Онсен Тамаго Яйце: Мекотата на Японския Деликатес, как да го приготвим вкъщи и Да Зарадваме сетивата си!

Онсен Тамаго Яйце: Мекотата на Японския Деликатес, как да го приготвим вкъщи и Да Зарадваме сетивата си!
  • Знаете ли какво е онсен тамаго яйце?
  • Как да сготвим тамаго яйце?
  • Какво означава Онсен?
  • Какво означава Тамаго?
  • Каква е разликата между онсен тамаго яйце и поширано яйце? 
  • Сурово ли е или готово за консумация онсен тамаго яйцето? 





Онсен тамаго (на японски: 温泉卵 или 温泉玉子, буквално „яйце от горещ извор“) е традиционно японско яйце, което е сварено при много ниска температура и се готви бавно в горещите води на онсен (горещи термални извори) в Япония. Геотермалните извори, подходящи за Спа са мястото, където и яйцето отива, за да се сготви така деликатно. 

 

Наричат го още хот спринг яйце (onsen tamago или hot spring egg). 

 

62-градусовото онсен яйце има уникална текстура, тъй като белтъкът има вкус на деликатен крем (млечен и мек), а жълтъкът излиза твърд, но запазва цвета и кремообразната текстура на несварен жълтък. Тази специфична текстура е резултат от втвърдяването на яйчния жълтък и белтъка при различни температури.

 

Яйцето се пошира (вари) с черупката и се сервира с без черупка в малка чаша заедно със сос от бульон и соев сос. Обикновено се слага и в различни видове рамен супи.



 

Според традиционният начин за готвене на онсен тамаго яйцата да се поставят във въжени мрежи и да се оставят в онсен (термален извор) с вода, която е приблизително 70 °C (158 °F) за 30 до 40 минути. Яйцето не се чупи, а се готви с черупката. Отваря се едва когато яйцето се сервира в овкусено с подправки даши (японски бульон) за закуска или с лек сос, приготвен с мирин, даши и соев сос с нарязан на ситно пресен лук, който накрая се поръсва отгоре.



 

Има ли разлика между поширано (забулено) яйце и онсен тамаго?

 

Прилики:

 

Онсен яйцето е подобно на поширано (забулено) яйце, защото и двете са приготвени във вода, белтъците са стегнати, а жълтъкът е течен. Въпреки това, онсен тамаго яйцето се готви бавно и дълго в гореща вода, с черупката, за да се получи подобен на крем, деликатен яйчен белтък и течен жълтък. 

 

 

Разлики при пошираното забулено яйце:

 

  • Температурата на водата за приготвяне на пошираното или още наричано забулено яйце е 70-80 градуса. 

  • За перфектното яйце се добавят във водата няколко капки оцет, като водата в съда предварително се завихря с бъркане. 

  • Друг детайл е, че се готви без черпуката. 

  • След придобиване на забуления ефект, тоест яйцето побелее се изважда от водата с решетъчна лъжица.

 

Специфики за онсен яйцето: 

 

  • Използват се естествени термални извори

  • Готви се с черупката 

  • Приготвя се по-продължително около 30-40 минути




Онсен яйце в домашни условия

 

Възможно е да приготвите онсен яйце и в домашни условия, като единствената разлика за приготвянето му е, че няма да използвате естествен горещ термален извор. Трябва да приготвите температура на водата подобна на термален извор (около 74 градуса по Целзий) като за целта използвате термометър. Средното време за приготвяне в домашни условия е около 18-20 минути. 

 

 

Начин на приготвяне: 

 

Кипвате вода и я оставяте да заври. След това изключвате котлона и добавяте вода на стайна температура. Тогава поставяте яйцата с черупките и ги оставяте в захлупен съд 18-20 минути. След това се изваждат и се шокират (поставят) в купа с вода и лед. След това можете да ги съхранявате в хладилник до 2 дни само и единствено при условие, че черупките им не са напукани. Ако черупката е напукана трябва да се изяде в деня на приготвяне. Можете да използвате в рецепти с ориз, рамен или само онсен яйце със сос. 

 

 

Сурово ли е и опасно за консумация онсен тамаго яйцето?

 

Според Американската асоциация на храните (FDA), яйцата трябва да се готвят до 165 градуса °F (74 °C), за да се считат за безопасни. Перфектната температура за готвене на онсен тамаго е 149-154 градуса °F (65-68 °C), но повече минути, което е под стандартите. И се приема, че има риск от салмонела при консумация на недостатъчно сготвени яйца. 



 

Приготвяне на онсен яйце в мултикукър 

 

За да приготвите онсен яйце в мултикукър сипвате вода и поставяте вътре няколко сурови яйца. Преди да поставите яйцата е добре те да бъдат оставени на стайна температура, а не директно извадени от хладилника. Нагласяте температурата на 60-63 градуса по Целзий или 145 градуса по Фаренхайт. Важна подробност е, че времето за готвене е един час и десет минути. 

 

Яйцата по японски идеално допълват салати, сандвичи, супи, а също така са подходящи като диетична закуска за всеки, който иска да отслабва здравословно.

  

 

Традиционно яйцето се сервира студено, независимо от начина му на приготвяне. Въпреки това, често се оставя на стайна температура или се затопля за кратко като се пусне в топла (невряща) вода за няколко минути.

 

В Япония готови яйца онсен се продават в супермаркетите, понякога са в опаковка по 1 брой, а понякога и в 5-10 броя. 

 

В Япония уважението към храната и приготвянето на продуктите се превръща в истинско изкуство. Там, готвачите се съобразяват със сезоните, използват висококачествени продукти и предават своята страст и преданост към всяка опитна от местните или туристите кулинарна наслада. Този подход не само обогатява вкусовете, но и създава уникално преживяване от всяко хапване.



Интересни факти за правилата в естествените термални извори (горещи минерални води) в Япония: 

 

  • Има правила за къпане в онсен

  • Не влизайте в горещата вода/вана, без преди това да сте взели душ. 

  • Не влизайте в онсен с бански костюм.

  • Не влизайте в онсен зоната с обувки. 

  • Не пийте (и определено не яжте) в онсен. 

  • Татуировките не са разрешени. 

  • Задължително е да вдигнете (вържете) косата си.








Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 116 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Рълев си разказа всичко пред Мон Дьо

Рълев си разказа всичко пред Мон Дьо

Репортажи
Гросмайсторът Пъдевски починал тази нощ

Гросмайсторът Пъдевски починал тази нощ

Репортажи
Криза в Каталуния: Предсрочни избори след отхвърлен бюджет

Криза в Каталуния: Предсрочни избори след отхвърлен бюджет

Политика