Тим Бърнърс-Лий (Tim Berners-Lee)

Тим Бърнърс-Лий (Tim Berners-Lee)

Тим Бърнърс-Лий, който 1989 г. създава World Wide Web. Основното приложение, което ние ползваме в интернет.

Какво щяхме да правим без интернет? 

 

Всъщност повече от 53% от хората на планетата не могат да си представят живота без него. 

Използваме го за почти всичко и се свързваме с хората около нас. 

Събуждаме се всяка сутрин и започваме деня си, като преглеждаме новини, социални медии и др. Пращаме имейли, плащаме сметки, пазаруваме… 

Създадената глобална мрежа прави Тим Бърнърс-Лий един от „100-те най-влиятелни личности на 20-ти век“ според списание TIME.

 

Детство и първи компютър

Timothy John Berners-Lee е роден в Лондон, Великобритания на 8 юни 1955 г. в голямо семейство. Има още 3 братя и сестри. Неговите родители са Мери Лий Уудс (Mary Lee Woods) и Конуей Бърнърс-Лий (Conway Berners-Lee). Те имали в дома си първия комерсиален компютър, Ferranti Mark 1. Тим като малък много е обичал влакчета и се е интересувал от електроника.

Той завършва начално образование в Sheen Mount, а после учи четири години в училище Emanuel в югозападен Лондон.  Получава висше образование в Oxford University като специалист по физика през 1976 г.

 

Световната мрежа – гениално откритие

Сър Бърнърс-Лий е не само учен и академик, а практик, който буквално преобразява живота на цялото човечество. Проучвайки различни източници Тим създава мрежа от хипертекстови документи. Той пише първия World Wide Web сървър, httpd, и първия клиент. Това става в знаменателната 1989 година, когато е в CERN, Европейската лаборатория по физика на елементарните частици. В периода октомври 1990 г.  до лятото на 1991 г. той работи неуморно, за да стартира масово World Wide Web. Става дума за огромна система от отделни уебсайтове, свързани с връзки.

Неговите спецификации на URI, HTTP и HTML са усъвършенствани с разпространението на уеб технологията. Възходът на интернет гиганти като Facebook и Google, които събират купища данни за своите потребители в замяна на безплатни услуги, е далече от оригиналната система. 

 

Личен живот

На фона на дългите списъци с награди и отличия няма много информация за личния живот на Тим Бърнърс-Лий. Първата му съпруга е Нанси Карлсън (Nancy Carlson), с която сключва брак 1990 г. После се развежда – през 2011 г.  2014 г. ученият се жени за Розмари Лийт (Rosemary Leith). Бракосъчетанието е в Кралския параклис, двореца Сейнт Джеймс в Лондон. Втората съпруга на Тим е канадски интернет и банков предприемач и директор-основател на фондацията World Wide Web. Бърнърс-Лий има две  собствени и три доведени деца.

 

Нови разработки и успехи

Ако от края на миналата година изкуственият интелект просто избухна, то нека да кажем нещо любопитно. Тим е съосновател и технически директор на Inrupt.com, технологичен стартъп, който използва, популяризира и помага за развитието на платформата Solid с отворен код.  Той е пряк ръководител на групата за децентрализирана информация (DIG). 

Solid има за цел да даде на хората контрол върху техните данни, поставяйки под въпрос много предположения за това как трябва да работи мрежата. Solid от техническа гледна точка е ново ниво на стандарт в Уеб. Става дума за неща, които ги няма в оригиналната спецификация. 

 

Прогрес и защита на Мрежата: организации

Бърнърс-Лий активно работи за подобряването и защитата на бъдещето на интернет. От 2009 година става и директор на World Wide Web Foundation, основана през 1994 г.. Тя разработва оперативно съвместими технологии (спецификации, насоки, софтуер и инструменти), за да изведе мрежата до пълния й потенциал. Организацията има за цел да координира усилията за разширяване на потенциала на интернет в полза на човечеството. С цялата си дейност ученият се стреми интернет да служи на човечеството. Той иска да я наложи като глобално обществено благо и основно право. Сър Тим отделя голяма част от времето си в борба за права като неутралност, поверителност и отвореност на Мрежата.

Освен това е президент и основател на Open Data Institute - ODI в Лондон през 2012.

Цялата тази дейност не му пречи да работи като професор в Катедрата по компютърни науки в Оксфордския университет и в  Лабораторията за компютърни науки и изкуствен интелект на Масачузетския технологичен, САЩ.

 

Кралицата и ученият

Tim Berners-Lee става член на Кралското общество през 2001 г.. През 2004 г. е посветен в рицарство от кралица Елизабет. 2007 г. Бърнърс-Лий е награден с британския Орден за заслуги – личен подарък на монарха, ограничен до само 24 живи носители.

Той е и първият носител на наградата на кралица Елизабет за инженерство през 2013 г. заедно с Винтън Сърф, Робърт Кан, Луи Пузен и Марк Андрийсън, за „новаторска иновация в инженерството, която е от глобална полза за човечеството“.

Това са изключително респектиращи награди в Обединеното кралство.

 

Международни отличия

Със сигурност, няма да може да изброим всички отличия, които този гениален учен притежава. Но ето някои от тях, които са повече от впечатляващи. Те са от различни държави по света, които доказват неговия принос за технологичния напредък на човечеството. 

Сър Тим е носител на наградата на хилядолетието на Финландия през 2004 г. и наградата Die Quadriga на Германия. 

2017 г. е забележителна в професионалната кариера на учения. Той печели отличието Тюринг, наричано още „Нобелова награда за компютърна техника“. И този висок приз е изобретяването на World Wide Web, първия уеб браузър и основните протоколи и алгоритми, позволяващи мащабирането на мрежата. Той се счита за една от най-престижните награди в компютърните науки. 

През септември 2022 г. невероятният учен грабва наградата за мир в Сеул за работата си за стимулиране на суверенитета на данните и ръководене на движението за „децентрализация“ на мрежата, доминирана от технологични гиганти.

Има над 10 почетни докторски степени и е член на Интернет Залата на славата.

Неслучайно 2012 г. той изиграва и главна роля в церемонията по откриването на Олимпийските игри в Лондон. С други известни личности е включен е в програмата под надслов „Остров на чудесата“.

 

Вместо заключение

Създателят на първия уеб браузър в свое интервю през 2019 в TIME споделя свои притеснения за световната мрежа. Той отчита, че само малко над 50 процента от човечеството има достъп до нея. Гениалният изобретател има своя визия за алтернативен свят, в който всички данни наистина съществуват, но са на разположение на самия потребител. Тоест приложенията всъщност са отделени от източника на данни. „Говорим за бъдеще, в което тези програми работят за вас. Те не работят за Amazon, те не работят за Apple.“

 

Глобализацията, благодарение на Мрежата, е на ход!

 

Очевидно е, че интернет е довел до фундаментални промени в нашия свят. Ученият прозорливо отчита, че днес има „господство в настоящата мрежа от богати бели мъже.“ Както и много фалшиви новини.

Tim Berners-Lee е новият Прометей. 

Въпросът обаче остава отворен: дали хората ще могат да ползват силата на интернет да преобразят живота на Земята като добро място?

Или Мрежата е тази, която може да унищожи цивилизацията?

 

Автор: Мирослава Петърчева

http://sunrises-mira.blogspot.com/

Източници:

Tim Berners-Lee Biography, https://www.w3.org/People/Berners-Lee/#:~:text=Tim%20Berners%2DLee-the%20open%20source%20Solid%20platform.

Timothy John Berners-Lee, https://www.famousscientists.org/timothy-john-berners-lee/

Official Biography: Tim Berners-Lee, https://www.internethalloffame.org/official-biography-tim-berners-lee/

Perriugo, B., The World Wide Web Turns 30 Today. Here's How Its Inventor Thinks We Can Fix It, TIME, MARCH 12 2019, https://time.com/5549635/tim-berners-lee-interview-web/

Web Inventor and Founding Director of the World Wide Web Foundation, https://webfoundation.org/about/sir-tim-berners-lee/

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 90 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Протест на Градския Транспорт в София

Протест на Градския Транспорт в София

България
Грипната епидемия е най-близо в Пловдив и Пазарджик

Грипната епидемия е най-близо в Пловдив и Пазарджик

Здраве