От Южна Африка до модния подиум: Историята на Мей Мъск

От Южна Африка до модния подиум: Историята на Мей Мъск

Мей Мъск (Maye Musk) е име, което е синоним на красота, елегантност и успех. Като супермодел, диетолог и предприемач, Мей Мъск се превърна в модел за подражание и вдъхновение за младите хора по света, но това не е случайно.

 

В тази статия ще ви разкажем повече за личността на Мей Мъск, нейната семейна история, образование и постижения, както и някои интересни факти и проекти, които е създала и в които е участвала. 

 

Коя е Мей Мъск?

 

Мей Мъск (Maye Musk) е канадско-южноафрикански модел, писател и диетолог. Тя е родена на 19 април 1948 г. в Реджина, Саскачеван, Канада, но израства в Претория, Южна Африка. Случайно или не,  това е майката на известния технологичен гигант и предприемач Илон Мъск, който е познат с ролите си в PayPal, Tesla Motors и SpaceX.

 

Мей Мъск

 

Семейният произход на Мей Мъск се корени в африканската и европейската история. Баща ѝ е канадско-американски инженер, а майка ѝ е южноафриканка от смесен британско-холандски произход. Детството на Мей е белязано от апартейд и политически сътресения в Южна Африка.

 

Образование и кариера на Мей Мъск

 

Мей започва да работи като модел на 15-годишна възраст. Въпреки че ѝ е казано, че тази кариера ще приключи, когато навърши 18 години, тя в крайна сметка работи десетилетия като фотомодел и модел. „Приятелите ми ми казват: бях известна преди Илон да стане известен“, каза тя в интервю за известно модно списание.

 

Що се отнася до образованието, Мей Мъск получава бакалавърска степен по диететика от Университета на Претория в Южна Африка. Мей всъщност притежава две магистърски степени, едната по диететика, а другата по наука за храненето. Тя изгражда успешна диетологична практика в Южна Африка и след това възстановява кариерата си, след като се мести в Канада в периода на 40-те си години. 

 

Мей и Илон Мъск

 

Мей наддава на тегло през 30-те си години, а през 90-те години на миналия век успява да свали около 50 килограма, като се съсредоточава отново върху по-здравословни храни, като бобови растения, зеленчуци и кисело мляко. Въпреки това, тя не пази в тайна колко трудно е било да поддържа теглото си, особено поради влечението към сладко и всички шоколадови изкушения.

 

След като навършва 60 години, Мей става по-успешна, което тя приписва на решението си да спре да боядисва косата си. Със стилна бяла коса, тя получава работа, включваща реклама за Virgin America, корицата на списание New York през 2011 г. и епизодична роля във видеоклипа на Beyoncé „Haunted“.

 

До 2015 г. Мей все още трябва да се явява на прослушвания за работа, но се появява на първото си ревю за Седмицата на модата в Ню Йорк. През 2016 г. тя подписва договор с IMG, топ агенция за модели. През същата година тя предизвиква фурор в света на модата, когато придружава Илон Мъск на Met Gala събитието. А през 2017 г., когато е на 69, тя става посланик на CoverGirl. Важен факт в този аспект е, че Мей Мъск е най-старият посланик на марката в историята на компанията за красота.

 

Нейният продължаващ във времето успех също дава положителен пример за нейната област. „Млади момичета ме спират на улицата и казват, че моята кариера им дава надежда, че ако правя това на 70 години, те могат да го направят на 25”, споделя Мей в интервюта.

 

Мей Мъск е била жертва на домашно насилие - и не го крие

 

Мей се омъжва за Ерол Мъск през 1970 г. Това е началото на брак, в който за съжаление не липсват физическо и психическо насилие. Според съобщенията Ерол я бие и я принуждава да прекъсне контакта със семейството си. Но раздялата е била трудно решение, тъй като Мей се чувства неудобно от положението си. Освен това, по онова време законите за развода в Южна Африка не са признавали вербалната агресия и насилие за достатъчна причина за прекратяване на брака.

 

След като законите за развода се променят през 1979 г., Мей най-накрая се чувства готова да си тръгне. Години по-късно тя споделя подробности за брака си в книгата си от 2019 г. “Жената, която има план“. Мей също изразява подкрепа за жените в насилствени връзки, като казва пред списанието Page Six: „Когато направите голяма промяна, ще бъде страшно, но не можете просто да останете в такава ситуация.“

 

В други интервюта Мей Мъск споделя, че след развода е било изключително трудно да изхранва три деца без подкрепа от никого. “Бедността те кара да работиш много усилено. Спомням си как плаках, когато едно от децата ми разля мляко. Въпреки това, поговорката гласи „не плачи за разлятото мляко“.”

 

Как тогава се справя абсолютно сама жена и майка на три деца? Мей оцелява, като купува дрехи втора употреба и използва уменията си на диетолог, за да осигури евтини и питателни ястия, като сандвичи с фъстъчено масло и яхнии с боб. По-късно вече като модел, Мей често води трите си деца на дефилета. Децата ѝ също помагат в нейната диетоложка практика - нещо, което Мей също е правила за хиропрактиката на собствените си родители.

 

Най-важните проекти на Мей Мъск

 

Мей Мъск е създала и участвала в няколко важни проекта през цялата си кариера. Ето някои от най-значимите:

 

  • Проектът Beauty Fortified: Този проект има за цел да помогне на жените над 50-годишна възраст да се чувстват уверени и красиви. Чрез този проект Мей работи, за да разруши стандартите за красота, свързани с възрастта, и да насърчи любовта към себе си и овластяването.
  • The Food Policy Action Education Fund: Maye е член на борда на тази организация, която работи за насърчаване на политики за здравословни и устойчиви храни в САЩ.

 

  • United Nations Speakers Bureau: Мей е член на United Nations Speakers Bureau, където говори за важни глобални въпроси като овластяването на жените, образованието и здравеопазването.

 

Заключение

 

Животът и кариерата на Мей Мъск са свидетелство за силата на решителността, упоритата работа и твърдият характер, който много пъти я задържа на повърхността, но и здраво стъпила на земята. От нейното скромно начало в Южна Африка до нейното глобално развитие и популяризиране като модел и диетолог, Мей се превръща в модел за подражание и вдъхновение за хората по целия свят. Чрез своя ангажимент към здравето, красотата и грижата за собственото благосъстояние, Мей е създала и участвала във важни проекти, които помагат заедно да направим света по-добро място.

 

Използвани източници:

1. Forbes - "Maye Musk: From Dietician To Fashion Icon" -

2. Harper's Bazaar - "Maye Musk Doesn't Believe in Role Models" -

3. The New Yorker - "Maye Musk, Model and Mother of Elon" -

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 44 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Ново риалити предаване: Диви и красиви - Царството на любовта

Ново риалити предаване: Диви и красиви - Царството на любовта

Шоубизнес
Мустафа Карадайъ ги нарече Ангешки главички

Мустафа Карадайъ ги нарече Ангешки главички

Политика