Европейският парламент прие резолюция за обработка на камиони на границите за 1 минута

Европейският парламент прие резолюция за обработка на камиони на границите за 1 минута

Европейският парламент прие резолюция за обработка на камиони на границите за 1 минута

 

Европейският парламент прие резолюция, която налага на Европейската комисия да предложи незабавни и обвързващи законодателни мерки за създаване на стандарт за целия ЕС от средно една минута за обработка на тежкотоварни превозни средства на граничните пунктове в ЕС. Това е отговорът на многобройни призиви за решаване на проблема с километричните опашки от камиони по европейските граници.

 

Резолюцията е в резултат на инициативата на българския евродепутат от ЕНП / ГЕРБ Андрей Новаков, който се бори за това в продължение на години. През септември 2022 г., Новаков обяви, че ще се ангажира с този въпрос и стартира подписка, за да подкрепи идеята си в Европейския парламент.

 

Събирането на подписи отне половин година и беше проведено на територията на цялата страна. През февруари 2023 г., Новаков внесе в Европейския парламент 44 247 подписа с искане за дебат и позиция за решение на проблема. Резолюцията беше разгледана в Комисията по петиции през ноември, а след три месеца идеята беше включена в резолюция за гласуване от Европейския парламент.

 

Според приетата резолюция, също така се призовава държавите членки да допускат камиони до по-малки гранични пунктове по време на ремонт на основните артерии. Това ще помогне да се избегне ситуацията, при която шофьорите зависят от произволни действия на отделните държави. Освен това, резолюцията обръща внимание и на липсата на достатъчно професионални шофьори, като се очаква Европейската комисия и страните членки на ЕС да предложат конкретни мерки за стимулиране на интереса сред младите и за насърчаване на партньорствата между професионалните училища и транспортните компании.

 

Резолюцията, приета от Европейския парламент, представлява важна стъпка към подобряване на условията за транспорт в ЕС и за осигуряване на по-голяма ефективност и безопасност на граничните пунктове за тежкотоварните превозни средства.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 17 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Владимир Тенев (Vlad Tenev)

Владимир Тенев (Vlad Tenev)

Лица