Теодор Славев: Съмнение за Мрежа за натиск върху Магистратите след убийството на Божанов

Теодор Славев: Съмнение за Мрежа за натиск върху Магистратите след убийството на Божанов

Теодор Славев: Съмнение за Мрежа за натиск върху Магистратите след убийството на Божанов

 

Убийството на Мартин Божанов - Нотариуса поднови въпросите около мрежата за влияние върху магистратите в България. Този път, коментарът и съмнението идват от Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. В интервю за Българското национално радио (БНР), Славев изрази предположение, че дори след този трагичен случай, мрежата за влияние вероятно ще продължи да действа, може би с нови аватари или посредници.

 

Според него правилникът дава възможност на главния прокурор да бъде изслушан в Народното събрание относно управлението на наказателната политика в страната. В светлината на последните събития, излезли наяве поради убийството на Божанов, Славев счита за задължително изслушването на главния прокурор, за да се разбере докъде стига влиянието на мрежата и дали се предприемат действия.

 

Той отбелязва, че наличието на специални заведения за магистрати, подслушвания, инсинуации и вмешателства в личния живот са признаци за липса на независимост в съдебната власт, което е проблем, с който България се бори в продължение на години. Неговите думи подчертават сериозния характер на проблема и неотложната нужда от реформи в съдебната система.

 

Славев предвижда, че изслушването е необходимо, особено предвид напрежението в съдебната система и обществото след убийството на Мартин Божанов. За него, отсъствието на институционална реакция е обезпокоително и изисква сериозно внимание.

 

 

Относно възможността за промени в Конституцията, Славев се изказа, че те са могли да бъдат направени и чрез закон без докосване до основния документ. По негово мнение, проблемът произтича от отказа на Върховния съд на Република България (ВСС) да работи съгласно новата Конституция и представя необходимостта от бързи действия и реформи в съдебната система.

 

Според Славев напрежението се задълбочава, а ПП-ДБ (Патриотичен фронт - Обединение) започва да прилича на ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България) в лошия си период, подчертавайки сложната политическа обстановка. Той завърши, че ВСС трябва да гарантира независимостта на съдебната власт, което в момента се осъществява декларативно, но се нуждае от реални действия.

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 5 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени