включваха и включването на пари за украинската помощ. Според Зоров, липсата на подкрепа тогава от страна на Аграрната камара създава допълнителни напрежения.

 

Димитър ЗоровДимитър Зоров, Председател на Съюза на говедовъдите в България

 

Костадин Костадинов настоява за среща с премиера и финансовия министър, преди гласуването на средствата. Той предупреждава за възможни протести и искания, ако не се намери решение в подкрепа на земеделците.

 

Ситуацията в земеделието става все по-напрегната, а съпътстващите я рискове предвещават период на несигурност за българските земеделски производители. Сега, повече от всякога, е от съществено значение да се намери баланс между финансовите изисквания и подкрепата за този важен сектор на икономиката.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 10 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени