Матю Уокър (Matthew Walker)

Матю Уокър (Matthew Walker)

Сънят играе жизненоважна роля за здравето ни, влияейки върху абсолютно всичко - от когнитивната функция до физическото тяло. За жалост, малко са хората, които признават важната роля на съня. 

 

Матю Уокър е водещ експерт, посветил живота си на разкриването на мистериите на съня. Благодарение на проучванията му, през годините Уокър се става видна фигура в областта на науката за съня. 

 

Интересното, обаче, е, че за Матю Уокър, интересът към съня започва в ранна детска възраст. Израствайки в Англия, често в компанията на баба си и дядо си, които имат проблеми със съня, Уокър развива ненаситно любопитство към мистериите на ума и ролята на съня за поддържане на оптимално здраве. Това любопитство го мотивира да следва неврология в университета в Нотингам, където се задълбочава в изучаването на съня и неговото въздействие върху мозъчната функция.

 

Първи Стъпки в Науката

 

След завършване на бакалавърската си степен, Матю Уокър (Matthew Walker) става доктурант, посветявайки следващите няколко години от живота си на проучвания за не какво да е, а точно съня. Докато следва в Кеймбридж, Уокър провежда новаторски изследвания, които разкриват дълбокото въздействие на съня върху усилването на паметта и когнитивните резултати. След като завършва обучението си, той се посвещава на преподаването и научната дейност, което го води до престижната позиция на професор по неврология в Лондонския университет UCL (University College London) и в Университета Бъркли в Калифорния.

 

Благодарение на Матю Уокър, учените знаят доста повече на съня. Например, Уокър разкрива, че лишаването от сън увеличава риска от хронични заболявания, включително затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Той също и докачва решаващата роля на съня за подсилване на имунната система и насърчаване на цялостното здраве, подчертавайки значението на качествения сън за по-дългия и по-здравословен живот.  Матю споделя всичките си разкрития в научните си доклади и книгите, които стават световно известни.

 

Подкаст и Медийно Присъствие

 

В допълнение на изследователския си принос, Матю Уокър става доста известен и благодарение на своя подкаст – както и изявите му в телевизионни и радио програми, включително TED Talks и подкаста на Джо Роган. Чрез своя популярен подкаст той предлага безценни прозрения в науката за съня, предоставяйки практически съвети и развенчавайки често срещани недоразумения относно съня и неговата функция.

 

Както Матю сам споделя наскоро, неговата цел е да помогне на хората да разберат как сънят – по-точно, пълноценният сън – стои в основата на тяхното здраве и дълголетие. Ако и вие искате да научите повече относно тази тема, не забравяйте да погледнете подкаста на Матю.

 

Автор: Мая Стоилова

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 21 Пъти прочетена

1 коментари

  1. Рарица

    Супер

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Дигитален детокс: Как да се откъснем от технологиите

Дигитален детокс: Как да се откъснем от технологиите

Технологии