Роберт Кийосаки

Роберт Кийосаки

Малко са хората, които успяват да напишат книга, която вече цели 20 години не слиза от рафта на най-продаваните книги в света. Роберт Кийосаки е един от тях.

 

Детство

Роден и израснал в Хавай, САЩ, Роберт (Robert Kiyosaki) е трето поколение Японски-Американец. Баща му е образован човек, директор на образователна институция, а майка му–домакиня. Въпреки, че семейството на Роберт не е бедно, той винаги намира отношението му към парите (и живота) като такова. 

Идолът на Роберт не е неговия “беден татко,” а “богатият татко” на негов приятел. Точно този богат татко учи Кийосаки да мисли като богатите, да търси свобода, да използва парите по правилния начин. Благодарение на този Богат Татко, Кийосаки започва да търси на финансова грамотност и знание, които получава от книгите, хората и личния опит в бизнеса, а не от образователната система.

 

Финансово Мислене

Роберт Кийосаки научава изкуството на парите от бащата на негов близък приятел. За него няма нищо по-страшно от страха. Както споделя в първата си книга, „Богат Татко, Беден Татко,” точно страхът контролира хората и ги прави роби на парите. Те работят не защото обичат работата си, а защото се страхуват да не останат без пари. 

Затова целта на всеки, който желае да има повече ресурси, е да превъзмогне страха и да се освободи от желанието за сигурност. Сигурност няма, а парите се изкарват чрез поемане на рискове и нарушаване на общоприетия цикъл, който той сам определя като училище - университет - работа в офис - пенсия. 

 

Бизнес

Целта на Кийосаки е на всяка цена да избегне бедността и финансовия капан, в които повечето хора попадат. А това желание го подтиква към предприемачеството и личния бизнес. Историята на неговия успех започва, колкото и да е странно, с пълен фалит. След като анализира допуснатите грешки, Робърт стига до извода, че те са характерни за всеки бизнесмен. Затова не ги и повтаря. С времето, Роберт основава редица успешни бизнеси, някои от които и продава, превръщайки се в милиардер.

 

Мисия и Книги

През последните 20 години, Роберт е публикувал няколко книги, включително и книга написана заедно с бившия Американски президент Доналд Тръмп. Кийосаки често гостува в подкасти, споделяйки мнението си за икономиката и разкривайки тайните на финансовия успех. Междувременно и води годишни ритрийти, където обучава хората на финансова грамотност и им помага да се освободят от финансовите проблеми. 

За повече информация, можете да видите неговия сайт, книги и подкаст тук: https://www.richdad.com

 

Автор: Мая Стоилова

Блог: https://musingswithmaya.substack.com/

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 31 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Земетресение разлюля Истанбул и Чънарджък

Земетресение разлюля Истанбул и Чънарджък

Свят
Гросмайсторът Пъдевски починал тази нощ

Гросмайсторът Пъдевски починал тази нощ

Репортажи
Татяна Дончева за БНР: "Няма как Христо Иванов и пепейците да направят това, за което претендират"

Татяна Дончева за БНР: "Няма как Христо Иванов и пепейците да направят това, за което претендират"

Политика