Ванга

Ванга

Малко са Българите, познати по целия свят. Христо Стоичков, Райна Кабаиванска и… Ванга. 

Родена през 1911 година в днешна Македония, Вангелия Пандева Гущерова, също известна като Баба Ванга, е Българска ясновидка, притежаваща способността да вижда бъдещето на всяка една душа.

Детството на Ванга също не е лесно. Баща й, Пандо Сурчев, в активист на ВМОРО, а майка й умира, когато Ванга е все още невръстно дете. Докато баща й служи в Българската армия по време на Първата Световна Война, Ванга е под опеката на съседите си. След войната, баща й се жени и премества семейството им от Струмица в неговото родно село Ново село.

 

Господ Взима Едно, Но Дава Друго

Въпреки, че много хора биха предположили, че Ванга е родена с езотеристични споспобности, това далеч не е така. Всъщност тя получава гадателските си способности само след като загубва нещо друго: зрението си. 

Само на дванайсет, Ванга попада във внезапна буря. Според историите, силен вятър я грабва и премества. По-късно, в следствие на дълго търсене, Ванга е открита в една нива, затрупана с камани и пръст. Тогава загубва очите си.

За да й предоставят необходимата грижа, роднините й я изпращат в дом за слепи в Земун, където тя живее цели три години. Ванга се прибира у дома след смъртта на доведената си майка, за да се грижи за братята и сестрите си.

 

Езотерични Дарби

Ден след ден, виденията й стават все по-якри. Хората й приписват пророчески способности. Според легендите, Ванга е помогнала да намери липсваща овца, казвайки, че е разбрала къде е на сън. Хора, загубили близките си по време на Втората Световна Война, все по-често търсят Ванга за помощ, доверявайки й се да разкрие локацията и състоянието на близките им.

През годините, Ванга прави куп разкрития и предсказания, които предизвикват световен интерес към нея. Пророчицата има интересни отношения с властите; тя се сближава с дъщерята на Тодор Живков, Людмила Живкова, и често помага на комунистическите партии в Съветския Съюз. 

 

В Памет на Пророчицата

Различни филми за правени в чест на Ванга, включително българския филм Ванга (1996), заснет след смъртта й, както и руския филм Вангелия (2013).

Автор: Мая Стоилова

Блог: https://musingswithmaya.substack.com/

 


 

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 40 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Гъвкаво управление чрез обучения

Гъвкаво управление чрез обучения

България