Каква е цената на успеха?

Каква е цената на успеха?

Каква е цената на успеха

Размисли върху романа “Дядо Горио” от Оноре дьо Балзак

 

  • Какви са възприятията за успеха?

  • Каква е цената, която си склонен да платиш, за да имаш успех?

  • Към какво се стеми Растиняк от произведението “Дядо Горио”?

  • Как Растиняк променя своя облик?

  • Как е представен успехът в Париж?

  • Какво решение взема Растиняк?

  • Защо не трябва да преминаваме границите на допустимото?

 

 

 

Какво представлява успехът

 

Успехът е вид стремеж и начин да стигнеш до определена от теб самия цел, в следствие на което можеш да бъдеш поощрен под някаква форма.

 

Възприятията за него не са едни и същи за всички хора, тъй като възгледи, виждания и гледна точка са строго индивидуални.

 

За едни успехът е професионален растеж, за други – финансова независимост, за трети – политическа кариера, за четвърти – любов и семейно щастие. Цената обаче, която трябва да платиш, сам ли я определяш, или други обстоятелства? Това ли е щастието, което наистина търсиш, или всичко е плод на една илюзия, превърнала се в модел, който трябва и ти да следваш?

 

 

Готов ли си да платиш висока цена

 

Разбира се, че постигнатото има своята цена и тя е да не се поддаваш на лесните изкушения, да се трудиш, да се честен, да си отдаден на това, което правиш. Трудно е да си праволинеен и почтен, когато други лесно и бързо постигат успехи без усилия и затруднения, възползвайки се от влиятелни и властни хора. Изкушаваш се да се възползваш от щедро предлагана подкрепа, но в замяна на твоята съвест, чистота и независимост. Гневиш се на това, че срещу твоя труд, твоите усилия и трудностите, с които трябва да се справяш, другите лесно постигат желаното, независимо от това, че загубват себе си. Точно пред това предизвикателство е изправен и самият Растиняк.

 

 

Кой е Растиняк

 

Растиняк е млад, амбициозен и умен младеж с желание да се хвърли в работата и да се отдаде на медицината, но след пристигането в Париж се превръща в безскрупулен използвач. Така първоначалният му порив към щастие е заменен в търсене на друго - да покори столицата. Причина за това са хората от висшето общество, с които се среща - щастие, което се “насажда” и се представя пред него като единствен път, който трябва да премине, за да го получи. А цената? Цената е твърде висока.




 

 

Пристъпване на общочовешки норми и правила

 

Успехът постига чрез привличане на заможни покровителки, които не липсват за такъв пламенен и остроумен млад мъж. Огромното желание за успех и победа се оказват по-значими от обикновените човешки качества - тръгваш по лесния път и така плащаш огромната цена на успеха – ставаш друг, загубваш това, в което си вярвал, загубваш възпитанието, което си имал. Именно това се случва и с Растиняк, като той изцяло променя своя облик, вслушвайки се в съветите на дьо Босеан, в резултат на които зачерква своята същност:

 

 

Гледайте и на мъжете, и на жените като на пощенски коне, оставяйте ги да мрат, щом стигнете станция, където можете да ги смените – така ще се изкачите до желания връх.

 

 

Така той „продава“ всички свои добродетели, пристъпва общочовешки норми, за да се впусне в света на аристокрацията и да получи достъп до висшите кръгове. Това е с цената на сключването на брак по сметка, като дълбоко се замисля дори над представения от Вотрен план, в който да се ожени, като участва в подло убийство. Да, не стига до крайност само защото знае, че ще има пострадали хора, но това в никакъв случай не го оневинява. Щом се е стигнало до там да получи такова предложение и дори да се замисли, означава, че би тръгнал по този път и вероятно щеше да го направи, ако нямаше още една възможност от дядо Горио. Тук следват и въпросите: Наистина ли това може да се нарече щастие? Как може да бъдеш щастлив, когато си един играч в машинациите?

 

 

Стремеж към власт и пари

 

Той приема предложението на дядо Горио за връзка с дъщеря му Делфин сякаш за собственото си успокоение, че е избрал „по-честния“ път към щастието. Разбира се, той добре осъзнава какво ще получи - едно голямо наследство. Какво излиза? Щастието е представено в придобиване на материалното, а цената за постигането му е, когато нямаш чувства, морал, та дори и собствено мнение. Това доказва, че щастието не е лично, а е представено от останалите като такова. Ти нямаш избор не защото не искаш, а защото така трябва. За да бъдеш приет в това пошло общество, в което желаеш да се впишеш, ще дадеш много от себе си и накрая какво… Ще се самозалъгваш, че си щастлив. Париж е представен като изкуствено привидение - бракове, представени като търговски сделки и хора, които са морално деградирали, а цената, която заплаща Растиняк, е висока - от затриване на първоначалната му мечта до преобразяването му в един от всички онези хора, опиянени по лукса и парите. Животът, който приема от тук насетне, е резултат от влиянието, което оказват другите върху него и представата за „щастие“.

 

 

Не преминавай личните си граници

 

След обстоен и задълбочен прочит на романа “Дядо Горио” категорично мога да заключа, че несъмнено всичко има цена, включително и успехът, но тя трябва да е такава, която можеш да платиш, и такава, която да не те кара да станеш друг - по-лош, по-непознат за себе си и за близките ти. Цената на успеха трябва да те кара да си горд с постигнатото, да те мотивира да останеш такъв, какъвто си, че и по-добър. И не на последно място - да прецениш правилно за себе си какъв е истинският смисъл и значението на това да бъдеш щастлив заради постигнатите успехи.










Василена Петкова

учител по български език и литература

СУ “Св. Паисий Хилендарски” - гр. Пловдив






Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 46 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени