Ричард Докинс (Richard Dawkins) - Ученият атеист

Ричард Докинс (Richard Dawkins) - Ученият атеист

Ричард Докинс (Richard Dawkins) e известен учен, привърженик на атеизма, тотално отричащ метафизичните вярвания в Бог или духовни същества. Голяма част от научната работа на Докинс поражда дебат за утвърждаване на върховенството на науката над религията при обяснението на света. Той също така твърди, че законите на вероятността изключват съществуването на всемогъщ създател. Академичните издания го определят като британски еволюционен биолог, етолог и писател. Той застъпва идеята, че гените са движеща сила на еволюцията. Но в същото време пише така достъпно, че искаш да се смееш над истините за живота и смъртта.

 

Детство и първи стъпки в науката

Ричард Докинс, цялото му име е Клинтън Ричард Докинс (Clinton Richard Dawkins), е роден на 26 март 1941 г. в Найроби, Кения. Той прекарва ранните си детски години в африканската държава, където баща му е изпратен по време на Втората световна война. В свое интервю споделя, че винаги се е интересувал от по-философските аспекти на биологичните науки, интересът към които идва от неговия баща.

Семейството се завръща в Англия през 1949 г. Ричард през 1959 г. става студент в Balliol College, Оксфорд. 1962 г. вече е с бакалавърска степен по зоология, която не го задоволява. Той продължава образованието си и става магистър и доктор по зоология 1966 г. под ръководството на известния етолог Николаас Тинберген. Той е носител на Нобелова награда за физиология или медицина за 1973 г.  с Карл фон Фриш и Конрад Лоренц. Докинс след това работи като асистент по зоология (1967–1969) в Калифорнийския университет, Бъркли. Но после отново се връща в Оксфорд, за да води лекция по зоология. А по-късно става и професор там.

 

Мемета и книгата The Selfish Gene

Докинс първи използва думата меме, която широко се използва в наши дни. Идва от гръцки и означава „имитирам“. Според него всички идеи от модата до музиката, имат собствен живот в рамките на обществото. Той определя meme като културен елемент. Концепцията за меметата, предложена от Ричард Докинс още през 1972 г., днес се подвизава в различни форми, като изображения, видеоклипове, GIF файлове и други вирусни усещания.

Още с първата си издадена книга “Себичният ген” той прави ревизия на дарвинизма. Докинс твърди, че естественият подбор се осъществява на генетично, а не на видово или индивидуално ниво. Той застъпва тезата, че гените използват телата на живите същества, за да подпомогнат собственото си оцеляване. “На гените липсва далновидност. Те не планират предварително. Гените просто съществуват, някои с по-добри шансове за оцеляване от други и това е всичко“.. твърди ученият.

Първата му книга излиза от рамките на строго научното осмисляне. Тя става безспорен хит най-вече заради атрактивния начин на поднасяне на идеите и достъпния стил за широката публика. Истината в нея, според някои читатели, е толкова шокираща, че нашият  разум отказва да я приеме.

 

Докинс е автор с милиони тиражи на своите книги

Гениалният биолог не спира до тук. Той продължава да издава нови книги. Нека да споменем The Extended Phenotype (1982), The Blind Watchmaker (1986). Последната печели наградата на Royal Society of Literature Award през 1987 г.

Уникалното е, че всяка една от книгите му се продава в милиони тиражи по света.  River Out of Eden  излиза 1995. В нея той отново  се опитва да даде ново разбиране за това какво точно включва дарвиновия естествен подбор.  

The Evolution of Life (1996) вече включва интерактивен CD-ROM, с който потребителите могат да създават „биоморфи“, компютърно симулирани примери за еволюция, представени за първи път в The Blind Watchmaker. 

Докинс в качеството си на учен-атеист продължава да публикува статии и продуцира множество телевизионни програми. Неговият документален филм от 1996 г. „Разбийте научната бариера“ е поредица от разговори с редица изтъкнати учени за техните открития. 

В Unweaving the Rainbow (1998) Докинс твърди, че еволюционната теория превъзхожда естетически свръхестествените обяснения на света. Без да изброяваме всички издадени книги на този велик човек, то все пак нека споменем и колекцията Books Do Furnish a Life: Reading and Writing Science (2021). Както и факта, че и редактира The Oxford Book of Modern Science Writing (2008).

 

Трансформация от еволюционен биолог към говорител на атеизма по света

Докинс отрича, че се е променил от биолог към атеист. Той смята, че винаги е бил и едното, и другото. Въпросът за съществуването на свръхестествени богове според него може да се разглежда като научен въпрос. Защитава идеята, че в неговата област преподавателите са атакувани от религиозни пропагандисти, които желаят да заменят теорията за еволюцията с креационизма. Не всички религиозни пропагандисти го правят, разбира се, но в САЩ тревожно висок брой хора го извършват.

Айнщайн, например, твърди Докинс, се е смятал религиозен, но той е използвал тази дума като вид поетична алюзия за това, което не разбираме.

 

The God Delusion – истината и само истината

Тук е мястото да споменем и най-известната му книга, която е критиката към креационизма и религията от 2006 г. - The God Delusion. Този тотален бестселър е продаден в над 2 милиона копия само на английски език. У нас „Делюзията Бог“ в превод излиза 2008 година. В нея авторът безмилостно посочва логическите грешки в религиозните вярвания и в крайна сметка заключава, че законите на вероятността изключват съществуването на всемогъщ създател. Докинс използва книгата като платформа за стартиране на Фондацията на Ричард Докинс за разума и науката (RDFRS) (2006 г.). Тази организация се стреми да стимулира при хората приемането на атеизма и защитава научни отговори на екзистенциални въпроси. Заедно със свои колеги започва кампанията Out през 2007 г., от лекции и публични дебати на тази тема. Основната му цел е да вдъхнови атеистите да декларират публично своите вярвания. През май 2015 г. световноизвестният учен участва с лекция в „Софийския фестивал на науката“. Знаете ли,че  билетите са разграбени веднага за неговата лекция?

 

Цели 3 брака и важни отличия

Ричард Докинс се жени за първи път през 1967 г. за Мариан Стамп (Marian Stamp). Живеят заедно цели 17 години. Втората му жена е Ив Баръм (Eve Barham) и са заедно в продължение на 39 години. От този брак има дъщеря.  Последно сключва брак през 1992 г. с английската актриса Лала Уорд (Lalla Ward), който приключва 2016. Професионалните му успехи явно не пречат на личния му живот. Известният учен-атеист е носител на наградите International Cosmos Prize и Michael Faraday Prize and Lecture.

 

Четвъртият конник от новия атеизъм

В края ви поднасяме 2 цитата на Richard Dawkins, които казват почти всичко за него в дух на самоирония.

Хората, които очевидно не са прочели нищо от написаното от мен, ме представят за нещо като ръмжащо нападателно куче, което не съм.

Естественият подбор няма да премахне невежеството на бъдещите поколения

Последното е просто гениално прозрение, както и цялото му творчество!

 

Автор: Мирослава Петърчева

http://sunrises-mira.blogspot.com/

Източници:

Докинс, Р., Себичният ген, Издателство „Изток-Запад“, 2015

Докинс, Р., Делюзията Бог, Издателство „Изток-Запад“, 2008

Felttz, V., Perils of sharing a house with an ex, https://www.express.co.uk/comment/columnists/vanessa-feltz/690884/peril-divorce-house-sharing-ex-spouse, Jul 19, 2016

Life, The Universe & Everything: Richard Dawkins, https://www.rsb.org.uk/biologist-interviews/richard-dawkins

Richard Dawkins, British biologist and writer, https://www.britannica.com/biography/Richard-Dawkins

 

 

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 21 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Създаване на визуално съдържание: Необходимостта от нови умения за малкия бизнес

Създаване на визуално съдържание: Необходимостта от нови умения за малкия бизнес

Технологии
Земетресение 5.4 по Рихтер в Черна гора

Земетресение 5.4 по Рихтер в Черна гора

Репортажи