Ванга

Ванга

Малко са Българите, познати по целия свят. Христо Стоичков, Райна Кабаиванска и… Ванга. 

Родена през 1911 година в днешна Македония, Вангелия Пандева Гущерова, също известна като Баба Ванга, е Българска ясновидка, притежаваща способността да вижда бъдещето на всяка една душа.

Детството на Ванга също не е лесно. Баща й, Пандо Сурчев, в активист на ВМОРО, а майка й умира, когато Ванга е все още невръстно дете. Докато баща й служи в Българската армия по време на Първата Световна Война, Ванга е под опеката на съседите си. След войната, баща й се жени и премества семейството им от Струмица в неговото родно село Ново село.

 

Господ Взима Едно, Но Дава Друго

Въпреки, че много хора биха предположили, че Ванга е родена с езотеристични споспобности, това далеч не е така. Всъщност тя получава гадателските си способности само след като загубва нещо друго: зрението си. 

Само на дванайсет, Ванга попада във внезапна буря. Според историите, силен вятър я грабва и премества. По-късно, в следствие на дълго търсене, Ванга е открита в една нива, затрупана с камани и пръст. Тогава загубва очите си.

За да й предоставят необходимата грижа, роднините й я изпращат в дом за слепи в Земун, където тя живее цели три години. Ванга се прибира у дома след смъртта на доведената си майка, за да се грижи за братята и сестрите си.

 

Езотерични Дарби

Ден след ден, виденията й стават все по-якри. Хората й приписват пророчески способности. Според легендите, Ванга е помогнала да намери липсваща овца, казвайки, че е разбрала къде е на сън. Хора, загубили близките си по време на Втората Световна Война, все по-често търсят Ванга за помощ, доверявайки й се да разкрие локацията и състоянието на близките им.

През годините, Ванга прави куп разкрития и предсказания, които предизвикват световен интерес към нея. Пророчицата има интересни отношения с властите; тя се сближава с дъщерята на Тодор Живков, Людмила Живкова, и често помага на комунистическите партии в Съветския Съюз. 

 

В Памет на Пророчицата

Различни филми за правени в чест на Ванга, включително българския филм Ванга (1996), заснет след смъртта й, както и руския филм Вангелия (2013).

Автор: Мая Стоилова

Блог: https://musingswithmaya.substack.com/

 


 

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 39 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Сензационна археологическа находка от Римска некропол край Стражица

Сензационна археологическа находка от Римска некропол край Стражица

България
Ивет Лалова ще става майка за първи път (снимки)

Ивет Лалова ще става майка за първи път (снимки)

Електронни спортове