Радев: 20 октомври е най-подходящата дата за предсрочните парламентарни избори

Радев: 20 октомври е най-подходящата дата за предсрочните парламентарни избори

Радев: 20 октомври - дата за предсрочните парламентарни избори

 

Президентът Румен Радев обяви, че 20 октомври е най-подходящата дата за провеждането на следващите предсрочни парламентарни избори. Това стана ясно по време на връчването на мандат за съставяне на служебно правителство на Горица Грънчарова-Кожарева, кандидат за служебен премиер. Според Радев, изборът на тази дата предоставя достатъчно време за подготовка и гарантира, че изборите ще бъдат организирани по най-добрия начин.

 

Грънчарова-Кожарева, която понастоящем заема поста заместник-председател на Сметната палата, беше предложена за тази позиция през 2015 г. от Патриотичния фронт. Според президентския указ, тя ще трябва да предложи състав и структура на служебния кабинет до 19 август, за да осигури плавен преход към новото управление.

 

 

Съмнения за политическа употреба на служебната власт

 

Президентът Радев призна, че през последните месеци около кабинета на досегашния служебен премиер Димитър Главчев се е натрупало напрежение поради съмнения за политическа употреба на служебната власт. „Винаги съм считал, че кризисните служебни правителства имат за цел да успокоят напрегната политическа ситуация, а не да я напрягат допълнително,“ заяви Радев, подчертавайки необходимостта от смяна на Главчев като служебен премиер.

 

Президентът също така подчерта, че изборът на служебен премиер винаги е бил ръководен от принципа за равно отдалечаване от политическите партии и за избягване на ярки политически фигури. Въпреки това, по думите му, този принцип не е могъл да бъде спазен при избора на Главчев поради отказа на всички останали потенциални кандидати.

 

 

Задачите пред новото служебно правителство

 

Горица Грънчарова-Кожарева прие мандата с ясното чувство за отговорност и изрази готовност да състави правителство, което да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставянето на редовно правителство. Тя посочи, че основната задача на нейния кабинет ще бъде организирането на честни и прозрачни избори, които да отразят реалната воля на гражданите.

 

Румен Радев благодари на Димитър Главчев за усилията и постигнатите резултати по време на неговия мандат, въпреки натрупаното напрежение и трудностите, с които се е сблъскал. Радев подчерта, че новият служебен премиер ще трябва да разчита основно на собствените си умения и способности, за да изпълни успешно задачите, поставени пред него.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 14 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Фил Найт (Phil Knight)

Фил Найт (Phil Knight)

Лица
Живот на скорост: Ива Русинова - жената, която се надбягва с вятъра

Живот на скорост: Ива Русинова - жената, която се надбягва с вятъра

Лица