ЦИК тегли номерата за предстоящите избори

ЦИК тегли номерата за предстоящите избори

Централната избирателна комисия тегли жребий

 

Днес в 16 часа Централната избирателна комисия (ЦИК) на България ще проведе жребий за определяне на поредните номера на партиите, коалициите и Инициативните комитети в бюлетините за предстоящите парламентарни избори на 9 юни. Този процес е важен елемент от подготовката за изборите, тъй като номерата в бюлетините често се използват от партиите в тяхната предизборна агитация.

 

Също с жребий ще бъде определен и редът за представяне на кандидатите в различните форми на предизборната кампания, която официално стартира в нула часа на 10 май. В изборната надпревара ще участват 20 партии и 11 коалиции.

 

Днес е и крайният срок за Районните избирателни комисии да уведомят ЦИК за регистрираните кандидати за народни представители. Това е ключов момент, тъй като след това ЦИК ще определи условията и реда за отразяване на предизборната кампания в медиите, което включва и приемането на правила за обективно и справедливо отразяване на кампанията от страна на Българското национално радио и Българската национална телевизия.

 

 

ЦИК също така одобрява споразумението между БНР, БНТ и политическите формации за формите и темите на предизборната кампания, както и за форматите и екипите, които ще участват в нея. След одобрението, споразумението се изпраща на Сметната палата за одит.

 

Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева обяви началото на предизборната кампания и подчерта, че вече е подписано споразумение със Съвета за електронни медии, който ще извършва специализиран мониторинг на кампанията, за да се гарантира нейната прозрачност и честност.

 

С тези действия ЦИК заявява своята ангажираност към провеждането на справедливи и прозрачни избори, които са основа на демократичното управление в страната.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 8 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Грипната епидемия е най-близо в Пловдив и Пазарджик

Грипната епидемия е най-близо в Пловдив и Пазарджик

Здраве
Премиерът Денков: Успехи и перспективи след половин година управление

Премиерът Денков: Успехи и перспективи след половин година управление

Политика
Открийте 15-те най-миролюбиви и любящи домашни любимци за семейството

Открийте 15-те най-миролюбиви и любящи домашни любимци за семейството

Шоубизнес