Как да напиша добра автобиография (CV) - полезни практически съвети и ресурси

Как да напиша добра автобиография (CV) - полезни практически съвети и ресурси
Човек и добра работа да има, напуска и си намира друга.  
Нели Рангелова, HR 

 

  • Защо е важно да се избере подходящ стил при съставянето на автобиографията?

  • Каква роля играе визията на автобиографията при избора на кандидат за работа?

  • Колко важна е снимката в автобиографията?

  • Препоръчително ли е включването на дата на раждане в автобиографията (CV)?

  • Каква е препоръчителната структура на хронологията в автобиографията и защо е важно да се спазва този ред?

  • Как трябва да бъде описан професионалният опит в автобиографията?

  • Какво е важно при представянето на образованието в CV-то?

  • Колко важно е добавянето на курсове, сертификати, хобита и други умения в автобиографията?

  • Защо е важно използването на ключови думи от обявата за работа в CV-то?

  • Колко важни са правописа и граматиката в една автобиография?

  • Как да се отлича от другите кандидати с моето резюме?



В нашата природа е да търсим нещо по-добро, било то заради заплащане, колектив или работна среда.


Каквато и да вашата мотивация, съветите в тази статия ще ви помогнат много, за да се отличите от другите кандидати за работното място, което сте избрали. 

 


Изберете стил


В зависимост от сферата, в която искате да работите може да изберете стандартен изглед или дизайнерски издържана автобиография.

 

За кандидатите в административна офис среда е препоръчително да изберат изчистен класически формат. 
Хората, които работят в сферата на дизайна трябва да проявят креативност и да направят автобиографиите си като своя визитка с ненатрапчива, но запомняща се визия.

 

Изгледът на вашата автобиография е от голямо значение за това дали ще бъдете избран или не – приемете го като облеклото по което ви посрещат – това е вашето първо представяне и трябва да подсказва за вашата личност. 

 

Снимка

Винаги слагайте снимка. Винаги я поддържайте актуална.
Снимката трябва да бъде в стил паспортна. Никой рекрутър няма да оцени положително срещата ви с любим музикален изпълнител или предпочитаното ви питие. Придържайте се към строго професионални снимки. Тук не е мястото да показвате вашите хобита и всякакви предпочитани занимания за свободното време.

 

 

 

Дата на раждане

Никога не се притеснявайте да поставите датата си за раждане на автобиографията си. Ако считате, че заради нея няма да бъдете избрани за дадената работа – първо, тя няма как да остане тайна за дълго, второ ако на това място ще бъдете дискриминирани заради възрастта си, по-добре търсете друго.

 

В защита на работодателя тук ще кажа, че в зависимост от длъжността и спецификата на работа е възможно тя да бъде много по-подходяща за хора без опит или за такива с изградена кариера. Така, че не пречете на процеса и се доверете на професионалистите, които знаят какво търсят и няма да ви предложат нещо, с което така или иначе няма да се справите. Грешния избор не помага нито на тях, нито на вас. 

 

Хронология

Започнете вашето CV с последната заемана от вас позиция и продължете в низходящ ред. Важно е да спазвате това правило, за да направите добро впечатление на подреден човек. Несериозно изглежда безразборно описани длъжности, сякаш автобиографията е писана в движение и по памет. Това е единствения принцип, по който трябва да са подредени.



Описание на професиите

Описанието на заеманите от вас длъжности трябва да съдържа основните задължения, които сте имали на посоченото работно място. Пишете кратко и ясно. Не навлизайте в детайли, но и не пропускайте тази част, защото понякога една и съща професия може да включва различни отговорности при всеки работодател. 



 

Образование

Важна част от CV-то е вашето образование. Опишете като започнете от гимназията докъдето сте стигнали, но отново в низходящ ред. Не забравяйте и периодите на започване и завършване. Запишете завършеното учебно заведение и специалността, която сте изучавали.
Тук това е напълно достатъчно.

 

Курсове и сертификати

Опишете курсовете и сертификатите, които имате като добавите не само името на курса, но и това на учебния център, който сте посещавали.

 

Хобита и други умения

Лично мое предпочитание е да чета автобиография с включена лична информация за кандидата, която подсказва за неговата личност и характер. Помага в избора и добавя нещо отличително за всеки човек. Не се притеснявайте да опишете любимите си занимания в свободното време, дори да са малко ексцентрични.

 

Ключови думи

Не пропускайте факта, че живеем в интерактивни времена, в които използването на изкуствен интелект е практика в почти всички фирми. Много е вероятно „първата цедка“ да е именно AI (Artificial Intelligence - Изкуствен Интелект). За успех е необходимо да обърнете внимание на обявата за работа и да използвате ключови думи от нея във вашето CV. По този начин вие ще преминете лесно до втория етап, който е личен преглед на кандидатурата ви от рекрутър и вероятно телефонно обаждане. 

Не на последно място не забравяйте да бъдете грамотни! Има различни начини да проверите текста си, ако се съмнявате в себе си. От голямо значение е да не сте допуснали правописни, пунктуационни и технически грешки.

 

 

Автобиографията е вашето първо представяне, ваша визитка и най-професионално работно резюме – от ключово значение е да си личи, че сте положили усилие в съставянето му.


Бъдете себе си и бъдете искрени – в днешно време има перфектна професия за всеки човек и колкото по-честни сте в сивито си толкова по-бързо ще я намерите.  



Бонус съвет:

Преди да кандидатствате за работа и бихте искали да ви възприемат като сериозен и отговорен кандидат проверете какво излиза в резултатите след като напишете името си в търсачката на Google

 

Потърсете първо с изписване на кирилица, а после и на латиница. 

 

След като разгледате резултатите ви съветвам да премахнете неподходящи снимки или информация, които ви показват в лоша светлина. 

 

В заключение, изготвянето на добро автобиографично CV е от съществено значение за успешната ви кандидатура. Независимо от сферата, в която търсите работа, следването на основните принципи за структура и стил ще ви помогне да създадете впечатляващ документ. Запомнете важността на професионалната снимка, хронологичното изложение на вашите заемани позиции, ясното описание на професионалните ви отговорности и включването на ключови думи от обявата за работа. Бъдете искрени и изразете своята личност с  добавяне на хобита и умения. Следвайки тези съвети, ще сте по-близо до постигането на успех в търсенето на идеалната работа. Успех!

 

Полезни безплатни ресурси: 

 

  • Създайте своята автентична профилна снимка тук

  • Темплейти за Автобиография (CV) тук и тук.

  • За проверка на правопис на текст използвайте Google Docs  

 

 

 

 

 

По статията работи:

Нели Рангелова 
HR Manager



Още по темата: Как да бъдеш най-добрият кандидат за работа?

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 311 Пъти прочетена

4 коментари

  1. Специалист

    И много граматични и пунктуационни грешки в статия, която приканва към езикова грамотност.

  2. Ирина

    Винаги имаме необходимост от съветите на професионалист. Благодаря

  3. Васил

    Браво. Благодаря за съветите!

  4. Асен Р.

    Много полезни и практични съвети. Супер!!!

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Какво е Фентанил и как се отразява на човешкото тяло?

Какво е Фентанил и как се отразява на човешкото тяло?

България
Как да бъдеш най-добрият кандидат за работа

Как да бъдеш най-добрият кандидат за работа

Образование
Матю Уокър (Matthew Walker)

Матю Уокър (Matthew Walker)

Лица