Радев на посещение в Азебейджан

Радев на посещение в Азебейджан

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

 

Президентът на Република България, Румен Радев, е на официално посещение в Република Азербайджан, по покана на азербайджанския президент Илхам Алиев. Посещението има за цел да укрепи и задълбочи двустранните стратегически отношения между двете държави, с особен акцент върху икономиката, енергетиката, високите технологии, иновациите, транспорта и туризма.

 

Служебният министър на енергетиката, председателят на Групата за приятелство България-Азербайджан в Народното събрание, както и представители на бизнеса, са част от делегацията, водена от президента Радев. По време на посещението се очаква да бъде подписана съвместна декларация за укрепване на стратегическото партньорство.

 

Това е четвъртата среща между двамата държавни глави за последните две години, което подчертава значението на енергетиката в двустранните отношения. България получава значително количество газ през газовия интерконектор с Гърция, който има капацитет от 3 милиарда кубически метра газ годишно.

 

През миналата година в София беше подписан меморандум за разбирателство, който насърчава сътрудничеството между операторите на газопреносните системи на България и други страни от региона, както и с държавната азерска петролна компания.

 

В рамките на текущото посещение в Баку, се очаква да бъдат подписани допълнителни двустранни споразумения, включително договор за съвместно опериране между авиопревозвача “България еър” и азербайджанската национална авиокомпания, което ще осигури редовен въздушен транспорт между двете страни.

 

Президентът Радев също така ще проведе срещи с важни политически фигури в Азербайджан, включително с председателя на азербайджанския парламент проф. Сахиба Шафарова, и ще се срещне с български специалисти, работещи в областта на спорта в Азербайджан.

 

Стремежът на България и Азербайджан да разширят своето стратегическо партньорство и да укрепят връзките си в ключови сектори, което е от съществено значение за регионалната стабилност и развитие.

 
Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 8 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Джоан Роулинг (Joan Rowling)

Джоан Роулинг (Joan Rowling)

Лица
8 април е Международен ден на ромите

8 април е Международен ден на ромите

България
Бивш служител на Tesla разкрива бъгове за безопасността

Бивш служител на Tesla разкрива бъгове за безопасността

Инвестиции