На 100-годишна възраст почина топ дипломатът Хенри Кисинджър

На 100-годишна възраст почина топ дипломатът Хенри Кисинджър

Легендарният Хенри Кисинджър почина на 100 годишна възраст

 

В своя дом в щата Кънектикът, един от най-влиятелните дипломати в американската и световната история, Хенри Кисинджър, почина на 100-годишна възраст. Новината беше потвърдена от консултантската му компания "Кисинджър Асошиейтс". Не се предоставят подробности относно обстоятелствата около неговата смърт.

 

Дори след навършването на 100 години, Кисинджър продължаваше да бъде активен, участващ в събития в Белия дом и издаващ книги. През юли тази година направи изненадващо посещение в Китай за среща с лидера Си Цзинпин.

 

Хенри Кисинджър остава легендарна фигура в американската външна политика, служейки като държавен секретар при президентите Ричард Никсън и Джералд Форд. Роден в Южна Германия през 1923 г., той бързо се интегрира в американското общество след преместването му през 1938 г.

 

С докторат от Харвард и служба в армията по време на Втората световна война, Кисинджър стана консултант и активен участник в американската външна политика. През 1973 г. беше назначен за държавен секретар на САЩ и получи Нобелова награда за мир същата година.

 

Хенри Кисинджър е привърженик на мирните решения и беше известен с неуморната си ангажираност за националните интереси на САЩ. Неговата смърт предизвиква загуба в световната дипломация и оставя незабравима следа в историята на международните отношения.

 

 

Любопитни факти за живота на Хенри Кисинджър

 

Хенри Кисинджър е фигура с богат и интересен живот. Няколко точки от неговата биография:

 

1. Ранни Години: Роден е на 27 май 1923 г. във Фюрт, Германия, в семейство на еврейски произход. През 1938 г., след кристалната нощ, семейството му е принудено да напусне Германия и да се засели в САЩ.

 

2. Академичен Спортен Представител: В младежки години, Кисинджър е бил академичен шампион по борба, карате и фехтовка.

 

3. Дипломатическа Кариера: След завършването си в Харвард, той влиза в света на международните отношения и става професор и консултант. През 1969 г. става държавен секретар на САЩ.

 

4. Нобелова Награда за Мир: През 1973 г. Кисинджър получава Нобелова награда за мир за своите усилия за приключване на Виетнамската война.

 

5. Роля в Дипломацията на Студената война: Играе важна роля в разработването на политика на САЩ по време на Студената война, включително стратегии за ограничение на ядрените оръжия.

 

6. Писател: Кисинджър е автор на няколко важни книги, включително "Дипломацията" и "Световният порядък".

 

7. Съветник на Президенти: Като влиятелен съветник, той служи на няколко американски президента, включително Никсън и Форд.

 

8. Критики: Кисинджър е обект на противоречиви мнения поради своите решения и действия, особено по време на Виетнамската война и операциите в Латинска Америка.

 

9. Личен Живот: Хенр Кисинджър има две деца от първия си брак и е бил женен два пъти.

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 10 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Земетресение разлюля Истанбул и Чънарджък

Земетресение разлюля Истанбул и Чънарджък

Свят
Групировката Хамас плени над 100 души, жертвите растат

Групировката Хамас плени над 100 души, жертвите растат

Свят
Великден - обичаи и традиции

Великден - обичаи и традиции

България