Матю Уокър (Matthew Walker)

Матю Уокър (Matthew Walker)

Сънят играе жизненоважна роля за здравето ни, влияейки върху абсолютно всичко - от когнитивната функция до физическото тяло. За жалост, малко са хората, които признават важната роля на съня. 

 

Матю Уокър е водещ експерт, посветил живота си на разкриването на мистериите на съня. Благодарение на проучванията му, през годините Уокър се става видна фигура в областта на науката за съня. 

 

Интересното, обаче, е, че за Матю Уокър, интересът към съня започва в ранна детска възраст. Израствайки в Англия, често в компанията на баба си и дядо си, които имат проблеми със съня, Уокър развива ненаситно любопитство към мистериите на ума и ролята на съня за поддържане на оптимално здраве. Това любопитство го мотивира да следва неврология в университета в Нотингам, където се задълбочава в изучаването на съня и неговото въздействие върху мозъчната функция.

 

Първи Стъпки в Науката

 

След завършване на бакалавърската си степен, Матю Уокър (Matthew Walker) става доктурант, посветявайки следващите няколко години от живота си на проучвания за не какво да е, а точно съня. Докато следва в Кеймбридж, Уокър провежда новаторски изследвания, които разкриват дълбокото въздействие на съня върху усилването на паметта и когнитивните резултати. След като завършва обучението си, той се посвещава на преподаването и научната дейност, което го води до престижната позиция на професор по неврология в Лондонския университет UCL (University College London) и в Университета Бъркли в Калифорния.

 

Благодарение на Матю Уокър, учените знаят доста повече на съня. Например, Уокър разкрива, че лишаването от сън увеличава риска от хронични заболявания, включително затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Той също и докачва решаващата роля на съня за подсилване на имунната система и насърчаване на цялостното здраве, подчертавайки значението на качествения сън за по-дългия и по-здравословен живот.  Матю споделя всичките си разкрития в научните си доклади и книгите, които стават световно известни.

 

Подкаст и Медийно Присъствие

 

В допълнение на изследователския си принос, Матю Уокър става доста известен и благодарение на своя подкаст – както и изявите му в телевизионни и радио програми, включително TED Talks и подкаста на Джо Роган. Чрез своя популярен подкаст той предлага безценни прозрения в науката за съня, предоставяйки практически съвети и развенчавайки често срещани недоразумения относно съня и неговата функция.

 

Както Матю сам споделя наскоро, неговата цел е да помогне на хората да разберат как сънят – по-точно, пълноценният сън – стои в основата на тяхното здраве и дълголетие. Ако и вие искате да научите повече относно тази тема, не забравяйте да погледнете подкаста на Матю.

 

Автор: Мая Стоилова

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 18 Пъти прочетена

1 коментари

  1. Рарица

    Супер

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Кристина Патева: Добро сърце и любов към планината

Кристина Патева: Добро сърце и любов към планината

България
Драстично увеличение на цените на водата от началото на 2024 година

Драстично увеличение на цените на водата от началото на 2024 година

Коментари
Катастрофа на разклона за Чепинци

Катастрофа на разклона за Чепинци

София