Владислав Николов и неговата кауза в името на децата на България

Владислав Николов и неговата кауза в името на децата на България

Във времена на война, корупция и непрестанни избори, съществуват хора, които не спират да се борят за бъдещето на страната ни. Хора, които променят България - не чрез използване на власт или пари, или благодарение на своето висше положение в обществото. Обикновени личности, които използват единствено доброто си сърце и гласа си в името на благородни каузи за едно по-добро бъдеще. Да, има такива хора, и ние ви ги представяме в сайта ни, защото всички имаме нужда от добрите примери.

 

За тези герои се говори малко, те не са сред популярните лица от българския хайлайф - масмедиите обичат скандалите, а не добрите примери. С днешната статия искаме да променим тази тенденция, защото в трудните времена, позитивните постъпки са това, което ни крепи като народ и поддържа вярата ни в светлото бъдеще. А това бъдеще е възможно благодарение на хора като Владислав Николов - героят на много български деца и на тази статия.

 

Владислав Николов и създаването на “Аз вярвам и помагам”

 

Владислав Николов е млад българин, живеещ във Варна с дългогодишната си партньорка в живота Антония Антонова и двете си деца. На пръв поглед изглежда като всеки друг обикновен гражданин на красивия морски град. Николов обаче е герой, създател на кауза, спасила, и продължаваща да спасява, хиляди детски животи.

 

“Аз вярвам и помагам” е благотворителна организация за събиране на пластмасови капачки, средствата от които биват използвани за закупуване на детски линейки и оборудване на неонатологични отделения в български болници. 

 

 

Каузата е естественото продължение на кампания за събиране на помощи за две деца, която Владислав стартира през 2015 година. Тогава, заедно със свои приятели, младежът се заема със задачата да събира хартия, а парите от нея да дари за лечение на деца в нужда. Само за седмица момчетата успяват да съберат над четири тона и половина хартия за каузата си, което дава тласък и поставя началото на кампанията.

 

Идеята на капачките за благотворителната кампания

 

Едва ли някога сте се замисляли, че пластмасовите капачки, на които най-често се гледа просто като отпадък, могат да спасяват животи. Е, това е факт. Според Владислав Николов, капачките са едно от най-често срещаните неща в ежедневието ни, а в същото време концентрацията на пластмаса в една капачка е най-голяма спрямо нейния обем. Малкият размер на капачките позволява лесното им събиране и по този начин всеки може да допринесе за каузата с минимални усилия.

 

Още едва година след официалното начало на кампанията “Аз вярвам и помагам”, първият голям резултат вече е налице. Над 20 тона капачки са събрани и с тяхна помощ е закупен първият от вече два японски кувьоза от най-ново поколение за отделението по неонатология в многопрофилна болница „Св. Анна” в град Варна.

 

В първите две години от старта на каузата през 2016-та са закупени и редица други консумативи и апарати за родилното отделение на акушеро-гинекологичната болница - мобилна аспирационна система за торакален дренаж при пневмоторакс, прецизен неонатален веноскоп, както и мобилен бебешки реанимационен кът с отоплител. 

 

Кауза “Половин милион”

 

Вече 8 години след началото на кампанията, тя продължава да дарява надежда и живот на децата на страната ни - от създаването си до началото на 2023 година организацията е събрала и предала за рециклиране над 270 тона капачки, с приходите от които са осигурени вече 22 животоспасяващи апарата на болниците, в които се лекуват най-малките пациенти.

 

Мисията на кампанията за 2023 година е под наслов “Кауза половин милион” и има за цел в рамките на 12 месеца да събере 500 000 лева, с които да бъдат реализирани 3 големи дарения в името на децата, а именно:

 

-       Първият изцяло оборудван транспортно-мобилен пункт за кръводаряване в България, който се очаква да посещава градове и села и да подпомогне огромния проблем с недостига на изключително нужната кръв и кръвна плазма;

-       Първата специализирана неонатална линейка за нуждите на СБАГАЛ “Проф. Д-р Димитър Стаматов" в град Варна в помощ на хиляди бебета от областта

-       Изключително ценна медицинска апаратура и оборудване за нуждите на най-голямото отделение по Детска хирургия в Североизточна България, което се намира в МБАЛ "Св. Анна" град Варна, и в което на година се лекуват близо хиляда деца.

 

Празниците на рециклирането пред Катедралата във Варна

 

Кампанията “Аз вярвам и помагам” редовно провежда събития, наречени “Празници на рециклирането”, по време на които пред катедралния храм „Свето Успение Богородично” в град Варна се организира пункт за рециклиране, на който стотици доброволци приемат събираните от гражданите капачки за каузата.

 

Последното такова мащабно събитие се реализира в края на месец април 2023 година. На него варненци успяват да съберат рекордното количество от 31 тона пластмасови капачки. Събраната сума от съпътстващия кампанията благотворителен базар се равняват на над 13 хиляди лева, а общата стойност на средствата, реализирани от предаването на капачките, е 55 990,90 лв. - всичко това събрано само за един ден, в който гражданите на Варна обединяват своите усилия в името на децата.

 

Добрият пример е заразен

 

Примерът на Владислав Николов и неговата благотворителна организация бързо се разпространяват и варненецът вече има своите последователи из цялата страна. От няколко години в град Пазарджик е факт каузата “Пазарджик обича”, която организира ежемесечни кампании по събиране на пластмасови капачки, алуминиеви кенчета, пластмасови бутилки и хартия, средствата от чието предаване отиват за неонатологичното отделение на градската болница. 

 

През 2017 година стартира и кампанията “Капачки за бъдеще” на Лазар Радков, която също се фокусира върху здравето на най-малките и по-конкретно закупуването на кувьози и неонатални линейки за болници из цялата страна.

 

 

Делото на Владислав Николов не е просто благотворителна кауза, която спасява животи, това е грандиозна промяна в обществото, която във времена на политическо и културно разделение успява да обедини българския народ в името на бъдещето на страната ни, а именно здравето на българските деца. Вие също можете да станете част от промяната - освен със събирането на капачки, можете да дарите сума и по банковата сметка на кампанията “Аз вярвам и помагам” - детайли ще откриете на Фейсбук страницата на каузата.

 

Използвани източници

 

  1. Рекорд: Варненци събраха за ден 31 тона капачки за благотворителна кауза 
  2. Владислав Николов от Варна събира пластмасови капачки, за да помогне на деца в нужда 
  3. Героите в кампанията "Аз вярвам и помагам" - от малки до големи
Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 36 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Откриха топлата вода: Google ще ни води туристи

Откриха топлата вода: Google ще ни води туристи

Репортажи