От Принц Чарлс до Крал Чарлз III

От Принц Чарлс до Крал Чарлз III

Тежка е Царската Корона

 

Роден на 14 ноември 1948 г., Крал Чарлз III (King Charles III) е най-големият син на най-дълго управлявалия монарх във Великобританската история, бившата Английска кралица Елизабет II. От ранна възраст Чарлз проявява дълбоко чувство за отговорност и истинско желание да окаже положително влияние върху света. Той подкрепя редица каузи, повечето от които свързани със свободната на словото, вярата, както и опазването на околната среда. 

 

 

Образованието му играе решаваща роля в оформянето на неговия характер. Като дете, Чарлз посещава училището Cheam School, а по-късно учи и в Шотландския пансион Gordonstoun, където развива открива интерес в областта на историята, политиката и антропологията. Бъдещият крал продължава своето образование в колежа Тринити, Кеймбридж, където следва антропология, археология и история. Точно там разширява мирогледа си и открива любовта си към различните народи, култури, обичаи и религии. А тази любов става основата на неговата обществена дейност и ориентира бъдещия му принос към обществото.

 

Живот, Посветен на Службата

 

Като принц на Уелс и престолонаследник, Чарлз посвещава живота си на службата. Той усърдно изпълнява своите кралски задължения, представлявайки британската монархия както на вътрешни, така и на международни платформи. По време на обширните си пътувания той насърчава дипломатическите отношения и насърчава културния обмен, ефективно използвайки позицията си за изграждане на дипломатически „мостове” между нациите.

 

Освен церемониалната си роля, Чарлз активно се ангажира с филантропски начинания и подкрепя множество каузи. Неговият ангажимент към опазването на околната среда—както той сам казва—част от неговата земна мисия. Неговата организация, The Prince's Rainforests Project, се фокусира върху опазването на тропическите гори и борбата с обезлесяването. До ден днешен, Кралят продължава да се застъпва за глобалната защита на околната среда.

 

През 1976 година, Чарлз също основава The Prince's Trust — организация, която се превръща в една от водещите благотворителни организации в Обединеното Кралство, предоставяща подкрепа и възможности за млади хора в неравностойно положение.

 

Въпреки, че това не е известен факт, Чарлз е и виден поддръжник на изкуствата. Той активно насърчава достъпността им за всички, признавайки, че изкуството доста ексклузивно. За да го направи по-достъпно за повече хора, той създава различни инициативи за насърчаване на творчеството, културното оценяване и опазването на наследството. 

 

Любовта Също Не Идва Лесно

 

Личният живот на Крал Чарлз е белязан от две значими връзки, с Камила Паркър Боулс и принцеса Даяна. Чарлз се жени сравнително късно — за аристократката Даяна Спенсър, която е само на 19 години. Въпреки че кралството е въодушевено от техния брак, той е далеч от перфектен. Чарлз има паралелни връзки с други жени, включително и дългогодишната му любовница Камила, а Даяна страда от депресия и булимия. В крайна сметка се развеждат, а, след смъртта на принцесата, Чарлз се жени за Камила през 2005 година. 

 

 

През 2022 година, Принц Чарлз става Крал на Великобритания, наследявайки титлата и отговорностите на починалата си майка. Така става най-възрастният престолонаследник, който поема короната чак на 73. До ден днешен той служи на Кралството и народа си, посвещавайки се на същите каузи, които е подкрепял като млад.

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 33 Пъти прочетена

2 коментари

  1. Michael

    А какво беше отношението на Чърчи за Б-я

  2. Michael

    Не ни занимавайте с тях

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Размисли върху “Притчата за трите пръстена” от Джовани Бокачо

Размисли върху “Притчата за трите пръстена” от Джовани Бокачо

Изкуство
Висок ръст на респираторни инфекции в Пловдив

Висок ръст на респираторни инфекции в Пловдив

Пловдив
Криза в Каталуния: Предсрочни избори след отхвърлен бюджет

Криза в Каталуния: Предсрочни избори след отхвърлен бюджет

Политика